ενημέρωση 4:39, 27 January, 2021

Η Κίνα διεξάγει πρωκτικά τεστ κατά του κορονοϊού και προκαλεί αναστάτωση στα social media

- Ανακουφισμένος που επέστρεψα στην Κίνα! - Δεν είναι υπερβολικά οδυνηρό, όμως είναι ασφαλώς σούπερ ταπεινωτικό - Έκανα δύο πρωκτικά διαγνωστικά τεστ. Μέσα στη φούρια, μου πήραν επίσης δείγμα από τον φάρυγγα. Κάθε φορά, φοβόμουν πως η νοσηλεύτρια θα ξεχάσει να αλλάξει την ειδική μπατονέτα από το ένα στο άλλο

Η Κίνα καταφεύγει όλο και περισσότερο στα πρωκτικά διαγνωστικά τεστ Covid-19 για να ελέγχει όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, καθώς και τους ταξιδιώτες που φθάνουν από το εξωτερικό, καθώς η μέθοδος είναι περισσότερο αξιόπιστη, αν και επικρίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η χώρα κατάφερε από την άνοιξη του 2020 να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό την επιδημία χάρη σε αυστηρούς περιορισμούς: από τον Μάιο έχουν καταγραφεί μόνο δύο θάνατοι. Όμως μικρές εντοπισμένες εστίες έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι εστίες αυτές έκαναν τις υγειονομικές αρχές να πραγματοποιήσουν μαζικά και γρήγορα διαγνωστικά τεστ PCR σε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους. Τα δείγματα λαμβάνονται γενικά από το επίχρισμα στη μύτη ή τον φάρυγγα.

Σύμφωνα πάντως με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, το 2021 έχει μετατραπεί ήδη σε μια φρικτή χρονιά για τους κατοίκους συνοικιών του Πεκίνου, στις οποίες ανακαλύφθηκαν πρόσφατα νοσούντες: όλοι τους υποβλήθηκαν σε πρωκτικό διαγνωστικό τεστ με ειδική μπατονέτα.

Το μέτρο αυτό επιβάλλεται επίσης σε όσους βρίσκονται σε υποχρεωτική καραντίνα στα ξενοδοχεία, ιδιαίτερα στους ταξιδιώτες που φθάνουν από το εξωτερικό.

Το πρωκτικό διαγνωστικό τεστ «επιτρέπει να αυξηθεί το ποσοστό εντοπισμού των προσώπων που έχουν μολυνθεί» επειδή ο κορονοϊός παραμένει παρών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στον πρωκτό απ' ό,τι στις αναπνευστικές οδούς, δήλωσε στο CCTV ο γιατρός Λι Τονγκζένγκ του νοσοκομείου Γιου'αν του Πεκίνου.

Στο Ίντερνετ, οι αντιδράσεις κυμαίνονται σήμερα από τον φόβο μέχρι τον χλευασμό.

«Ανακουφισμένος που επέστρεψα στην Κίνα!», γράφει ένας χρήστης του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Weibo.

«Δεν είναι υπερβολικά οδυνηρό, όμως είναι ασφαλώς σούπερ ταπεινωτικό», εκτιμά ένας άλλος.

Μερικοί που έχουν ήδη υποστεί το πρωκτικό τεστ, συνέρχονται χρησιμοποιώντας το χιούμορ.

«Έκανα δύο πρωκτικά διαγνωστικά τεστ. Μέσα στη φούρια, μου πήραν επίσης δείγμα από τον φάρυγγα. Κάθε φορά, φοβόμουν πως η νοσηλεύτρια θα ξεχάσει να αλλάξει την ειδική μπατονέτα από το ένα στο άλλο», αστειεύεται ένας χρήστης του Weibo.

Το CCTV διευκρίνισε την Κυριακή πως δεν υπάρχει τάση γενίκευσης των πρωκτικών τεστ, επειδή «δεν είναι αρκετά πρακτικά».

Με την επιδημία της Covid-19 να εξακολουθεί να μαίνεται σε πολυάριθμες περιφέρειες του κόσμου, η Κίνα, η οποία από τον Μάρτιο 2020 έχει ήδη περιορίσει σημαντικά τις διεθνείς αφίξεις, ενίσχυσε τους τελευταίους μήνες τους περιορισμούς.

Όσοι θέλουν να μεταβούν στη χώρα οφείλουν να παρουσιάζουν πριν από την επιβίβαση δύο αρνητικά τεστ για την Covid (PCR και αντισωμάτων) και, μόλις αφιχθούν, να παραμείνουν σε καραντίνα τουλάχιστον 14 ημερών --ή και περισσότερο-- σε ξενοδοχείο με δικά τους έξοδα.

