ενημέρωση 2:33, 23 July, 2024

Ο Πούτιν παράτεινε την απαγόρευση πώλησης ρωσικού πετρελαίου με ανώτατο όριο τιμής μέχρι το τέλος του έτους

Μόσχα. 13 Ιουνίου. INTERFAX.RU - Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρέτεινε το διάταγμα «Σχετικά με την εφαρμογή ειδικών οικονομικών μέτρων στον τομέα των καυσίμων και της ενέργειας σε σχέση με τον καθορισμό από ορισμένες ξένες χώρες της μέγιστης τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου» έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 , αναφέρει το δημοσιευμένο διάταγμα.

Το διάταγμα αυτό τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά την 1η Φεβρουαρίου 2023 και παρατάθηκε πολλές φορές .

Το έγγραφο απαγορεύει την πώληση ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε ξένα νομικά και φυσικά πρόσωπα, εάν τα συμβόλαια περιέχουν όρο ανώτατου ορίου τιμής που έχουν καθοριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες άλλες χώρες.

Η G7 και οι χώρες της ΕΕ (Price Cap Coalition) απαγόρευσαν την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου, αλλά επέτρεψαν στους πλοιοκτήτες των χωρών τους να τα μεταφέρουν και να παρέχουν μεσιτικές και άλλες υπηρεσίες εάν τα αγαθά πωλούνται σε τιμή όχι υψηλότερη από την ανώτατο όριο τιμών που καθιέρωσε ο συνασπισμός. Ο σκοπός του εμπάργκο και του ανώτατου ορίου τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου είναι να περιοριστούν τα έσοδα του ρωσικού προϋπολογισμού από την πώληση ενεργειακών πόρων, διατηρώντας παράλληλα την προσφορά πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά.

Το Κρεμλίνο θεωρεί το ανώτατο όριο ως μη εμπορεύσιμο μέσο. Οι ίδιοι οι εταιρείες και τα άτομα που έχουν συνάψει συμβάσεις προμηθειών είναι υποχρεωμένες να διασφαλίζουν ότι οι συμφωνίες και οι τροποποιήσεις τους δεν περιέχουν διατάξεις για το ανώτατο όριο τιμών. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι η μη επιβολή αυτής της προϋπόθεσης παρακολουθείται μέχρι τον τελικό αγοραστή.

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 14 Ιουνίου 2024 15:35

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.