ενημέρωση 2:46, 23 March, 2023

Το νέο Renault Austral μπορεί και μεταμορφώνεται χάρη σε “μαγικές” τεχνολογίες

4CONTROL Advanced και MULTI-SENSE Advanced: με αυτές τις «μαγικές» τεχνολογίες το Renault Austral, το εντελώς νέο SUV της γαλλικής εταιρίας προσφέρει στον οδηγό του τη δυνατότητα να το φέρει κυριολεκτικά στα μέτρα του, αλλάζοντας τη συμπεριφορά του με βάση τις οδικές συνθήκες, αλλά και τη διάθεσή του, βήμα-βήμα, επιλέγοντας μεταξύ διαφορετικών επιπέδων έντασης των αλλαγών.

Τα συστήματα ‘4CONTROL Advanced’ και ‘MULTI-SENSE Advanced’, αποτελούν την πιο πρόσφατη εκδοχή τεχνολογιών που δημιούργησε στο παρελθόν η Renault και που παρουσιάζονται τώρα για πρώτη φορά στο νέο Austral, έχοντας βελτιστοποιηθεί και υποστεί τις πλέον εξελιγμένες ρυθμίσεις ακριβείας. Αποτελούν το επιστέγασμα μιας εξέλιξης που διήρκεσε πάνω από 10 χρόνια και δίνουν τη δυνατότητα στον οδηγό του νέου μοντέλου κυριολεκτικά να το μεταμορφώσει με το «πάτημα ενός κουμπιού»

4CONTROL: ασφάλεια & ευελιξία στα ύψη

Το φθινόπωρο του 2007 η Renault παρουσίασε την τεχνολογία 4WD Active Drive, το οποίο λίγους μήνες αργότερα το 2008, υιοθετήθηκε για πρώτη φορά από το Laguna GT, αλλάζοντας το όνομά του σε 4CONTROL. Η ιδέα ήταν ότι η τετραδιεύθυνση μπορεί να κάνει το αυτοκίνητο περισσότερο ασφαλές, ευέλικτο και να του εξασφαλίσει την ίδια δυναμική συμπεριφορά με ένα σπορ μοντέλο. Με τους πίσω τροχούς να μπορούν να γυρίζουν έως και 3,5° προς την αντίθετη κατεύθυνση από τους μπροστινούς σε χαμηλή ταχύτητα, το 4CONTROL εξασφάλιζε στο Laguna GT την ευελιξία ενός αυτοκινήτου πόλης. Χάρη στη μέγιστη γωνία στέψης της 1,9° προς την ίδια κατεύθυνση με τους μπροστινούς τροχούς, το σύστημα προσέφερε εξαιρετικές δυνατότητες χειρισμού και στις υψηλές ταχύτητες. Στην πραγματικότητα, το σύστημα βοήθησε το Laguna να κάνει καλύτερη επίδοση ακόμα και από την Porsche Boxster στο περίφημο τεστ ταράνδου (elk test).

Το 2015, η 2η γενιά 4CONTROL που παρουσιάστηκε στα Espace, Talisman και Megane GT, συνδυάστηκε με μια άλλη καινοτομία της Renault: το σύστημα MULTI-SENSE.

MULTI-SENSE: φέρνοντας το Renault Austral στα μέτρα σας

Η τεχνολογία MULTI-SENSE ενισχύει την αίσθηση και τις συγκινήσεις που βιώνει ένας οδηγός κατά την οδήγηση. Η οδική συμπεριφορά και η απόκριση του αυτοκινήτου αλλάζουν σύμφωνα με τρεις βασικούς τρόπους λειτουργίας: Sport, Eco και Neutral. Το MULTI-SENSE αλλάζει την απόκριση του υδραυλικού τιμονιού, το δυναμικό έλεγχο οδήγησης και την απόκριση τόσο του κινητήρα όσο και του κιβωτίου ταχυτήτων. Για παράδειγμα, στη λειτουργία Sport, το τιμόνι «σφίγγει» περισσότερο, ενώ ο κινητήρας και το κιβώτιο ταχυτήτων ανταποκρίνονται πιο γρήγορα στις εντολές του οδηγού.

