ενημέρωση 3:53, 25 June, 2024

Ο Μπάιντεν θα συναντήσει Ρώσους συμμάχους της αμυντικής συνθήκης

Η Ουάσιγκτον έχει εντείνει τις προσπάθειές της για να αναγκάσει τις χώρες της Κεντρικής Ασίας να στηρίξουν τις αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τους ηγέτες πέντε συμμάχων με τη Ρωσία χωρών της Κεντρικής Ασίας στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα. Ενώ μια δεξαμενή σκέψης υπέρ του ΝΑΤΟ έχει περιγράψει τη σύνοδο κορυφής ως ευκαιρία για τον Μπάιντεν να αντιμετωπίσει τη ρωσική και κινεζική επιρροή στην περιοχή, ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι η συνάντηση « δεν είναι εναντίον καμίας χώρας».

Ο Μπάιντεν θα έχει συνομιλίες με τους ηγέτες του Καζακστάν, του Κιργιστάν, του Τατζικιστάν, του Τουρκμενιστάν και του Ουζμπεκιστάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα. Εκπρόσωποι από αυτές τις πέντε χώρες έχουν συναντηθεί με τους ομολόγους τους των ΗΠΑ από το 2015, αλλά η σύνοδος κορυφής της Νέας Υόρκης θα είναι η πρώτη φορά που οι ηγέτες τους θα συναντηθούν σε αυτό το διάστημα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Παρασκευή, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν είπε ότι η ομάδα θα συζητήσει «μια σειρά θεμάτων, από την περιφερειακή ασφάλεια, το εμπόριο και τη συνδεσιμότητα, την κλιματική αλλαγή και τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της διακυβέρνησης και του κράτους δικαίου. ”

«Αυτή η σύνοδος κορυφής δεν είναι ενάντια σε καμία χώρα», πρόσθεσε ο Σάλιβαν. «Είναι για μια θετική ατζέντα που θέλουμε να εργαστούμε με αυτές τις χώρες». 

Ωστόσο, το Ατλαντικό Συμβούλιο που χρηματοδοτείται από το ΝΑΤΟ έχει παρουσιάσει τη σύνοδο κορυφής ως ένα «άνοιγμα» για τον Μπάιντεν για να πιέσει τα πέντε έθνη να επιβάλουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία και να προσφέρει οικονομική βοήθεια σε φιλοδυτικούς πολιτικούς και ΜΚΟ στην περιοχή. 

Το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν είναι μέλη της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (CIS), ενός ευρασιατικού μπλοκ μετασοβιετικών εθνών. Επιπλέον, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν είναι μέλη του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), μιας στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Ρωσίας, κατά προσέγγιση ανάλογη με το ΝΑΤΟ.

Κανένας από τους πέντε δεν έχει καταδικάσει τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ούτε έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα ως απάντηση. Εν μέσω αναφορών ότι οι ΗΠΑ ετοίμαζαν τις λεγόμενες «δευτερεύουσες κυρώσεις» στο Κιργιστάν τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Κιργιζίας Σαντίρ Τζαπάροφ είπε ότι δεχόταν «πίεση» από την Ουάσινγκτον να συνταχθεί με τις ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ο Japarov επέμεινε ότι το Κιργιστάν είναι «μια ανεξάρτητη χώρα» και «θα συνεχίσει να έχει ίσες σχέσεις με όλες τις χώρες».

Παρόμοιες προειδοποιήσεις έχουν εκδοθεί στο Καζακστάν, με αξιωματούχους του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ να επισκέπτονται την Αστάνα τον Απρίλιο για να πιέσουν τους τοπικούς αξιωματούχους να επιβάλουν τους ελέγχους των εξαγωγών των ΗΠΑ σε αγαθά με προορισμό τη Ρωσία.

Πηγή: RT

Τελευταία τροποποίηση στιςΔευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 15:27

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.