ενημέρωση 11:13, 20 January, 2018

Παραγωγή ενέργειας από βιομάζα - το μόνο ανανεώσιμο είναι οι επιδοτήσεις

Η παραγωγή ενέργειας από διάφορα είδη βιομάζας παρουσιάζεται σαν πανάκεια η οποία πληροί όλες τις επιθυμητές προδιαγραφές: ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος (των αερίων του θερμοκηπίου και των αποβλήτων), συνεταιριστικές επιχειρήσεις, μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικού και χαμηλότερες τιμές ενέργειας. Όμως ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες, οι οποίες ακυρώνουν πολλά, αν όχι όλα, από τα αναμενόμενα οφέλη. Το μόνο «ανανεώσιμο» που προκύπτει από τη χρήση βιομάζας είναι οι επιδοτήσεις, τις οποίες επωμίζονται οι φορολογούμενοι.

Πριν μερικά χρόνια τα φωτοβολταϊκά προωθούνταν ως μια ιδανική – και όντως ανανεώσιμη - μέθοδος για τη μείωση του κόστους ενέργειας. Οι αρχικά γενναιόδωρες επιδοτήσεις των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων μειώθηκαν σταδιακά και σήμερα μόνο μεγάλες τέτοιες μονάδες είναι συμφέρουσες.
  • Κατηγορία BLOGS
  • 0

Δίκη Siemens - Αμφιβητεί τα «ημερολόγια Τσακάλου» ο "Mr μίζα" Θ. Τσουκάτος

Αμφισβητεί τα «ημερολόγια Τσακάλου» και τις συναντήσεις του με τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκο, ο συγκατηγορούμενός του στη δίκη για τα μαύρα ταμεία του γερμανικού κολοσσού, Θεόδωρος Τσουκάτος. Ο κ. Τσουκάτος προανήγγειλε μάλιστα, σήμερα Παρασκευή, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, αντιπαραβολή με τα δικά του ημερολόγια, όταν θα επανέλθει στην δίκη η κυρία Αικατερίνη Τσακάλου, πάλαι ποτέ γραμματέας του Χριστοφοράκου.

O συνήγορος Τσουκάτου, κ. Διονύσης Γκούσκος, υπογράμμισε ότι «υπάρχει σαφής διαφοροποίηση» σε ό,τι αφορά τα ραντεβού του εντολέα του με τον Χριστοφοράκο, σε σχέση με το πώς αυτά καταγράφονται στα ημερολόγια του 1997 και του 1998, τα οποία και εμφάνισε προσφάτως, πρώτη φορά, στο δικαστήριο η κυρία Τσακάλου.
 
Η υπεράσπιση προσκόμισε στο δικαστήριο τα ημερολόγια Τσουκάτου για τα δύο επίμαχα έτη, στοχεύοντας στη μελλοντική αντιπαραβολή των στοιχείων. Τόνισε μάλιστα ότι ήδη διαψεύδονται από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Σημίτη και την τότε συνεργάτιδα του γραφείου του, κυρία Κωστοπούλου, τα όσα ισχυρίστηκε η κυρία Τσακάλου βάσει των ημερολογίων.
 
Να σημειωθεί ότι η κυρία Τσακάλου είχε καταθέσει ότι ο τότε Πρωθυπουργός, ενόσω υλοποιείτο η σύμβαση «8002» για τη ψηφιοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ, είχε συναντηθεί με τον κ. Χριστοφοράκο τουλάχιστον έξι φορές το 1997, στο Μέγαρο Μαξίμου, και περίπου οκτώ φορές το επόμενο έτος. Η ίδια είχε επίσης αναφερθεί σε συναντήσεις και άλλων υπουργών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τον τότε προϊστάμενο της, όπως αυτές με τον κ. Τσουκάτο και τον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννο Παπαντωνίου.
 

Η κατάθεση της γραμματέως Τσουκάτου

Στη δίκη κατέθεσε, σήμερα, η γραμματέας του πολιτικού γραφείου του κ. Τσουκάτου, κατά τα έτη 2001 - 2009, κυρία Ισμήνη Πιστώνη, δηλώνοντας ότι μέχρι το 2008 οπότε και δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση του ενός εκατομμυρίου μάρκων από τη γερμανική εταιρία, ο κατηγορούμενος ούτε γνώριζε, ούτε είχε ακούσει ποτέ τίποτα για αυτό το θέμα.
 
