ενημέρωση 8:14, 15 September, 2019

Ο Μητσοτάκης, η Μαρέβα και μια «μαύρη τρύπα» 724 χιλιάδων ευρώ

Aνακριβές φέρεται να είναι το πόθεν έσχες που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία της συζύγου του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Documento, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι εμφανίζεται ως μέτοχος κατά 95% της γαλλικής εταιρείας Personal Ventures η οποία αγόρασε το σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι. Όπως άλλωστε αναγράφεται στο πόθεν έσχες πρόκειται για «διαμέρισμα 92 τ.μ. με αποθήκη και γκαράζ» και στον τρόπο απόκτησης αναγράφεται «δάνειο».

Με βάση έγγραφα που κατέθεσε η ίδια η Μαρέβα Γκραμπόφσκι στην αγωγή εναντίον του Documento (την οποία και έχασε) το σπίτι αξίας 1.470.000 ευρώ αγοράστηκε με δάνειο που πήρε η εταιρεία 900.000 ευρώ και με μετρητά 570.000 ευρώ από «ίδια κεφάλαια». Στα μετρητά οφείλει να προσθέσει κανείς και 154.000 ευρώ ακόμη που δόθηκαν για φόρους και μεσιτικά έξοδα. Συνεπώς, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το σπίτι δεν αγοράστηκε με δάνειο μόνο, αλλά υπολείπονται 724.000 ευρώ που η εταιρεία έδωσε μετρητά.

Τα μεγάλα ερωτήματα που προκύπτουν, κατά το Documento, είναι πώς δόθηκε αυτό το πολύ μεγάλο ποσό  αφού το κεφάλαιο της εταιρείας τις ημέρες εκείνες, όπως είχε δηλωθεί, ήταν 10.000 ευρώ καθώς και για ποιο λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πόθεν έσχες έχει αποκρύψει αυτή τη «μαύρη τρύπα».
  • Κατηγορία BLOGS
  • 0

Η πολιτική ζωή στο έλεος του Σαμαρά

Ενδείξεις προσέγγισης του Αλέξη Τσίπρα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να αναχαιτισθεί η θεσμική εκτροπή που επιχειρεί – Ο ρόλος του Καραμανλή

«Μπουρλότο» που έλεγε η μακαρίτισσα Σαπφώ Νοταρά. Ή αλλιώς «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων». Σ’ αυτή  τη γραμμή κινείται πλέον ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης  Σαμαράς, καθώς μετά τη ματαίωση των σχεδιασμών του θεωρείται τελειωμένος πολιτικά.

Ενώ υπολόγιζε σε ισχνή εκλογική επικράτηση της ΝΔ για να τη χειραγωγεί ο ίδιος με την ομάδα του, ο Κυριάκος Μητσοτακης ανεδείχθη αυτοδύναμος πρωθυπουργός -με τη βοήθεια και του Καραμανλή.

Αμέσως ο γιος του Κώστα Μητσοτάκη αποκόπηκε από την «προστασία» Σαμαρά και αρνήθηκε να αρνήθηκε  να τον χρίσει Επίτροπο, ή Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας- όπως επιδίωκε μετά τη διάψευση της προσδοκίας να επιστρέψει ως… Πρωθυπουργός.

Οι σχέσεις του Μεσσήνιου πολιτικού με την οικογένεια Μητσοτακη επανήλθαν στο 1993 και το ειδύλλιό του με τον Κυριάκο, θεωρείται παρελθόν και από τις δύο πλευρές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ντόρα Μπακογιάννη ανέλαβε να τον πατήσει στον κάλο, με τη δήλωση ότι η Ελλάδα «θα σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών». Όπως άλλωστε έχει διαβεβαιώσει τη διεθνή κοινότητα και ο Πρωθυπουργός.

Οι αντιδράσεις του Σαμαρά σηματοδοτήθηκαν από συγκεκριμένη ιστοσελίδα -στην οποία, όπως λέγεται, γράφει και ίδιος κατά καιρούς με ψευδώνυμο -και καθορίζονται πλέον από τη διάθεση να εκδικηθεί.

Σ’ αυτό συμπεριλαμβάνει και το ενδεχόμενο ανατροπής της κυβέρνησης, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες και αν τον  ακολουθήσουν οι βουλευτές που ανήκουν σήμερα στην ομάδα του.

