ενημέρωση 3:53, 25 June, 2024

Το υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε για προληπτικά μέτρα κατά της ενίσχυσης του ΝΑΤΟ στην Αρκτική

Διπλωμάτης Korchunov: Η Ρωσία θα απαντήσει προληπτικά στη στρατιωτική ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην Αρκτική

ΜΟΣΧΑ, 17 Σεπτεμβρίου - RIA Novosti. Η Ρωσία θα ανταποκριθεί στην ενίσχυση του στρατιωτικού δυναμικού του ΝΑΤΟ στην Αρκτική με μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένων προληπτικών μέτρων, δήλωσε στο RIA Novosti ο Μεγάλος Πρεσβευτής του Υπουργείου Εξωτερικών Νικολάι Κορτσούνοφ.
 
Ο διπλωμάτης σημείωσε την αυξημένη στρατιωτικοπολιτική ένταση στην Αρκτική λόγω της μη εποικοδομητικής γραμμής των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, ειδικά στο πλαίσιο της ρωσικής ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
"

«Η πορεία προς την ενίσχυση του στρατιωτικού δυναμικού του ΝΑΤΟ σε αυτήν την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της εισόδου της Φινλανδίας στη συμμαχία και της σχεδιαζόμενης ένταξης της Σουηδίας σε αυτήν, υποδηλώνει την επικράτηση στο ΝΑΤΟ σεναρίων ισχύος για να εξασφαλίσει τη δική του ασφάλεια στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη εις βάρος για την ασφάλεια άλλων χωρών», είπε ο Χε.

Η Μόσχα, προειδοποίησε ο Κορτσούνοφ, θα ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις και απειλές από «ένα σύνολο αναγκαίων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων και προληπτικών, που προκύπτουν από τα καθήκοντα» που ο Βλαντιμίρ Πούτιν περιέγραψε στο πλαίσιο της Αντίληψης Εξωτερικής Πολιτικής, καθώς και της Αναπτυξιακής Στρατηγικής του Ρωσική Αρκτική Ζώνη.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα, από την πλευρά της, θα συνεχίσει να προωθεί τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την αύξηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης στην Αρκτική προς το συμφέρον της διασφάλισης της σταθερότητας, της εποικοδομητικής συνεργασίας και του διαλόγου.
 
Η Φινλανδία και η Σουηδία, με φόντο τα γεγονότα στην Ουκρανία τον Μάιο του 2022, υπέβαλαν αιτήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία έγινε το 31ο μέλος της συμμαχίας στις 4 Απριλίου. Η αίτηση της Σουηδίας δεν έχει λάβει ακόμη την τελική έγκριση της Ουγγρικής και της Τουρκίας.
 
Η Σουηδία, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε διαπραγματεύσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε, με αντάλλαγμα την επικύρωση της αίτησης, να συμβάλει στην εντατικοποίηση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ . Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε ότι τα θέματα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ «δεν σχετίζονται μεταξύ τους».
 
Τον Αύγουστο, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε αισιόδοξος ότι η Σουηδία θα ενταχθεί στη συμμαχία αυτό το φθινόπωρο.
 
Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2023 06:51

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.