ενημέρωση 4:06, 4 April, 2020

Η εποποιία ενός (αντι)ήρωα

Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να μετατραπεί σε ένα προσκυνηματικό τοτέμ της φυλής και να γίνει ένα ιστορικό απολίθωμα. «Ένας ήρωας με παντούφλες»

Όσοι επιλέξαμε να ανήκουμε στην πολιτική -εξ αίματος- οικογένεια του Μανώλη Γλέζου, όσοι στρατευθήκαμε στα ίδια προτάγματα που αμετακίνητα υπηρέτησε από την πρώτη μέχρι την ύστατη εφηβεία του, όσοι ευλογηθήκαμε να διασταυρωθούμε μαζί του συζητώντας (γιατί άλλο;) για πολιτική, αλλά και για τις ιστορικές παρακαταθήκες, για τα επιστημονικά επιτεύγματα, για τις τεχνολογικές εξελίξεις, για ποίηση, για τραγούδι, για το χωριό του την Απείρανθο (που οι κάτοικοι του καθώς μιλάνε «στιχουργούν») δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ο Μανώλης Γλέζος να καταταγεί στο πάνθεον μιας  βολικής επετηρίδας κάποιων άνευρων ηρώων.
Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να του χορηγηθεί το χρίσμα του πανεθνικού ήρωα αφού προηγουμένως αποφλοιωθεί από την διακριτή πολιτική του ένταξη και αφού ακολούθως αποστεγνωθεί από την ενοχλητική αγωνιστική του δράση. 
Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να μετατραπεί σε ένα προσκυνηματικό τοτέμ της φυλής και να γίνει ένα ιστορικό απολίθωμα. «Ένας ήρωας με παντούφλες».

Ο Μανώλης Γλέζος κατόρθωσε κάτι μοναδικό, κατόρθωσε να διεμβολίσει όλα τα αδιαπέραστα κομματικά όστρακα του δημοκρατικού φάσματος, κατόρθωσε να κερδίσει την οικουμενική αναγνώριση και την κατάθεση σεβασμού και από τους παγκόσμιους εκείνους ηγέτες που αποστρέφονται μετά βδελυγμίας τις αρχές που υπηρέτησε αταλάντευτα και που τον καθόρησαν καταλυτικά, κατόρθωσε να κερδίσει καθολικά αλλά με κόπους, κινδύνους και θυσίες, το προσωνύμιο του «τελευταίου παρτιζάνου». 
Και τα κατόρθωσε όλα αυτά χωρίς να κρύψει τίποτα από την αιώνια επαναστατική του ματιά, χωρίς να στρογγυλέψει καθόλου τον αιρετικό του λόγο και χωρίς να διανοηθεί -ούτε για ένα λεπτό- να καθίσει επάνω στις δάφνες που η ιστορία του απέδωσε.
Γιατί ο Μανώλης Γλέζος είναι ένας από τους ευαγγελιστές της σύγχρονης ιστορίας.

Η διαρκής ασυμβίβαστη και επαναστατική εποποιία ενός (αντι)ήρωα δεν αποστρατεύεται και ούτε φυλακίζεται  σε κάποια σελίδα ενός σχολικού βιβλίου που θα τιτλοφορείται: «Εγχειρίδιο της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας». 
Γιατί τα ιστορικά εγχειρίδια δεν συμπεριλαμβάνουν (ακόμα) στην διδακτέα ύλη όλα τα ηρωικά κατορθώματα του Μανώλη Γλέζου, όπως (για να μαθαίνουμε ή να μην ξεχνάμε):

