ενημέρωση 3:34, 31 January, 2023

Η Ιαπωνία συνεχίζει να επιδιώκει μια ειρηνευτική συνθήκη με τη Ρωσία παρά τις δύσκολες σχέσεις, είπε ο πρωθυπουργός

Σημειώνεται ότι το ζήτημα των νότιων Κουρίλ Νήσων παραμένει το βασικό σημείο κόλλημα
 
ΤΟΚΙΟ, 23 Ιανουαρίου. /TASS/. Το Τόκιο συνεχίζει να ακολουθεί μια πολιτική με στόχο την επίλυση της εδαφικής του διαφοράς με τη Μόσχα και την υπογραφή συνθήκης ειρήνης, παρά τις δύσκολες σχέσεις με τη Ρωσία, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα.

«Η κατάσταση στις ιαπωνο-ρωσικές σχέσεις είναι δύσκολη λόγω της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αλλά η Ιαπωνία θα συνεχίσει να ακολουθεί την πολιτική της με στόχο την επίλυση της εδαφικής διαφοράς και την υπογραφή συνθήκης ειρήνης», επεσήμανε σε ομιλία του στην Κάτω Βουλή.

Από τα μέσα του 20ου αιώνα, η Μόσχα και το Τόκιο διεξάγουν συνομιλίες προκειμένου να συνάψουν μια συνθήκη ειρήνης ως συνέχεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το ζήτημα των νότιων νήσων Κουρίλ παραμένει το βασικό σημείο κόλλημα. Το 1945, ολόκληρο το αρχιπέλαγος παραδόθηκε στη Σοβιετική Ένωση. Το Τόκιο, ωστόσο, διεκδίκησε το Iturup, το Kunashir, το Shikotan και μια ομάδα ακατοίκητων νησιών. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η κυριαρχία της Μόσχας στα νησιά κατοχυρώνεται στο διεθνές δίκαιο και δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Τον Μάρτιο του 2022, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Μόσχα ανέστειλε τις συνομιλίες για τη συνθήκη ειρήνης με το Τόκιο μετά την κίνηση της Ιαπωνίας να επιβάλει μονομερείς κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία. Η Μόσχα αποχώρησε επίσης από τον διάλογο για κοινές οικονομικές δραστηριότητες στα νότια νησιά Κουρίλ και εμπόδισε την επέκταση του καθεστώτος της Ιαπωνίας ως εταίρου τομεακού διαλόγου στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας της Μαύρης Θάλασσας.

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 24 Ιανουαρίου 2023 06:20

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.