ενημέρωση 7:07, 23 March, 2023

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν την αναδιανομή του κόσμου. Ποιος θα είναι το πρώτο θύμα

ΜΟΣΧΑ, 17 Μαρτίου - RIA Novosti, Mikhail Katkov. Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους επιδιώκουν να περιορίσουν την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας απειλώντας με μεγάλο πόλεμο. Συγκεκριμένα, η Αυστραλία θα λάβει σύντομα πυρηνικά υποβρύχια - κατά παράβαση της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Τι προετοιμάζει το Πεκίνο - στο υλικό του RIA Novosti.
 
πυρηνική συμφωνία
 
Το κύριο θέμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Μεγάλης Βρετανίας στη ναυτική βάση Point Loma στο Σαν Ντιέγκο (Καλιφόρνια) ήταν η περαιτέρω ανάπτυξη της τριμερούς συμμαχίας AUKUS. Ιδρύθηκε πριν από ενάμιση χρόνο για να «διατηρήσει τη σταθερότητα στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού».
 
Πρώτα απ 'όλα, επρόκειτο για τον επανεξοπλισμό της Αυστραλίας, η οποία θα λάβει τεχνολογία κατασκευής πυρηνικών υποβρυχίων, πυραύλους Tomahawk για καταστροφείς Hobart, πυρομαχικά JASSM και LRASM για μαχητικά F-18 και F-35, καθώς και πυραυλικά συστήματα εδάφους με αυτονομία άνω των 400 χιλιομέτρων. Με τη σειρά της, η Καμπέρα υποσχέθηκε να διαθέσει χρήματα για την κοινή ανάπτυξη υπερηχητικών και όπλων ακριβείας.
 
Ο αυστραλιανός στρατός θα εκπαιδευτεί σε συμμαχικές βάσεις. Αμερικανικά και βρετανικά υποβρύχια θα αρχίσουν να εισέρχονται πιο συχνά στα λιμάνια της Αυστραλίας. Από το 2027, η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο θα ξεκινήσουν μια τακτική εναλλαγή υποβρυχίων στα λιμάνια της Αυστραλίας για να επιταχύνουν την εκπαίδευση των τοπικών ειδικών.
 
Στις αρχές της δεκαετίας του 2030, οι Αμερικανοί θα παραδώσουν στην Καμπέρα τουλάχιστον τρία πυρηνικά πλοία της Βιρτζίνια. Οι Αυστραλοί θα αποκτήσουν υποβρύχια δικής τους παραγωγής στις αρχές της δεκαετίας του 2040. Στα επόμενα 32 χρόνια, θα ξοδέψουν 245 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή ενός πυρηνικού στόλου. Μέχρι στιγμής, μόνο η Ρωσία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ινδία, η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Γαλλία διαθέτουν πυρηνικά υποβρύχια.
 
δράκος του νερού
 
Επισήμως, το AUKUS δεν στρέφεται εναντίον καμίας χώρας. Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak ανακοίνωσε ότι τους τελευταίους 18 μήνες υπήρξαν περισσότερες προκλήσεις για τη χώρα του. Ανάμεσά τους η ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η αυξανόμενη ισχύς της Κίνας και η «αποσταθεροποιητική» συμπεριφορά του Ιράν και της Βόρειας Κορέας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το στρατιωτικό μπλοκ δραστηριοποιείται στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, το Πεκίνο θα πρέπει να είναι το πρώτο που θα ανησυχήσει.
 
Συγκεκριμένα, αυτή την άποψη συμμερίζεται η The Sydney Morning Herald, η οποία ανέφερε στο τέλος της συνόδου ότι η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο θα ενισχύσουν την άμυνα της Αυστραλίας έναντι της απειλής από την Κίνα. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για την αρνητική στάση της Κίνας απέναντι στο AUKUS. Υποσχέθηκε να καλέσει τον Σι Τζινπίνγκ με την ευκαιρία της επανεκλογής του για τρίτη θητεία, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να ξεκινήσει διάλογο καθώς οι αντιπαραθέσεις κλιμακώνονται. Έτσι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν προσπάθησε αρκετές φορές να επικοινωνήσει με τον Κινέζο ομόλογό του, αλλά δεν απάντησε. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο νέος επικεφαλής του κινεζικού τμήματος άμυνας, Λι Σανγκφού, βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2018 για την αγορά ρωσικών αεροσκαφών Su-35 και αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400.
 
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία αγνοούν τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας και προχωρούν περαιτέρω στον δρόμο των «λαθών και των κινδύνων». Συγκεκριμένα, το Πεκίνο πιστεύει ότι η παροχή πυρηνικών υποβρυχίων στην Αυστραλία θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάδοση των πυρηνικών όπλων, η οποία θα εξαπολύσει μια κούρσα εξοπλισμών, καθώς και να βλάψει την ειρήνη και τη
σταθερότητα στην περιοχή.
 