Το 1939 δημιούργησε μια αντιφασιστική ομάδα νέων ενάντια στην Ιταλική κατοχή της Δωδεκανήσου και τον δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά.
Το 1941 συμμετέχει ενεργά στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές της ΟΚΝΕ του ΕΑΜ  και της ΕΠΟΝ.
Το 1942 συλλαμβάνεται από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής (καταδικασμένος σε θάνατο για την αφαίρεση της γερμανικής σημαίας από τον βράχο της Ακρόπολης) φυλακίζεται και υποβάλλεται σε φρικτά βασανιστήρια.
Το 1944 συλλαμβάνεται από έλληνες συνεργάτες των γερμανών «για αντεθνική δράση».
Το 1948 καταδικάστηκε σε θάνατο για «αδικήματα τύπου», επειδή ήταν συντάκτης του «Ριζοσπάστη».
Το 1951, αν και φυλακισμένος, εκλέχτηκε βουλευτής με την ΕΔΑ.
Το 1958 καταδικάστηκε από το τακτικό στρατοδικείο σε ισόβια δεσμά για κατασκοπεία, καθώς «έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας».
Το 1963 συμμετείχε μαζί με το Γρηγόρη Λαμπράκη και το Λεωνίδα Κύρκο στην πορεία Ειρήνης του Ολντερμάστον. 
Το 1967 (αμέσως μετά το πραξικόπημα) συνελήφθη και κρατήθηκε επί τέσσερα διαδοχικά έτη στο Γουδί, το Πικέρμι, στη Γενική Ασφάλεια, τη Γυάρο, το Παρθένι Λέρου και τέλος στον Ωρωπό απ΄όπου και απελευθερώθηκε το 1971 μετά από γενική αμνηστία.
Το 2010 τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών εναντίον του, επειδή συμμετείχε (πρώτος αυτός) σε πορεία διαμαρτυρίας κατά των μνημονιακών μέτρων.

“Η λατρεία των ηρώων είναι πιο ισχυρή όταν η σημασία που έχει η ελευθερία του ανθρώπου είναι στο ελάχιστο.”

Herbert Spencer 

  • Κατηγορία BLOGS
  • 0

Πολάκης - Δες εδώ τα δουλικά της «δημοσιογραφίας»

Tην οργή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκης- που δέχθηκε τα πυρά από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ-προκάλεσε το σημερινό πρωτοσέλιδο από τα ΝΕΑ  που είναι αφιερωμένο στο «24ωρο του Πρωθυπουργού την εποχή του κορονοϊού». 

Ο Παύλος Πολάκης με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, συνδέει ευθέως το «αφιέρωμα» στον Πρωθυπουργό με την καμπάνια των 11 εκατ ευρώ που έδωσε το Μαξίμου για να μοιραστούν σε φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ και να φιλοτεχνούν το προφίλ της κυβέρνησης.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χανιών κάνει επίσης λόγο και για την «εξυπηρέτηση» στους καναλάρχες με την επ αόριστον αναβολή της καταβολής των υπόλοιπων δόσεων για τις άδειες το 2020.

Συγκεκριμένα ο Παύλος Πολάκης έγραψε:

Δες εδώ τα δουλικά της «δημοσιογραφιας», μετά τα 11 εκατομμύρια για την «κορωνοενημερωση» και την επ αόριστο αναβολή της δόσης για τις άδειες!!!!
ΜΑΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΛΙΒΑΝΙ ΑΠΟ ΤΟ ΘΥΜΙΑΤΟ ,ΞΕΦΤΙΛΕΣ...!!

Χαρούμενοι στο βόθρο

Αλήθεια, είδατε κάποιον από τους “προβεβλημένους δημοσιογράφους” να σχολιάζει τα 11 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν από την κυβέρνηση σε συγκεκριμένα ΜΜΕ για την ενημερωτική καμπάνια για την πανδημία του κορωνοϊού;

Δεν είδατε, ε;

Εντάξει, είδατε κάποιους που παραπονέθηκαν επειδή δεν πήραν κι αυτοί ένα κομματάκι από την πίτα.

Βρε κουτά, εσείς δεν πήρατε τίποτα εκατομμύρια γιατί στηρίζετε ΣΥΡΙΖΑ. Υπομονή, θα πάρετε ξανά, όταν γίνει πάλι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην επόμενη …πανδημία θα είναι η σειρά σας. Μέχρι τότε, φάτε αυτά που βγάλατε επί ΣΥΡΙΖΑ. Πολλή πλάκα οι συριζοπασόκοι που κάνουν τους αδικημένους επειδή βρέθηκαν τώρα έξω από τη μάσα.

Μήπως είδατε κάποιον “προβεβλημένο δημοσιογράφο” να σχολιάζει αρνητικά -ή έστω να σχολιάζει- την εξαίρεση των ιδιοκτητών καναλιών από την υποχρέωση καταβολής της ετήσιας δόσης ύψους 3,5 εκατ. ευρώ για τις τηλεοπτικές άδειες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου;

Δεν είδατε, ε;

Περίεργο δεν είναι αυτό;

Είναι κάτι δημοσιογράφοι, ρε παιδί μου, που δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω.

