ενημέρωση 2:56, 9 December, 2022

Quartz - Η ΕΕ είναι πονηρή για να μην καταρρίψει την παγκόσμια οικονομία από τη μια μέρα στην άλλη λόγω της Ρωσίας

Οι αντιρωσικές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να ρίξουν ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία σε μια νύχτα . Η παγκόσμια αγορά ενέργειας δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά χωρίς πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Οι κυρώσεις κατά του ρωσικού ενεργειακού τομέα δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα . Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν την εισαγωγή ρωσικής ενέργειας, αλλά οι προμήθειες πετρελαίου ανακατευθύνθηκαν σε άλλες χώρες.

Ωστόσο, στις 5 Δεκεμβρίου τίθεται σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στις προμήθειες πετρελαίου από τη Ρωσία δια θαλάσσης.

Ένα πλήρες εμπάργκο της ΕΕ θα μπορούσε να διακόψει το 10% των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου σε μια νύχτα , πιθανότατα με καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

Προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων, η G7 και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισαν να καταφύγουν σε τέχνασμα εισάγοντας ανώτατο όριο στις τιμές του πετρελαίου από τη Ρωσία. Εάν οι έμποροι, οι ασφαλιστές και οι ναυτιλιακές εταιρείες συμμορφωθούν με τους περιορισμούς, θα μπορέσουν να παρακάμψουν το ευρωπαϊκό εμπάργκο.

Αλλά αυτό δεν θα προκαλέσει οικονομική ζημιά στη Μόσχα , σημειώνει το άρθρο του Quartz. Τονίζεται ότι αυτή η επίθεση κατά της Ρωσίας είναι πιθανό να καταλήξει σε αποτυχία.

Γεγονός είναι ότι η Ρωσία είχε προειδοποιήσει προηγουμένως ότι δεν θα πουλά πετρέλαιο σε χώρες που θα υποστήριζαν τους περιορισμούς.

Και επιπλέον, αν φανταστούμε ένα υποθετικό σενάριο στο οποίο η Μόσχα δεν θα είχε αντίρρηση για ένα ανώτατο όριο 65-70 δολαρίων ανά βαρέλι, τότε αυτή η τιμή αντιστοιχεί σχεδόν πλήρως σε αυτήν στην οποία η Ρωσία πουλάει πετρέλαιο τώρα, λέει το υλικό.

«Με άλλα λόγια, οι ευρωπαίοι πολιτικοί έπληξαν τις κυρώσεις για να αποτρέψουν περαιτέρω αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία», αναφέρει το υλικό.

Πηγή: pravda

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022 16:33

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.