ενημέρωση 4:18, 9 December, 2022

«nieby crofters cottage» - από αχυρένιο τούβλο που μεταμορφώθηκε με μοντέρνα ανακαίνιση γυαλιού

ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΝΕΑ ΖΩΗ ΣΕ ΕΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ

Σε μια συλλογική προσπάθεια μεταξύ των αρχιτεκτόνων Jan Henrik Jansen και Marshall Blecher με έδρα την Κοπεγχάγη , ένα εγκαταλελειμμένο εξοχικό σπίτι στη βόρεια Γερμανία αποκτά νέα ζωή. Η κατασκευή είχε στιγματίσει τους απέραντους ελώδεις εκτάσεις που χτίστηκε από αγρότες, ή «crofters», το 1800 - μια κληρονομιά που δίνει το όνομά της στο Nieby Crofters Cottage. Έμεινε εγκαταλελειμμένο για περισσότερο από μια δεκαετία, το μικρό κτίριο είχε πέσει σε αχρηστία, η οροφή του κατέρρευσε μερικώς και οι οροφές του κρέμονταν χαμηλά.

Οι σημερινοί ιδιοκτήτες κάλεσαν την ομάδα σχεδιασμού να ανακαινίσει το εξοχικό σπίτι , αποκαθιστώντας την αρχική δομή από τούβλα και την αχυρένια στέγη μέσω ενός σύγχρονου φακού. Το αποτέλεσμα είναι ένας στοχαστικός υβριδισμός της ιστορικής, αγροτικής και σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

εξοχική κατοικία nieby crofters

Η ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ MARSHALL BLECHER ΚΑΙ ΤΟΝ JAN HENRIK JANSEN

Το Nieby Crofters Cottage καταλαμβάνει ένα μικρό τριγωνικό οικόπεδο μέσα στα ατελείωτα χωράφια με κριθάρι του φυσικού καταφυγίου Geltinger Birk της Γερμανίας, το Nieby Crofters Cottage είναι ένα καταφύγιο στη φύση. Η ομάδα σχεδιασμού αποτελείται από  τον Jan Henrik Jansen και τον Αυστραλό αρχιτέκτονα Marshall Blecher , ιδρυτή του στούντιο ναυτιλιακής αρχιτεκτονικής MAST (δείτε τις πρόσφατες καινοτομίες του στούντιο στην πλωτή αρχιτεκτονική εδώ ). αναγνωρίζουν τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής εμφάνισης της κατοικίας, σημειώνοντας την επικράτηση τέτοιων παρόμοιων κτιρίων στην περιοχή που έχουν «ανακαινιστεί πέρα ​​από την αναγνώριση».

Διατηρώντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική σε μεγάλο βαθμό ανέπαφη, η πρόσοψη που βλέπει στο δρόμο διατηρείται μόνο με ένα «μαύρο ατσάλινο παράθυρο θυρίδας που υπονομεύει τις πιο ουσιαστικές αλλαγές που ανοίγουν στην ιδιωτική πίσω αυλή». Η πιο αξιοσημείωτη προσθήκη παίρνει μορφή ως ένας λεπτός, γυαλισμένος όγκος με μαύρο πλαίσιο και δρύινους εσωτερικούς χώρους. αυτό το γυάλινο κουτί είναι κρυμμένο κάτω από την ανακαινισμένη αχυρένια στέγη και ανοίγει σε μια βυθισμένη βεράντα. Εν τω μεταξύ, μεγάλα παράθυρα διασχίζουν τους υπάρχοντες τοίχους από τούβλα στις πιο κατεστραμμένες περιοχές τους, πλημμυρίζοντας τους εσωτερικούς χώρους με απαλό φως.

εξοχική κατοικία nieby crofters

ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ NIEBY CROFTERS

Εισάγοντας μια σύγχρονη διάταξη στο κλειστό Nieby Crofters Cottage, το δίδυμο εισάγει μια ανοιχτή κάτοψη. Αυτό που κάποτε χωριζόταν μεταξύ δεκατεσσάρων μικρών δωματίων είναι τώρα ανοιχτό σε μια μεγάλη κουζίνα και τραπεζαρία με μια ψηλή οροφή σαν παρεκκλήσι. Η ομάδα σχεδιασμού εξηγεί τη διαδικασία ανακαίνισης των εσωτερικών χώρων: «Ένα τσιμεντένιο πλίνθο μήκους έξι μέτρων που στέκεται στο κέντρο του δωματίου, το οποίο λειτουργεί ως νησιώτικος πάγκος και τραπέζι φαγητού, έπρεπε να κατέβει μέσα στο σπίτι με έναν γερανό ενώ η οροφή βρισκόταν ανακατασκευάστηκε».

«Το εσωτερικό συνδυάζει ιστορικά στοιχεία, όπως μικρά κουφώματα, ξύλινα παράθυρα και εκτεθειμένα δρύινα δοκάρια με αιχμηρές, μινιμαλιστικές και μοντέρνες παρεμβάσεις. Οι τοίχοι του σπιτιού είναι φινιρισμένοι με ανάγλυφο σοβά σαμουά ενώ τα κουφώματα, οι πόρτες και τα έπιπλα είναι κατασκευασμένα κατά παραγγελία από γερμανική βελανιδιά για να ταιριάζουν με τις σανίδες δαπέδου. Το σπίτι πληροί πλέον τα γερμανικά πρότυπα βιωσιμότητας. Είναι ιδιαίτερα μονωμένο, διαθέτει ενδοδαπέδια θέρμανση και παράθυρα με τριπλά τζάμια.'

εξοχική κατοικία nieby crofters

ένας όγκος με μαύρο πλαίσιο, με τζάμια είναι φωλιασμένος κάτω από την ανακαινισμένη αχυρένια στέγη

εξοχική κατοικία nieby crofters

αυτό που κάποτε ήταν δεκατέσσερα μικρά δωμάτια είναι τώρα μια μεγάλη, ανοιχτή κουζίνα και τραπεζαρία,

 εξοχική κατοικία nieby crofters

ένα νησί από σκυρόδεμα μήκους έξι μέτρων (είκοσι πόδια) καταλαμβάνει το κέντρο του δωματίου

nieby-crofters-cottagejan-henrik-jansen-MAST-designboom-06a

το γυάλινο σαλόνι ανοίγει σε μια βυθισμένη ξύλινη βεράντα

εξοχική κατοικία nieby crofters

nieby-crofters-cottagejan-henrik-jansen-MAST-designboom-08a

το εξοχικό σπίτι περιβάλλεται από απέραντες κριθαροφόρους και ελώδεις εκτάσεις

 
Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022 06:20

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.