Τα σχολιάζουν όλα. Όλα οι γαμημέvοι. Δεν τους ξεφεύγει τίποτα. Χωροφύλακες. Δεν τολμάς να γράψεις μια λέξη στα social media. Σε περιμένουν. Αδέκαστοι κριτές. Καραούλι από τη βίλα στα βόρεια προάστια.

Αλλά αυτοί οι πολύ παρατηρητικοί δημοσιογράφοι δεν πήραν χαμπάρι ούτε τα 11 εκατομμύρια που μοίρασε η κυβέρνηση στους ολιγάρχες, ούτε την εξαίρεση των ιδιοκτητών καναλιών από την υποχρέωση καταβολής της ετήσιας δόσης ύψους 3,5 εκατ. ευρώ για τις τηλεοπτικές άδειες.

Μεταξύ μας, δεν είναι και περίεργο αυτό.

Γιατί αυτοί οι δημοσιογράφοι δουλεύουν για τους μαφιόζους που έχουν τα ΜΜΕ. Ναι, και για τους πρεζέμπορους.

Οπότε, δεν λένε ποτέ κάτι άσχημο για τα αφεντικά τους. Αφού μας πληρώνουν, είναι καλοί άνθρωποι. Θα την πέσουμε στους άλλους που δεν μας πληρώνουν. Πουτάvες κανονικές.

Επίσης, μάλλον έχουν ξεχάσει για ποιους δουλεύουν.

Βγαίνει η άλλη η πατσαβούρα, η αποστειρωμένη, και λέει πόσο στενοχωρημένη είναι που δεν μπορεί να ακουμπήσει το φέρετρο του Μανώλη Γλέζου.

Τι λες μωρή καριoλία; Δουλεύεις για τον μαφιόζο και θα πιάσεις στο στόμα σου τον Γλέζο; Όξω μωρή! Όξω σιχαμένη κι άσχημη!

Ουρά για τον Μανώλη Γλέζο οι υπάλληλοι των μαφιόζων.

Περιμένουν όλοι οι δημοσιογράφοι που δουλεύουν για μαφιόζους και πρεζέμπορους να τελειώσει η καραντίνα, για να πάνε να προσκυνήσουν στον τάφο του Γλέζου.

Ναι, βέβαια.

Τίποτε άλλο δεν τους πείραξε μέσα στην καραντίνα. Το μόνο που τους πείραξε είναι ότι δεν μπόρεσαν να πάνε στην κηδεία του Γλέζου.

Έχουν τέτοια επιθυμία να πάνε να προσκυνήσουν στον τάφο του Μανώλη Γλέζου όλοι οι ξεπουλημένοι δημοσιογράφοι, που θα πρέπει να βάλει η κυβέρνηση φρουρούς το βράδυ στο μνήμα, γιατί αυτοί οι δημοσιογράφοι των μαφιόζων έχουν τέτοια επιθυμία να προσκυνήσουν τον τάφο του Γλέζου που μπορεί να μην κρατηθούν.

Πάντα μου κάνει εντύπωση πως τόσοι δημοσιογράφοι που είναι μόνιμα μπουκωμένοι με τα αρχίδια των αφεντικών τους, δηλώνουν πως είναι αριστεροί, κομμουνιστές, επαναστάτες, αναρχικοί, δημοκράτες και άλλα τέτοια.

Πώς γίνεται αυτό;

Πώς γίνεται να είσαι μπουκωμένος με τα αρχίδια του μαφιόζου αφεντικού σου και να δηλώνεις πως θαυμάζεις τον Γλέζο, τον Μπελογιάννη, τον Βελουχιώτη;

Αυτοί που λες πως θαυμάζεις δεν έκαναν πίσω ποτέ -αν και παιζόταν η ζωή τους- και δεν δούλευαν για καθάρματα, όπως εσύ, αλλά ήταν πρόθυμοι να πεθάνουν για τις ιδέες τους. Και πολλοί το έκαναν.

