ενημέρωση 12:40, 29 May, 2024

Ο Αντόνοφ προέβλεψε συνέπειες για τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την απαγόρευση των εισαγωγών ουρανίου από τη Ρωσία

Πρέσβης Antonov: η απαγόρευση των εισαγωγών ουρανίου από τη Ρωσία θα πλήξει περισσότερο τις ίδιες τις ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, 14 Μαΐου - RIA Novosti. Η απαγόρευση της εισαγωγής ουρανίου από τη Ρωσία στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πλήξει τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η Μόσχα υλοποιεί τα έργα της σε άλλες χώρες, δήλωσε ο πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ.
 
Έτσι απάντησε ο διπλωμάτης στην απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να υπογράψει νόμο που απαγορεύει την εισαγωγή ρωσικού ουρανίου στις ΗΠΑ.
"

«Οι οικονομικές απώλειες για τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι για τη Ρωσία, ωστόσο, το κύριο πράγμα για τους τοπικούς στρατηγούς είναι να βλάψουν τη χώρα μας», λέει ο Antonov, το κείμενο του οποίου διανεμήθηκε από τη ρωσική διπλωματική αποστολή.

Ο Λευκός Οίκος, όπως σημείωσε ο πρέσβης, συνεχίζει τις αποτυχημένες προσπάθειές του να επιφέρει στρατηγική οικονομική ήττα στη Μόσχα. Ταυτόχρονα, αυτό το βήμα του Μπάιντεν, όπως πιστεύει ο Αντόνοφ, αποτελεί επίθεση όχι μόνο κατά της Ρωσίας, αλλά και εναντίον ολόκληρης της παγκόσμιας αγοράς καυσίμου ουρανίου για πυρηνικούς σταθμούς. Μια απαγόρευση από την Ουάσιγκτον θα οδηγήσει σε νέους κλυδωνισμούς στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, τόνισε ο Αντόνοφ.

«Η λεπτή ισορροπία μεταξύ εξαγωγέων και εισαγωγέων προϊόντων ουρανίου διαταράσσεται», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.
 
Ο πρέσβης τόνισε ότι «χωρίς επαρκή ποσότητα εθνικής ικανότητας εμπλουτισμού, η Ουάσιγκτον βλάπτει την οικονομία της», αγνοώντας τα συμφέροντα των καταναλωτών της.
 
«Η ζωή επιβεβαίωσε ότι η ρωσική οικονομία είναι έτοιμη για οποιεσδήποτε προκλήσεις και ανταποκρίνεται γρήγορα στις αναδυόμενες δυσκολίες, αποσπώντας ακόμη και μερίσματα από την κατάσταση», διαβεβαίωσε ο Αντόνοφ.
 
Ο πρέσβης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις πυρηνικής βιομηχανίας δεν θα «γονατίσουν», καθώς θα επικεντρωθούν στην υλοποίηση πολλών έργων σε άλλες χώρες.
"
«Και οι επίδοξοι στρατηγοί της Ουάσιγκτον θα πρέπει να δαγκώσουν τους αγκώνες τους», κατέληξε ο διπλωμάτης.
 
Ο νόμος, που είχε εγκριθεί προηγουμένως από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, θα απαγόρευε την εισαγωγή ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού που παράγεται στη Ρωσία ή σε μια από τις επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες εκεί. Η επίδρασή του υπολογίζεται μέχρι το 2040.
 
Ταυτόχρονα, το έγγραφο επιτρέπει στον Υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, σε συμφωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών και τον επικεφαλής του Υπουργείου Εμπορίου, να άρει αυτή την απαγόρευση εάν δεν υπάρχουν άλλες πηγές προμήθειας ουρανίου ή εάν η εισαγωγή ρωσικού καυσίμου είναι προς τα «εθνικά συμφέροντα» των Ηνωμένων Πολιτειών. Επιπλέον, είναι δυνατό να εισαχθούν εξαιρέσεις στην απαγόρευση έως το 2027, μεταξύ άλλων εάν ένα τέτοιο βήμα είναι προς το «εθνικό συμφέρον» των Ηνωμένων Πολιτειών.
 
Ταυτόχρονα, η Centrus, η μεγαλύτερη εταιρεία κύκλου πυρηνικών καυσίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει ήδη προειδοποιήσει ότι μετά την εισαγωγή της απαγόρευσης, θα ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν εξαιρέσεις προκειμένου να συνεχίσει να προμηθεύει ουράνιο στους πελάτες της και να διασφαλίσει ότι συμφερόντων ολόκληρης της αμερικανικής πυρηνικής βιομηχανίας.
 
Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 14 Μαΐου 2024 06:54

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.