Είναι συμβολικό ότι παρόμοια άποψη έχει και ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας από το Εργατικό Κόμμα, Πολ Κίτινγκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημιουργία πυρηνικού στόλου είναι η χειρότερη απόφαση της Καμπέρα: μπορούν να αγοραστούν έως και 50 συμβατικά υποβρύχια. Ωστόσο, ο πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης είναι γενικά κατά της AUKUS. Είναι σίγουρος ότι το κύριο λάθος της Κίνας είναι μόνο η δημιουργία μιας οικονομίας συγκρίσιμης με την αμερικανική. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να δέσουν το Πεκίνο και για αυτό χρησιμοποιούν την Αυστραλία, η οποία έχει γίνει εργαλείο σε λάθος χέρια.
 
Νέο κόσμο
 
Εν τω μεταξύ, τα μέλη της AUKUS αρνούνται ότι παραβιάζουν τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, επισημαίνοντας την 14η παράγραφο της συνολικής συμφωνίας διασφαλίσεων μεταξύ του ΔΟΑΕ και της αυστραλιανής πλευράς. Χάρη σε αυτόν, οι θαλάσσιοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής μπορούν να εξαιρεθούν από τις επιθεωρήσεις. Ωστόσο, η κατάσταση έχει δημιουργήσει ένα προηγούμενο που άλλες χώρες σίγουρα θα θέλουν να χρησιμοποιήσουν για να κρύψουν το υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο ή πλουτώνιο από τον διεθνή έλεγχο.
 
Για να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους, ο ΔΟΑΕ εξασφάλισε τη συναίνεση της Αυστραλίας για την εκπαίδευση των υποβρυχίων της στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον, δεν θα εμπλουτίσει τα αναλωμένα πυρηνικά καύσιμα.
 
"Η Κίνα ανακοίνωσε πριν από ενάμιση χρόνο ότι η μεταφορά πυρηνικών υποβρυχίων στην Αυστραλία θα παραβίαζε τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και αυτό δεν είναι μυστικό για κανέναν. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενδιαφέρονται για το τι πιστεύει η διεθνής κοινότητα, το κύριο Το θέμα είναι να επιτευχθεί ο στόχος. Το AUKUS είναι απαραίτητο για να περιορίσει την ανάπτυξη της Κίνας. Η Ουάσιγκτον αυξάνει τη στρατιωτική της πίεση στο Πεκίνο", λέει ο Pavel Kamennov, αναπληρωτής επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας της Κίνας.
 
Κατά τη γνώμη του, οι Κινέζοι ανταποκρίνονται στην αμερικανική δραστηριότητα με την ανάπτυξη του Πολεμικού Ναυτικού, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών εξαρτημάτων. «Στην πραγματικότητα, το Πεκίνο έχει ήδη μπει σε κούρσα εξοπλισμών», σημειώνει ο ειδικός.
 
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου RUDN Andrei Vinogradov είναι σίγουρος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να πολεμήσουν την Κίνα, αλλά δημιουργούν τους θεσμούς που χρειάζονται για τη μετάβαση σε έναν πολυπολικό κόσμο. «Δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πλήρως συγκρουσιακά, αλλά θα εξουδετερώσουν την κινεζική επιρροή στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού», εξηγεί ο σινολόγος.
 
Την ίδια στιγμή, ο Vinogradov πιστεύει ότι η Κίνα δεν έχει πολλές επιλογές για απάντηση. Η κούρσα των εξοπλισμών είναι πιο ωφέλιμη για τους Αμερικανούς παρά για τους Κινέζους, που πρέπει να λύσουν το πρόβλημα του εκσυγχρονισμού της οικονομίας. "Το Πεκίνο δεν θέλει να επαναλάβει την εμπειρία της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά τα κράτη τη βάζουν σε μειονεκτική θέση. Η Κίνα θα μπορούσε να αντιταχθεί στο AUKUS αν όχι στη δική της συμμαχία, τουλάχιστον στη στρατιωτική-πολιτική συνεργασία με ισχυρούς παίκτες. Είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε με Μόσχα, αλλά στην παρούσα κατάσταση υπάρχει κίνδυνος να βλάψει», σημειώνει ο ειδικός.
 
Όπως και να έχει, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα συνεχίσουν να περιβάλλουν τους Κινέζους με στρατιωτικά μπλοκ. Και αυτοί θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν την πορεία εξωτερικής πολιτικής που ακολουθούν από τις αρχές της δεκαετίας του 1980: να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών και να υποστηρίζουν την ειρηνική διευθέτηση των συγκρούσεων. Προς το παρόν, το Πεκίνο δεν έχει άλλες επιλογές, καταλήγει ο Vinogradov.
 
Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 18 Μαρτίου 2023 15:16

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.