Η μάρτυς είπε ότι αφού αποκαλύφθηκε η υπόθεση, έγιναν στο γραφείο του τότε εργοδότη της δύο συναντήσεις, στις οποίες μετείχαν τόσο ο ίδιος, όσο και δύο στελέχη του τότε οικονομικού τμήματος του ΠαΣοΚ, ο κ. Σπύρος Αυγερινός και η κυρία Δήμητρα Παπαχρήστου. Και ήταν μετά τη δεύτερη συνάντηση, όπως εξήγησε η κυρία Πιστώνη, όταν ο κ. Τσουκάτος της έδωσε να γράψει και να τυπώσει τη δήλωση με την οποία ανέφερε ότι το ποσό είχε καταλήξει στα ταμεία του κόμματος.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις, η μάρτυς δήλωσε ότι δε γνωρίζει για συναντήσεις του κ. Τσουκάτου με τον συγκατηγορούμενο του Μιχάλη Χριστοφοράκο. Ωστόσο, όπως είπε, υπήρχε επαφή με το γραφείο του, καθώς συχνά του έστελναν φαξ με αιτήματα συλλόγων για ενίσχυση ή παροχή υλικοτεχνικής υποδομής, αλλά και βιογραφικά πολιτών που απευθύνονταν στο γραφείο του κ. Τσουκάτου για εύρεση εργασίας. Η ίδια τόνισε ότι δεν έστελναν μόνο στη Siemens βιογραφικά ανέργων αλλά και σε άλλες εταιρείες.
 
Αναφερόμενη στον κ. Τσουκάτο, η άλλοτε γραμματέας του επεσήμανε ότι τρέφει πολύ μεγάλη εκτίμηση στο πρόσωπο του, καθώς και ότι ήταν «από τους καλύτερους εργοδότες που είχα ποτέ. Πολύ φιλικός και γλυκός με όλους, ενδιαφερόταν πάντα για εμάς».
 
Η μάρτυς επεσήμανε πάντως ότι δεν είδε ακραίες μεταβολές, με σπατάλες, στην οικονομική του κατάσταση όσο διάστημα εργαζόταν για αυτόν, αλλά και ότι για να φτιάξει το πολιτικό του γραφείο είχε λάβει δάνειο.
 

Παράταση - δέσμευση για Χριστοφοράκο

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, παρατάθηκε ο χρόνος δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών του Μιχάλη Χριστοφοράκου, μέχρι τις 8 Αυγούστου 2018. Το δικαστικό συμβούλιο υιοθέτησε την αντίστοιχη εισαγγελική πρόταση του κ. Γαληνού Μπρη.

 

Ιταλία Πέπε Γκρίλο - «Δεν συμμαχούμε με κανέναν»

Η μόνη νέα πολιτική δύναμη της χώρας είμαστε εμείς

Στις μετεκλογικές εξελίξεις και στις πιθανότητες να μπορέσει το κίνημά του να σχηματίσει κυβέρνηση αναφέρθηκε σε σύντομη συνομιλία με τους δημοσιογράφους την Παρασκευή στη Ρώμη ο ιδρυτής των «Πέντε Αστέρων» Μπέπε Γκρίλο.

«Δεν συμμαχούμε με κανέναν, θα ήταν σαν ένα πάντα να μπορούσε να φάει κάποτε ωμό κρέας». Εμείς τρώμε μόνον την καρδιά του μπαμπού», δήλωσε με νόημα ο ιταλός πολιτικός και ηθοποιός και στην συνέχεια πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν άλλες πολιτικές δυνάμεις, η μόνη νέα πολιτική δύναμη της χώρας είμαστε εμείς».

Ο Γκρίλο κατέθεσε το νέο σύμβολο της πολιτικής του δύναμης, ενόψει των εκλογών της 4ης Μαρτίου. Στο κέντρο του συμβόλου, που θα τυπωθεί στα ψηφοδέλτια, αναγράφεται μόνον η λέξη «Movimento», δηλαδή «Κίνημα».

Παράλληλα, ο υποψήφιος πρωθυπουργός των "Πέντε Αστέρων" και νυν αντιπρόεδρος της βουλής Λουίτζι Ντι Μάιο επανέλαβε ότι «το κίνημά αυτό θα είναι πρώτη δύναμη, το βράδυ των εκλογών». 

Ο Ντι Μάιο έχει υπογραμμίσει, πάντως, ότι οι «πεντάστεροι», για να μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν την κοινοβουλευτική στήριξη όσων κομμάτων συμμερίζονται μέρος των κύριων προγραμματικών τους σημείων.

