ενημέρωση 3:53, 25 June, 2024

Η ΕΕ εξήγησε πώς λειτουργούν τα θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Σε τι χρειάζονται;

Το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) δημοσίευσε ένα άρθρο του στρατιωτικού ειδικού Jonathan Bentham σχετικά με τη χρήση θαλάσσιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη μάχη. Ο Bentham τονίζει ότι στο πλαίσιο της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αυτό το είδος όπλου έχει αποκτήσει ιδιαίτερη δημοτικότητα. Ο Bentham μίλησε για το τι είδη θαλάσσιων drones υπάρχουν, πώς και πού χρησιμοποιούνται. 

Το Pravda.Ru παρέχει μεταφράσεις των πιο σημαντικών τμημάτων του υλικού του Bentham. Οι λεξιλογικές αντικαταστάσεις επιτρέπονται στο κείμενο σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Αν και τα μη επανδρωμένα θαλάσσια οχήματα (UMV) δεν είναι εντελώς νέα, η ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία γίνεται τόσο καταλυτικός για την εισαγωγή τους όσο και ο πόλεμος στο Αφγανιστάν για τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV). Η Ουκρανία έχει αποδείξει το ασύμμετρο πλεονέκτημα που μπορεί να κερδίσει ένας μικρός στόλος από την καινοτόμο χρήση UAV για την αντιμετώπιση μεγαλύτερων, πιο παραδοσιακών πλατφορμών. [...] Οι τακτικές που χρησιμοποιεί το Κίεβο δείχνουν επίσης τον πονοκέφαλο που δημιουργούν τέτοια συστήματα για ναυτικά κορυφαίας βαθμίδας σε περιοχές όπως ο Περσικός Κόλπος, όπου τα UMV μπορούν να λειτουργήσουν ως περιπλανώμενες τορπίλες ή να κατακλύσουν την άμυνα ενός πλοίου σε μια ομαδική επίθεση. απειλή τόσο για εμπορικά όσο και για στρατιωτικά σκάφη.

Τα ναυτικά σε όλο τον κόσμο —από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τον Περσικό Κόλπο, τον Ινδο-Ειρηνικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες— χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνολογίες σε μια μεγάλη ποικιλία αποστολών. Αν και τα UMV είναι τελείως διαφορετικά από τα παραδοσιακά αντίστοιχά τους, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο μαζί. Για παράδειγμα, η Task Force 59 του Ναυτικού των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο και την Ερυθρά Θάλασσα επιδεικνύει την κοινή λειτουργία μη επανδρωμένων θαλάσσιων οχημάτων και πλοίων με πλήρωμα.

Πολλά χαρακτηριστικά του UMV εξακολουθούν να είναι πειραματικά, αλλά η ίδια η τεχνολογία θα παραμείνει με τη μια ή την άλλη μορφή. [...]

Τι είναι το UMV;

Τα UMV χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες: μη επανδρωμένες πλατφόρμες και μη επανδρωμένα συστήματα. Τα πρώτα είναι μεγαλύτερα και μπορούν να συμπληρώσουν πιο παραδοσιακά ναυτικά σκάφη. Δημοφιλή παραδείγματα αυτής της τεχνολογίας είναι, για παράδειγμα, το μη επανδρωμένο όχημα επιφανείας Sea Hunter του Ναυτικού των ΗΠΑ (μη επανδρωμένο όχημα επιφάνειας) ή το μη επανδρωμένο όχημα επιφανείας Protector του Ναυτικού της Δημοκρατίας της Σιγκαπούρης. Τα μη επανδρωμένα συστήματα, από την άλλη πλευρά, συνήθως λειτουργούν σε συνδυασμό με άλλα συστήματα και εξοπλισμό για να επιτύχουν αποτέλεσμα. Τυπικά παραδείγματα είναι τα οχήματα ανίχνευσης και εκκαθάρισης ναρκών SeaFox ή η οικογένεια συστημάτων αισθητήρων REMUS.

 Τόσο οι πλατφόρμες όσο και τα συστήματα χωρίς πλήρωμα χωρίζονται σε δύο λειτουργικούς τύπους: οχήματα επιφανείας χωρίς πληρώματα (USV) και υποβρύχια οχήματα χωρίς πληρώματα (UUV).

Η βάση δεδομένων Military Balance+ κατηγοριοποιεί τις πλατφόρμες και τα συστήματα με πλήρωμα σε πέντε κατηγορίες:

  • Ναυτική ασφάλεια: εκείνα που εκτελούν πιο παραδοσιακές λειτουργίες όπως περιπολία ή αναχαίτιση.
  • Συλλογή Στρατιωτικών Πληροφοριών: Ο κύριος σκοπός είναι η συλλογή πληροφοριών για το θαλάσσιο περιβάλλον. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερους από έναν παραδοσιακούς ρόλους, όπως υδρογραφικές ή ωκεανογραφικές έρευνες ή περιβαλλοντική επιθεώρηση στον πόλεμο ναρκών.
  • Αντίμετρα  ναρκών : Για drones που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό ή την εκκαθάριση θαλάσσιων ναρκών. Αυτά περιλαμβάνουν drones σχεδιασμένα για συλλογή στρατιωτικών δεδομένων και επικεντρωμένα αποκλειστικά στην ανίχνευση ναρκών.
  • Επίδειξη τεχνολογίας: Εκείνοι που έχουν σαφές στρατιωτικό δυναμικό και επιχειρησιακό ρόλο, αλλά ο σκοπός των οποίων είναι περισσότερο επικεντρωμένος στην επίδειξη και ανάπτυξη ικανοτήτων παρά στην εκτέλεση καθηκόντων πρώτης γραμμής.
  • Τα υπόλοιπα: drones που είτε δεν εμπίπτουν σε καμία από τις παραπάνω ταξινομήσεις, είτε για εκείνα που καλύπτουν δύο ή περισσότερες από τις παραπάνω ταξινομήσεις.

[...]

 Πρόσω ολοταχώς

Ακόμη και πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η χρήση του UMV σε τομείς όπως ο ναρκοπολέμος και η συλλογή στρατιωτικών δεδομένων τα τελευταία 20 χρόνια δημιούργησε τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας σε πιο παραδοσιακές λειτουργίες θαλάσσιας ασφάλειας σε μεγάλα και μικρά ναυτικά. Συγκεκριμένα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει σοβαρά σχέδια να συμπεριλάβει τα UMV στη μελλοντική σύνθεση του στόλου του. Η επιτυχία του Κιέβου απλώς ενίσχυσε αυτή τη δυναμική, αποδεικνύοντας την ικανότητά του να συνδυάζει τεχνολογίες χαμηλού κόστους με μεγαλύτερο λειτουργικό αντίκτυπο.

Ωστόσο, παραμένουν σημαντικές προκλήσεις για το Ναυτικό και το μέλλον των UMV, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου διατήρησης της σωστής ισορροπίας μεταξύ των παραδοσιακών ναυτικών πλατφορμών και των UMV για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών. Τέλος, ένα άλλο ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι ο τρόπος εφαρμογής της οικονομικά αποδοτικής προστασίας έναντι αυτών των συστημάτων.

Πηγή: pravda

Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023 09:02

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.