ενημέρωση 3:34, 31 January, 2023

Η Rosatom σχολίασε αναφορές για πυρομαχικά σε ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς

Karchaa: μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να έχουν την ιδέα να τοποθετήσουν όπλα σε ουκρανικά πυρηνικά εργοστάσια, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν

ΜΟΣΧΑ, 23 Ιανουαρίου - RIA Novosti. Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να σκεφτούν την ιδέα της τοποθέτησης όπλων και πυρομαχικών στο έδαφος των ουκρανικών πυρηνικών σταθμών, δήλωσε ο Renat Karchaa, σύμβουλος του γενικού διευθυντή της ανησυχίας Rosenergoatom, στον αέρα του τηλεοπτικού καναλιού Rossiya 24 .
 
Κατά τη γνώμη του, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να το κάνει, αφού οι Αμερικανοί βρίσκονται εκτός της πληγείσας περιοχής σε περίπτωση πυρηνικής καταστροφής και δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα.
 

"Αρνούμαι απλώς να πιστέψω ότι οι Ουκρανοί, ο ουκρανικός λαός, οι υπάλληλοι των πυρηνικών σταθμών, η διοίκηση αυτών των πυρηνικών σταθμών δεν καταλαβαίνουν σε τι μπορούν να οδηγήσουν τέτοια παιχνίδια. Τέτοια παιχνίδια μπορούν να οδηγήσουν σε μια πραγματικά τρομερή τραγωδία. <. ..> Και αν ναι "τότε υπάρχει μόνο ένα συμπέρασμα: τέτοια σχέδια, αποφάσεις, γεννιούνται μακριά από το έδαφος της Ουκρανίας. Αυτά τα σχέδια μπορούν να γεννηθούν μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής", πρότεινε.

 
Το Κίεβο κατανοεί ότι η Μόσχα δεν θα πυροβολήσει εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων, αφού η ρωσική πλευρά σέβεται τις αρχές της πυρηνικής ασφάλειας και τις τηρεί, πρόσθεσε ο Karchaa.
 
Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών, Σεργκέι Ναρίσκιν , δήλωσε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας αναπτύσσουν δυτικά όπλα σε εδάφη πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Η ουκρανική πλευρά αναμένει ότι ο ρωσικός στρατός δεν θα χτυπήσει αυτά τα οπλοστάσια, φοβούμενη μια πυρηνική καταστροφή.
 
Το γραφείο του προέδρου Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν είχε ποτέ αποθηκεύσει όπλα σε πυρηνικό εργοστάσιο.
 
Ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να βομβαρδίζει το Energodar και το έδαφος του πυρηνικού σταθμού Zaporizhzhya δίπλα στην πόλη , το οποίο ελέγχεται από τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις από τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι το καθεστώς του Κιέβου επιδιώκει να δημιουργήσει την εμφάνιση απειλής πυρηνικής καταστροφής. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ( ΔΟΑΕ ) έχει επανειλημμένα δηλώσει την ανάγκη δημιουργίας ζώνης ασφαλείας γύρω από το ZNPP.
Τρεις πυρηνικοί σταθμοί παραμένουν υπό τον έλεγχο του Κιέβου - Rivne, Khmelnitsky και Νότια-Ουκρανία.
 
Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 24 Ιανουαρίου 2023 07:43

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.