ενημέρωση 3:18, 17 September, 2021

Η Ρωσία αποκόβεται από το Internet για λόγους κυβερνοασφάλειας;

Δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών αναφέρουν ότι η Ρωσία πραγματοποίησε πετυχημένες δοκιμές με στόχο να αποκοπεί από το παγκόσμιο Internet με στόχο να προστατευθεί από τον κυβερνοπόλεμο.

Το businessinsider επικαλείται δημοσίευμα της ρωσικής RBC Daily, η οποία αναφέρει ότι έχει στην κατοχή της έγγραφα και μίλησε με πηγές που επιβεβαιώνουν πως τα τεστ πραγματοποιήθηκαν από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου και ήταν πετυχημένα.

Το πρακτορείο Reuters από την πλευρά του αναφέρει ότι δεν είναι ξεκάθαρο για πόση ώρα κράτησε η αποσύνδεση από το Internet ή εάν έγινε αντιληπτή από τους Ρώσους πολίτες.

Η Μόσχα εργάζεται εδώ και πολύ καιρό στο να επεκτείνει τον εθνικό έλεγχο στις υποδομές Διαδικτύου, καθώς το Internet είναι αποκεντρωμένο και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να το ελέγξει τη χρήση του απόλυτα.

Νομοθεσίες που απαγορεύουν τις επισκέψεις σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή απαγορεύουν συγκεκριμένες δράσεις παρακάμπτονται πολύ εύκολα μέσω δικτύων σε άλλες χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 η Ρωσία πέρασε τον νόμο για «εθνικό Internet» που έδινε το δικαίωμα στην κυβέρνηση να αποκόπτει τη χώρα από τον παγκόσμιο ιστό για λόγους κυβερνοασφάλειας.

Επειδή, όμως, στο νόμο δεν καθορίζεται στην πραγματικότητα τι συνιστά κυβερνοαπειλή, οι επικριτές έκαναν λόγο για βήματα προς ένα αυστηρό μοντέλο Διαδικτύου, όπως εφαρμόζεται από την Κίνα. Η πρόταση νόμου, τότε, είχε προκαλέσει αναταραχή στη χώρα.

Τελευταία τροποποίηση στιςΔευτέρα, 26 Ιουλίου 2021 16:01

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.