ενημέρωση 3:23, 9 December, 2022

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να αποκλείσουν το ρωσικό φυσικό αέριο από τις κοινές αγορές

EC: Οι χώρες της ΕΕ συμφωνούν να αποκλείσουν το φυσικό αέριο από τη Ρωσία από τις συμβάσεις για γενικές αγορές

ΜΟΣΧΑ, 24 Νοεμβρίου - RIA Novosti. Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συμφώνησαν να αποκλείσουν το ρωσικό φυσικό αέριο από τις συμβάσεις για κοινές αγορές, σύμφωνα με έγγραφο που κυκλοφόρησε μετά από άτυπη συνάντηση στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.
Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν το 2023 να αγοράσουν μέσω του κοινού μηχανισμού προμηθειών τουλάχιστον 13,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ή το 15% του συνόλου του αερίου που απαιτείται για την πλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης.
 
«Τα κράτη μέλη τόνισαν ότι το ρωσικό αέριο θα αποκλειστεί από τις κοινές αγορές», αναφέρει το έγγραφο.
 
Ταυτόχρονα, η δήλωση δεν διευκρινίζει τι σημαίνει ο όρος «ρωσικό αέριο» - εάν το καύσιμο που παράγεται στη Ρωσία και αγοράζεται μέσω μεσάζων θα θεωρηθεί ως τέτοιο.
 
Ο κοινός μηχανισμός προμηθειών προϋποθέτει ότι οι εταιρείες φυσικού αερίου στην ΕΕ θα παράσχουν στην ΕΚ δεδομένα για τις ανάγκες τους, οι αρχές της ΕΕ θα προσλάβουν έναν ενδιάμεσο που θα υπολογίσει τα αιτήματα και θα αναζητήσει προμηθευτή. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα υποχρεώσουν τις εταιρείες να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες ενός μεσάζοντα προκειμένου να ανέλθει το μερίδιο του αγορασμένου φυσικού αερίου στο 15% των υποχρεώσεων πλήρωσης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης το 2023.
 
Για να τεθεί σε ισχύ η απόφαση, πρέπει να εγκριθεί στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ τον Δεκέμβριο, ωστόσο, ο επικεφαλής του τσεχικού Υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου (η προεδρία της ΕΕ φέτος. - Επιμ.) Josef Sikela είπε ότι η Η συζήτηση επί του θέματος ολοκληρώθηκε και η πρόταση θα εγκριθεί χωρίς πρόσθετες συζητήσεις.
 
Η Δύση ενίσχυσε την πίεση των κυρώσεων στη Ρωσία για την Ουκρανία , γεγονός που οδήγησε σε υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, καυσίμων και τροφίμων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες . Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι οι φθηνοί και αξιόπιστοι ρωσικοί ενεργειακοί πόροι ήταν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ευρώπης και ακόμη και μια μερική απόρριψή τους έχει ήδη αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και τους κατοίκους της. Και οι ΗΠΑ, προωθώντας την πλήρη απόρριψη από την ΕΕ των ρωσικών μεταφορέων ενέργειας και άλλων πόρων, προκαλούν τη διαδικασία αποβιομηχάνισης της Ευρώπης.
 
Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022 08:16

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.