Προς το παρόν βάζει δύσκολα στον Πρωθυπουργό, μεταφέροντας στη Βουλή την ίντριγκα που επινόησε με τη μέθοδο της περιγραφής των νόμων και του Συντάγματος, για να δημιουργήσει πολιτική κρίση.

Για την ακρίβεια ανέφερε στην έρευνα του Αρείου Πάγου σκοπίμως το όνομα του Αλέξη Τσίπρα και του Δημ. Παπαγγελόπουλου, προκειμένου να αποσταλεί ο φάκελος στο Κοινοβούλιο «αμελλητί».

Εκεί υπολογίζει να δημιουργήσει πρόβλημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και να το εκμεταλλευτεί.

Αν ο σημερινός Πρωθυπουργός συμπράξει σε ενέργειες εναντίον του προκατόχου του με το 31,5% στις εκλογές- -είτε με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, είτε με την άρση της ασυλία του- η πολιτική ζωή θα ανατιναχθεί.

Αυτό ακριβώς δεν θέλει ο Κυρ. Μητσοτάκης -που έχει και το προηγούμενο του πατέρα του με τον Ανδρέα Παπανδρέου- αντιλαμβανόμενος ότι θα πληγεί η χώρα και οι συνέπειες θα τον συμπαρασύρουν.

Αν κινηθεί στην αντίθετη κατεύθυνση εξουδετερώνοντας στη Βουλή τη μεθόδευση Σαμαρά, ο Μεσσήνιος πολιτικός θα τον φέρει αντιμέτωπο με μια ομάδα βουλευτών που ελέγχει- ως τώρα τουλάχιστον. Έτσι θα μεταφέρει την αναταραχή στον πυρήνα της ΝΔ και ίσως της κυβέρνησης.

Ωστόσο οι σχεδιασμοί Σαμαρά σκοντάφτουν στην αντίληψη που έχει για την άσκηση του ρόλου της η νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου και ειδικά ο εισαγγελέας Βασ. Πλιώτας, που δεν θα επιτρέψει εμπλοκή δικαστικών λειτουργών σε πολιτικά παιχνίδια και διευκόλυνση των ολισθηρών μεθοδεύσεων Σαμαρά από τη Δικαιοσύνη.

Το πιθανότερο είναι ότι η διενεργουμένη έρευνα από τον Αρειο Πάγο -μετά την περίεργη εμφάνιση Αγγελή που ξεπάγωσε και τη μήνυση Σαμαρά- θα αρχειοθετηθεί, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικές παρεμβάσεις στην έρευνα του σκανδάλου Novartis.

Στην ίδια γραμμή θα κινηθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον οποίο αποδίδεται πρόθεση να ανοίξει γραμμή επικοινωνίας με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα σε θέματα προστασίας της πολιτικής ομαλότητας και της λειτουργίας του πολιτεύματος.

Όπως άλλωστε είχε ο πατέρας του μέσω του αείμνηστου Αντώνη Λιβάνη με τον Ανδρέα Παπανδρέου στις πιο σκληρές περιόδους των αναμετρήσεών τους. Ή παλαιότερα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με τον Παπανδρέου επίσης.

Από την πλευρά του ο  Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει αποστάσεις από τις αντιθέσεις που κλιμακώνονται στην κυβερνητική παράταξη. Αλλά σε περίπτωση πρωτοβουλιών του Κυρ. Μητσοτάκη για αποτροπή της πολιτικής όξυνσης από την ομάδα Σαμαρά θα ανταποκριθεί στο μέτρο που τον αφορά.

Για παράδειγμα προκειμένου να κλείσει οριστικά η διάθεση Σαμαρά να μεταβεί Προεδρικό Μέγαρο, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου -εφόσον ο Πρωθυπουργός που έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων ανακοινώσει την ανανέωση της θητείας του.

Και από τις δυο πλευρές προκύπτει ότι οι σημερινοί πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής δεν προτίθενται να αφήσουν το δημόσιο βίο στο έλεος του εθνικιστή πρώην Πρωθυπουργού, που επιχειρεί να επιστρέψει στο κέντρο της πολιτικής σκηνής με τις μεθόδους που είχε δοκιμάσει και στο παρελθόν.