 

  • Κατηγορία ΥΓΕΙΑ
  • 0

Μπιλ Γκέιτς - Οι φτωχές χώρες θα λάβουν εμβόλια με καθυστέρηση 6-8 μηνών συγκριτικά με τα πλούσια κράτη

Το καλύτερο σενάριο για τις φτωχότερες χώρες είναι να υπάρξει μια καθυστέρηση 6-8 μηνών σε σχέση με τα πλουσιότερα κράτη στο να έχουν πρόσβαση σε εμβόλια κατά της COVID-19 για να προστατεύσουν τους πληθυσμούς τους απέναντι στην πανδημία, δήλωσε σήμερα ο συνιδρυτής της εταιρίας Microsoft και φιλάνθρωπος Μπιλ Γκέιτς.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Γκέιτς χαρακτήρισε την κυκλοφορία των πρώτων εμβολίων κατά της COVID-19 ένα «εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα κατανομής» που ασκεί πιέσεις σε παγκόσμιους θεσμούς, κυβερνήσεις και φαρμακοβιομηχανίες.

«Κάθε πολιτικός υφίσταται πιέσεις να πάει να υποβάλει προσφορά για τη χώρα του και να μπει πιο μπροστά στην σειρά», δήλωσε ο Γκέιτς.

Το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς έχει μέχρι στιγμής υποσχεθεί 1,75 δισεκ. δολάρια για τις παγκόσμιες προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας της COVID-19, συμπεριλαμβανομένων πόρων για την πρωτοβουλία διαμοιρασμού εμβολίων COVAX, της οποίας ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, και μέσω απευθείας στήριξης σε κάποιες εταιρίες παρασκευής εμβολίων.

Το πρόγραμμα COVAX, το οποίο επίσης τελεί υπό την εποπτεία της συμμαχίας εμβολίων GAVI, έχει στόχο να παραδώσει 2,3 δισεκ. δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 έως τα τέλη του έτους, συμπεριλαμβανομένων 1,8 δισεκ. δόσεων σε φτωχότερες χώρες με μηδενικό κόστος για τις κυβερνήσεις τους. Οι υπεύθυνοι ευελπιστούν ότι οι αποστολές θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα.

Ο Γκέιτς δήλωσε ότι οι παραδόσεις εμβολίων μέσω του COVAX θα είναι αρχικά σε «μέτρια» επίπεδα.

«Ο συνολικός αριθμός δόσεων που η GAVI (και ο COVAX) θα έχουν το πρώτο εξάμηνο του έτους είναι ακόμα πολύ μέτριος. Ναι, θα στείλουν κάποιες δόσεις, αλλά εάν συγκρίνεις το πότε θα φθάσουν το ίδιο ποσοστό κάλυψης με τις πλούσιες χώρες --- εκεί είναι που λέω έξι με οκτώ μήνες, στην καλύτερη περίπτωση», δήλωσε.

Ο Σεθ Μπέρκλει, διευθύνων σύμβουλος της GAVI και εκ των επικεφαλής του COVAX, προειδοποίησε χθες ότι υπάρχει «κάποιου είδους πανικός με τα εμβόλια» με πολλές χώρες να επιδιώκουν διμερείς συμφωνίες με τις φαρμακοβιομηχανίες για να εξασφαλίσουν περιορισμένες προμήθειες και κάποιες να απειλούν με προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά φαρμακοβιομηχανιών που είπαν ότι οι παραδόσεις τους θα καθυστερήσουν.

Ο Γκέιτς δήλωσε ότι τέτοιου είδους πίεση δεν βοηθά, σημειώνοντας ότι φαρμακευτικές εταιρίες όπως οι Pfizer, BionTech, AstraZeneca και Moderna, ανέπτυξαν όλες τους εμβόλια κατά της COVID-19 μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.

«Εάν είσαι μια φαρμακευτική που δεν παρασκεύασες εμβόλιο, δεν υφίστασαι πιέσεις. Αλλά αυτές που ανέπτυξαν το εμβόλιο...είναι αυτές που υφίστανται επιθέσεις», δήλωσε. Είναι πραγματικά μηδενικό το αποτέλεσμα».

Ο Γκέιτς, που σήμερα επίσης δημοσίευσε την ετήσια επιστολή του ιδρύματός του με τις προτεραιότητες και τις προβλέψεις του, ανέφερε ότι πιστεύει πως οι άνθρωποι που ζουν σε πλουσιότερες χώρες θα δουν την πανδημία να τελειώνει, με επιστροφή σε πιο κανονικούς ρυθμούς ζωής, έως τα τέλη αυτού του έτους -υπό την προϋπόθεση ότι τα εμβόλια θα έχουν διανεμηθεί περίπου στο 70-80% των πληθυσμών τους.

Επεσήμανε επίσης κάποια θετικά της πανδημίας, όπως την γρήγορη ανάπτυξη της τεχνολογίας εμβολίων mRNA που χρησιμοποιήθηκε στα σκευάσματα των Pfizer-BioNtech και της Moderna.

Τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια, δήλωσε ο Γκέιτς, τα εμβόλια mRNA θα είναι πιο γρήγορο και πιο οικονομικό να αναπτυχθούν, πιο εύκολο να παρασκευαστούν σε μεγάλη κλίμακα και να αποθηκευτούν, δημιουργώντας την δυνατότητα ανάπτυξης μελλοντικών εμβολίων για ασθένειες όπως το HIV and και η ελονοσία.

«Δημιουργεί νέες ελπίδες για τα εμβόλια που μας λείπουν --ότι θα μπορούσαμε να τα έχουμε πολύ πιο γρήγορα», είπε ο Γκέιτς.

Πηγή: ΑΠΕ