ενημέρωση 6:07, 8 December, 2023

Η Σλοβακία δεν θα στηρίξει τις κυρώσεις κατά των πυρηνικών καυσίμων της Ρωσίας – υπουργός Εξωτερικών

Αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή για το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, Κατεύθυνση - Σοσιαλδημοκρατία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Δημοκρατίας, Juraj Blanar.

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ, 18 Νοεμβρίου. /TASS/. Η Σλοβακία σχεδιάζει να αντιταχθεί στην τοποθέτηση καυσίμων για πυρηνικούς σταθμούς στο 12ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, καθώς αποτελεί κόκκινη γραμμή για το κόμμα Κατεύθυνση - Σοσιαλδημοκρατία, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στον κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Juraj Blanar. .

"Είναι η κόκκινη γραμμή για εμάς ότι δεν πρέπει να υπάρχει πυρηνικό καύσιμο (στο πακέτο κυρώσεων - TASS). Οι πυρηνικοί μας σταθμοί δεν μπορούν ακόμη να στραφούν στο εναλλακτικό καύσιμο [από τη ρωσική]. Αυτό σίγουρα δεν μπορεί να υπάρχει (στη λίστα των περιορισμοί - TASS), είπε στη σλοβακική τηλεόραση .

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ακούσει τη γνώμη της Σλοβακίας. Υπό την προϋπόθεση ότι το ρωσικό πυρηνικό καύσιμο προστεθεί στο επόμενο πακέτο κυρώσεων, η Μπρατισλάβα θα ασκήσει βέτο σε αυτή τη ρήτρα, είπε.

Ο Blanar τόνισε ότι πριν επιβληθούν περιορισμοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει όχι μόνο να εξεταστεί ο αντίκτυπός τους στην ΕΕ, αλλά και στη Σλοβακία ως ξεχωριστή χώρα.

Η Σλοβακία έχει δύο ενεργούς πυρηνικούς σταθμούς - το Mochovce, που βρίσκεται 130 χιλιόμετρα ανατολικά της Μπρατισλάβα, και το Bohunice, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Jaslovske Bohunice στα δυτικά της χώρας. Και τα δύο κατασκευάστηκαν με τη βοήθεια της Σοβιετικής Ένωσης και στη συνέχεια της Ρωσίας.
 
Τελευταία τροποποίηση στιςΔευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023 07:41

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.