Σ’ αυτό το σκηνικό πολλοί από τη ΝΔ θα σπεύσουν να παρακινήσουν και τον πρώην Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή να προστεθεί στον μηχανισμό απόκρουσης των μεθοδεύσεων εκτροπής από τον άνθρωπο που ο ίδιος ανέσυρε από την ανυποληψία, στην οποία είχε περάσει μετά το 1993, για να τον βρει στη συνεέχεια μπροστά του με αθέμιτες μεθοδεύσεις εναντίον του.

Πηγή: ανοιχτό παράθυρο

Αντ. Σαμαράς - Αυτός που μας χρωστάει θέλει τώρα και το βόδι

Η πολιτική διαδρομή του Αντώνη Σαμαρά είναι ο ορισμός της πολιτικής εκτροπής. Από τον καιρό που κάλυπτε με τη βουλευτική του ιδιότητα τους τραμπουκισμούς των «Κενταύρων»  και των «Ρέητζερς» της εποχής Αβέρωφ μέχρι σήμερα.

Ιντριγκαδόρος εκ φύσεως, τυφλωμένος με φιλοδοξίες -όπως διαπίστωνε έντρομος ο Γ. Παπανδρέου το διάστημα που συγκατοίκησαν ως φοιτητές στην Αμερική- κινήθηκε στον δημόσιο βίο σαν μετεμψύχωση του Παύλου Μελά, ή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και όπου αναμείχθηκε άφησε πίσω στου συμφορές για το κόμμα του και τη χώρα.

Για λόγους που δε είναι του παρόντος και πάντως αφορούν την εξουδετέρωση του Μιλτ. Έβερτ για να μένει στο πεδίο ανοιχτό μέχρι να έλθει η ώρα της Ντόρας- ο Κώστας Μητσοτάκης τον πήρε δίπλα του. Τον όρισε υπουργό  Οικονομικών στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα και τον έκανε υπουργό Εξωτερικών επί των ημερών του.

Το πλήρωσε ακριβά και ο ίδιος και η Ελλάδα. Ο Σαμαράς για να καλύψει την αποτυχημένη διαχείριση του στο Μακεδονικό κατά την Σύνοδο του Μάαστριχτ, στην οποία τον άφησε στο πόδι του ο Μητσοτάκης αναχωρώντας για την Αμερική -στράφηκε εναντίον της κυβέρνησης του και τελικά την ανέτρεψε.

Ο τότε Πρωθυπουργός δεν σταμάτησε να λεει ότι «ο Σαμαράς έβλαψε την Ελλάδα» και ότι πίστευε ακράδαντα πως για την ανατροπή του υποκινήθηκε από τα «διαπλεκόμενα συμφέροντα».

Η προσπάθειά του να σταδιοδρομήσει  ως αρχηγός κόμματος απέτυχε και κατ’ ουσίαν τον κατάπιε το εγχείρημά του. Πέρασε στην αφάνεια από την οποία τον ανέσυρε ο νεότερος Καραμανλής στέλνοντας τον στις Βρυξέλλες ως ευρωβουλευτή.

Ήταν ανύπαρκτος μέχρι που κλήθηκε να αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού από το οποίο έβαλε πάλι μπροστά τα ηγετικά του σχέδια.

Θα αποτύγχανε, αν η Ντόρα Μπακογιάννη δεν έκανε λανθασμένους  χειρισμούς, υπό την επήρεια κακών συμβουλών, για να περιέλθει και η ίδια τελικά στο έλεός του.

Με την αντιμνημονιακή σημαία που σήκωσε το 2010 -και εκμεταλλεύτηκε αριστοτεχνικά ο Αλέξης Τσίπρας- συνέβαλε στην περαιτέρω καταβύθιση της  χώρας. Μέχρι να κάνει στροφή υπέρ του Μνημόνιου- ενυπογράφως -όπως του ζήτησε η Μέρκελ που ειχε τη χειρότερη γνώμη γι’ αυτόν και αρνούνταν να του μιλήσει ακόμη και όταν τη παρακαλούσε ο Λ. Παπαδήμος.

Μπήκε στην κυβερνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τον Καρατζαφέρη -του οποίου υφάρπαξε δολίως τρεις βουλευτές και με νέα ίντριγκα. Τελικά ανέτρεψε και αυτή την κυβερνηση. Ωστόσο οι εκλογές που προκάλεσε ήταν οικτρές για τον ίδιο καθώς η ΝΔ πήρε μολις 19%.