  • Κατηγορία BLOGS
  • 0

Μελέτη επιλύει το μυστήριο των μεταστάσεων του καρκίνου

Η μετάσταση του καρκίνου, δηλαδή η μετανάστευση των κυττάρων από τον κύριο όγκο σε απομακρυσμένους όγκους του σώματος, μπορεί να προκληθεί από χρόνια διαρροή DNA εντός των ογκοκυττάρων, σύμφωνα με αμερικανική μελέτηπου δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature. 

Το πως συμβαίνει η μετάσταση του καρκίνου παρέμενε ένα από μεγάλα μυστήρια της βιολογίας του καρκίνου. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Weill Cornell Medicine και του Αντικαρκινικού Κέντρου Memorial Sloan Kettering εν μέρει έλυσαν αυτόν τον γρίφο. 

Οι επιστήμονες εντόπισαν μια περίπλοκη σειρά γεγονότων που συντελούν σε χρωμοσωμική αστάθεια (χαρακτηριστικό των καρκινικών κυττάρων που έχει αντιγραφεί λάθος το DNA σε κάθε φάση που διαχωρίζονται, με αποτέλεσμα θυγατρικά κύτταρα να έχουν άνισο περιεχόμενο DNΑ). Χρησιμοποιώντας μοντέλα από τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι χρωμοσωμικές αστάθειες οδηγούν σε αλλαγές στα κύτταρα που πυροδοτούν τις μετάστασεις. 

«Η χρωμοσωμική αστάθεια μπορεί να προκαλέσει διαρροή του DNA από τον πυρήνα των καρκινικών κυττάρων, οδηγώντας σε χρόνια φλεγμονώδη αντίδραση εντός των κυττάρων και τα κύτταρα μπορούν να κάνουν "πειρατεία" στην αντίδραση αυτή για να δώσουν την ικανότητα στους εαυτούς τους να εξαπλωθούν σε απομακρυσμένα όργανα», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Σάμιουελ Μπακουμ. 

Όταν οι ειδικοί έγχυσαν χρωμομικά ασταθή ογκοκύτταρα σε ποντίκια όντως παρατήρησαν ότι ήταν πιθανότερο να εξαπλωθούν και να σχηματίσουν νέους όγκους, συγκριτικά με τα ογκοκύτταρα με κατεσταλμένη τη χρωμοσωμική αστάθεια. Αυτό ίσχυε ακόμα και όταν και οι δύο ομάδες ογκοκυττάρων ξεκίνησαν α[πό όμοια γενετική βάση, με τον ίδιο αριθμό μη φυσιολογικών χρωμοσωμάτων, γεγονός που σημαίνει ότι η ίδια η χρωμοσωμική αστάθεια πυροδοτεί την μετάσταση. 

Περαιτέρω έλεγχος της γονιδιακής δραστηριότητας των δύο ομάδων ογκοκυττάρων έδειξε ότι εκείνα με υψηλή χρωμοσωμική αστάθεια είχαν αφύσικα υψηλή δραστηριότητα που πήγαζε από περισσότεροα από 1.500 γονίδια, ειδικά εκείνα που εμπλέκονται στη φλεγμονή και την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στις ιογενείς λοιμώξεις. 

Πρόσφατες μελέτες από άλλες επιστημονικές ομάδες έχουν αποκαλύψει ότι τα χρωμοσώματα στα ασταθή ογκοκύτταρα μπορούν να διαρρεύσουν από τον κυτταρικό πυρήνα και έτσι σχηματίζουν μικροπυρήνες στο κύριο τμήμα του κυττάρου εκτός του κύριου πυρήνα. Αλλά οι μικροπυρήνες τείνουν να σπάνε τελικά, απελευθερώνοντας DNA. Τα κύτταρα αντιλαμβάνονται αυτό το DNA ως σημάδι μολυσματικού ιού, που συνήθως εκκρίνει το DNA του στο κυτόπλασμα όταν αρχικά επιτίθεται στο κύτταρο. 

Τα ανθρώπινα κύτταρα εξελίχθηκαν ώστε να καταπολεμούν αυτό το είδος ιογενούς λοίμωξης αναζητώντας το κυτοσολικό DNA, μέσω του μοριακού μηχανισμού cGAS-STING. Στα πειράματα με τα ποντίκια, η μείωση των επιπέδων του cGAS-STING μείωσε τη φλεγμονή και εμπόδισε την ικανότητα των επιθετικών ογκοκυττάρων να δώσουν μεταστάσεις. 

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι περίπου οι μισές μεταστάσεις που παρατηρούνται στους ανθρώπους δημιουργούν από τους παραπάνω μηχανισμούς. Και έχουν πλέον εστιάσει την προσπάθεια τους στην αναστολή αυτών των διαδικασιών. 

  • Κατηγορία ΥΓΕΙΑ
  • 0