Επίσης, πώς γίνεται να μην βρίσκεται κάποιος να τους το πει;

Μεγάλε, το παίζεις επαναστάτης αλλά δουλεύεις για το κάθαρμα.

Όχι, τίποτα.

Αντιθέτως, “αχ, τι ωραία που τα λέτε, είστε τόσο υπέροχος, αχ μια κουκλίτσα είστε, αχ πόσο μας λείπετε, αχ φωνές σαν τις δικές σας δεν υπάρχουν πια, σας αγαπάμε πολύ κι από το …Κόμμα”…

Είναι εμετικοί οι σημερινοί Έλληνες.

Οι σημερινοί Έλληνες ενημερώνονται για τον κορωνοϊό από την ίδια μηχανή προπαγάνδας που τους διαβεβαίωνε δέκα χρόνια πριν πως το δημόσιο χρέος ήταν βιώσιμο.

Όλοι είδαν -μετά την χρεοκοπία και 3 με 4 Μνημόνια- πόσο βιώσιμο ήταν το δημόσιο χρέος αλλά οι Έλληνες επιμένουν να ενημερώνονται από αυτούς.

Οι Έλληνες ενημερώνονται ακόμα από αυτούς που στο δημοψήφισμα προσπαθούσαν να τους πείσουν πως το ΝΑΙ θριαμβεύει.

Ούτε τότε οι Έλληνες δεν κατάλαβαν πως οι ολιγάρχες είναι πια ηττημένοι.

Και τώρα, οι Έλληνες ανέστησαν τους πεθαμένους ολιγάρχες και τα παπαγαλάκια τους -για να τους εκφοβίζουν συστηματικά-, ενώ έκαναν πάλι κυβέρνηση το κόμμα που εκτίναξε το δημόσιο χρέος.

Βέβαια, βοήθησε και η …Αριστερά, για να γίνουν όλα αυτά.

Πάντως, ήταν καταπληκτικό να είναι οι Έλληνες χεσμένοι από τον φόβο τους, να είναι κλειδωμένοι στα σπίτια τους και να αποθεώνουν τον Γλέζο για την γενναιότητά του. Λίγες φορές στη ζωή μου έχω γελάσει τόσο πολύ.

Αυτές οι μέρες είναι ιδανικές για να σκεφτείτε τι είδους άνθρωποι ήταν οι συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών και ποιοι συνεργάστηκαν με την χούντα του Παπαδόπουλου.

Τους έχετε γύρω σας.

Κοιτάξτε και τους “καλλιτέχνες” της χώρας. Τους ευαίσθητους ταλιροφονιάδες.

Είναι στην ίδια κατηγορία με τους δημοσιογράφους που ανέφερα πιο πάνω.

Είναι και παρέα.

Όλα τα σκατά μαζί.

Στον βόθρο.

(Τα ΜΜΕ γιατί δεν έκλεισαν εξαιτίας της πανδημίας; Γιατί πηγαινοέρχονται όλοι αυτοί οι άχρηστοι δημοσιογράφοι που κουβαλάνε όχι μόνο τον κορωνοϊό αλλά και άλλες αρρώστιες; Για να μη μείνουν οι Έλληνες στο σκοτάδι; Μα, δεν έκλεισαν ούτε τα ΜΜΕ που κανείς δεν ξέρει γιατί υπάρχουν. Αυτά που δεν τα παρακολουθεί άνθρωπος. Το ερώτημα απαντήστε το μόνοι σας. Έκλεισαν οι …θάλασσες αλλά τα ΜΜΕ στην θέση τους. Όλα. Και χρήμα. Ζεστό και πολύ. Για να σας πείσουν πως -αφού κλειστήκατε στα σπίτια σας- πρέπει να κοπούν οι μισθοί και οι συντάξεις σας. Κι εσείς θα χειροκροτάτε στα μπαλκόνια που σας έκοψαν τους μισθούς και τις συντάξεις. Μπράβο. Συγχαρητήρια.)

(Τη μια και μοναδική φορά που ζούμε, καλό είναι να την ζούμε με αυτό που λέει η ψυχή μας. Και άσε τον παλιόκοσμο να λέει. Όλοι θα πεθάνουμε. Το θέμα είναι πώς ζούμε.)

Πηγή: pitsirikos

  • Κατηγορία BLOGS
  • 0