Στη ΝΔ δεν προλάβαν να τον απομακρύνουν καθώς προκηρύχθηκαν νέες εκλογές στις οποίες βγήκε πρώτο κόμμα η ΝΔ με μόλις 27% και για λόγους που δεν είναι του παρόντος.

Έγινε πρωθυπουργός έχοντας δίπλα του τον Βαγγέλη Βενιζέλο με τον οποίο  συμπορεύονταν μέχρι πρόσφατα περισσότερο για να διαλύσουν το ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά παρά για να λύσουν προβλήματα της χώρας.

Ενώ μεταξύ, παρότι στη Ντόρα  Μπακογιάννη που δικαιώθηκε και επέστρεψε στη ΝΔ, όχι μόνο δεν έδωσε  χαρτοφυλάκιο, αλλά πλαγιοκόπησε την οικογένεια ορίζοντας υπουργό το Κυριάκο, σε συνθήκες που ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί.

Η αποτυχία του το 2014 καλύφθηκε πίσω από την αδυναμία ανάδειξης προέδρου της Δημοκρατίας την οποία αντιμετώπισε πάλι ως ίντριγκα, προτείνοντάς τον άξιο Σταύρο Δήμα, τον οποίο όμως αποκλειόταν να ψηφίσει η αντιπολίτευση επειδή ήταν αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Με άλλα λόγια συνέβαλε στην πτώση και της … δικής του κυβέρνησης, υπολογίζοντας στη διαβόητη «αριστερή παρένθεση». Άλλη μια θλιβερή ιστορία. Όπως θλιβερή ήταν η άρνησή του ως πρωθυπουργού να δεχθεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Η απουσία στηνπαραλαβή και παράδοση της πρωθυπουργίας και η εμπλοκή του στην εκλογή του διαδόχου της στη ΝΔ, αφού έκανε ό,τι μπορούσε για να μην παραιτηθεί παρά την ήττα.

 Ο κολαούζος και ο ινστρούχτορας

Το χούι δεν κόβεται. Αφού ο μηχανισμός του συνέβαλε στην κατάρρευση των αρχαιρεσιών, που θα κέρδιζε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, οργάνωσε την επικράτηση του νεότερου Μητσοτάκη ως παρένθεση πάντα. Και μετά του επέβαλε ως «φρουρά» τον Γεωργιάδη και τον Βορίδη και την ακροδεξιά ατζέντα των συλλαλητηρίων. Αλλά τελικά πιάστηκε ο ίδιος στις παγίδες που έστησε.

Η τελευταία σχετίζεται με το σκάνδαλο Νοβάρτις στον οποίο τον ενέπλεξαν μάρτυρες, αλλά, επειδή δεν προέκυψε επιβεβαίωση των καταγγελιών, η υπόθεση αρχειοθετήθηκε. Ο ίδιος όμως πρόλαβε να στήσει την τελευταία  ίντριγκα.

Μήνυσε τους δικαστικούς λειτουργούς και τον… Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Με κολαούζο επί του θέματος τον Ανδρέα Λοβέρδο που τους αποκαλούσε «συμμορία» και νομικό ινστρούχτορα το Βαγγέλη Βενιζέλο -επίσης εμπλακέντες στο ίδιο σκάνδαλο.

Ο Βενιζέλος βγήκε με αρχειοθέτηση ελλείψει αποδείξεων και ο Λοβέρδος θα πάρει κατά τα φαινόμενα το δρόμο προς το εδώλιο ωρυόμενος ότι θα μηνύσει την… εισαγγελέα Διαφθοράς που τον παραπέμπει.

Η τελευταία ίντριγκα του Σαμαρά οδηγεί σε θεσμική εκτροπή. Παλιά μου τέχνη, κόσκινο. Αποσκοπεί στην αναστάτωση της πολιτικής ζωής δημιουργώντας τεχνητά θέμα εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή. Αλλά είναι μια κίνηση μάλλον μοιραία για τον ίδιο. Κύκνειο άσμα.

Σ’ αυτά τα θέματα σαν πολιτικός μοιάζει με αυτόν που ζητάει το βόδι από αυτούς στους οποίους χρωστάει.

Πηγή: ανοιχτό παράθυρο

  • Κατηγορία BLOGS
  • 0