Όσον αφορά το περιβάλλον στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, το MULTI-SENSE αλλάζει τα χρώματα και τον φωτισμό στο εσωτερικό της καμπίνας και, ανάλογα με το μοντέλο, μπορεί να αλλάξει ακόμη και τον ήχο του κινητήρα.

Ένα και μοναδικό «μαγικό» χειριστήριο για όλα

Χρησιμοποιώντας το κουμπί MULTI-SENSE που είναι τοποθετημένο στο τιμόνι, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στους τρεις βασικούς τρόπους οδήγησης του συστήματος OpenR Link: Sport, Eco και Neutral. Κάθε λειτουργία διαθέτει προεπιλεγμένες ρυθμίσεις βελτιστοποιημένες από τους μηχανικούς της Renault για καλύτερη αίσθηση. Αυτή η λειτουργία είναι ίδια με αυτή που είχε ήδη η προηγούμενη γενιά.

Όμως, πλέον, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει να αυξήσει ή να μειώσει την ένταση της αίσθησης που συνοδεύει τις βασικές ρυθμίσεις και να προσαρμόσει την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας απλά το ολοκαίνουργιο, βαθμονομημένο από σε μια κλίμακα από το 1 έως το 13, χειριστήριο που βρίσκεται στην οθόνη αφής του συστήματος multimedia OpenR. Είναι ακριβώς σαν να ρυθμίζεις την ένταση του ήχου…

VERSION ESPRIT ALPINE

Οι αλλαγές στον κύκλο στροφής, όπου καθορίζεται και ο βαθμός ευελιξίας του νέου Renault Austral, εμφανίζονται σε πραγματικό χρόνο σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις που γίνονται στο επίπεδο έντασης. Με το 4CONTROL Advanced, οι πίσω τροχοί έχουν επίσης βελτιωθεί για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη νέα σειρά ρυθμίσεων, ενώ συμμετέχουν πλέον σε ελιγμούς χαμηλής ταχύτητας, στρέφοντας έως και 5°.

Η επιπλέον 1,5° σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές, σημαίνει ότι ο κύκλος στροφής έχει μειωθεί σε μόλις 10,1 μέτρα. Κανένα άλλο SUV στην κατηγορία του Austral δεν έχει τόσο καλή συμπεριφορά στη δυναμική οδήγηση με υψηλή ταχύτητα, και τόσο εύκολο στο χειρισμό με χαμηλή ταχύτητα.

Καινοτόμες μηχανολογικές επιλογές

Αυτό κατέστη δυνατό χάρη σε δύο μηχανολογικές καινοτομίες που εξέλιξε και κατασκεύασε εσωτερικά η Renault.

Ο ολοκαίνουργιος πίσω άξονας πολλαπλών συνδέσμων της πλατφόρμας CMF-C/D καθιστά δυνατό τον έλεγχο της διαδρομής και της ευθυγράμμισης των τροχών του αυτοκινήτου. Ο άξονας ελέγχεται ιδανικά όταν συνδυάζεται με τη δεύτερη μηχανολογική καινοτομία: έναν νέο ενεργοποιητή διπλής εξόδου που αντικαθιστά τις κλασικές αντιστρεπτικές ράβδους που χρησιμοποιήθηκαν παλιότερα στα Laguna GT και Talisman.

VERSION ICONIC – ESPRIT ALPINE – EN SITUATION

Ο συνδυασμός του 4CONTROL Advanced και του MULTI-SENSE Advanced στο νέο Renault Austral, δημιουργεί μια μοναδική οδηγική εμπειρία, προκειμένου να βελτιώσει την ευχαρίστηση του οδηγού, παρέχοντάς του ένα πλήρες φάσμα επιλογών εξατομίκευσης.

Πηγή: Renault

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 16 Μαρτίου 2023 08:06

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.