ενημέρωση 12:54, 19 June, 2024

Η «Μπουγάδα του Μαξίμου»

Η περιφρόνηση που εκφράστηκε προς τα αισθήματα της κοινωνίας ήταν η τρίτη και φαρμακερή ασέβεια της χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού, που ούτως ή άλλως ήταν στο σύνολό της μια ύβρις.

Τα παλιά τα χρόνια οι μπουγάδες των λερωμένων ρούχων, γινόντουσαν σε µέρη που υπήρχε άφθονο νερό. Για να καθαρίζουν καλά τα ρούχα από τη βρώμα, τα βαρούσαν με τον κόπανο ή τα έτριβαν με πέτρες. Κι εκεί, όπου τα κοπανούσαν, στις όχθες των ποταμιών, άρχιζε και το κουτσομπολιό που δεν σταμάταγε αν δεν τέλειωνε η ιεροτελεστική πλύση.

Εμείς χθες, μέσα από μια στημένη συνέντευξη, αναβιώσαμε αυτή τη χωριατοσύνη της εποχής, μέσα από μία ταινία μικρού μήκους, για όλη την οικογένεια. Μια σύγχρονη βαλκανική version ιεροτελεστικής πλύσης, με καλογυαλισμένο παρκέ, κοινότοπες αντανακλάσεις στις γυαλάδες και γραφικά πλάνα, με ωραία ανφάς και προφίλ. Και Ποτάμι είχαμε και τον κόπανο τον Θεοδωράκη είχαμε και τον βρώμικο Μητσοτάκη είχαμε και κουβεντούλα είχαμε. Αυτό που δεν είχαμε ήταν τις λιωμένες λαμαρίνες των βαγονιών, τη λασπουριά της περιοχής, τους καπνούς, τα αίματα και τα διασκορπισμένα ανθρώπινα μέλη. Μήτε τους γονείς, τους συγγενείς και φίλους που πενθούσαν τους αδικοχαμένους, τα φέρετρα και τις κηδείες. Δεν γυρίζαμε όμως το Θωρηκτό Ποτέμκιν ώστε να βλέπουμε το σκουλικιασμένο κρέας για τους ναύτες ή τη σκάλα με το μωρό να κατρακυλά στις σκάλες της Οδησσού. Γυρίζαμε τη Μπουγάδα του Μαξίμου.

Αυτή η επίδειξη του απαστράπτοντος Μαξίμου κόντρα στον ζόφο ήταν η πρώτη ασέβεια. Σα να μην έχει θρυμματιστεί τίποτα στον κόσμο του φαντασμένου πρωθυπουργού, που δεν του αρκεί η εξουσία, θέλει να προβάλει και το λούστρο της που τόσο φρόντισε γι’ αυτό η συμβία του. Εξ άλλου δεν είναι ο δικός του κόσμος που ταξιδεύει με βαγόνια, δεν έζησε αυτός τη μετωπική, δεν εκτινάχθηκε το δικό του σύμπαν. Η ζωή συνεχίζεται. Κι αν πιτσίλησε το πρωθυπουργικό κοστούμι του κάμποσο ανθρώπινο αίμα, γι΄αυτό κατέβηκε στο Ποτάμι, να το καθαρίσει και να ξεβγάλει τους λεκέδες. Κι αυτή ήταν η δεύτερη ασέβεια.

Γνωστός «κόπανος» ο κος Θεοδωράκης. Έχει ξεπλύνει το σύστημα και στο παρελθόν από δύσκολες καταστάσεις. Βοήθησε στην αναχαίτιση ανόσου του ΣΥΡΙΖΑ όταν οι κόκκινοι ήταν έτοιμοι να πατήσουν τα ιερά ανάκτορα του βαθέως κράτους. Δεν θα μπορούσε τώρα να ξεπλύνει και τα ρούχα του βασιλιά; Μια φορά πλύστρα για πάντα πλύστρα.
Γνωστή κι η απανθρωπιά του Μητσοτάκη. Η ασπλαχνία του έχει εκφραστεί με όλους τους τρόπους και προς όλους. Ό,τι εμπόδιζε την άνοδό του δεν δίσταζε να το προδώσει. Από πατέρα κι αδελφή μέχρι στενούς κυβερνητικούς συνεργάτες. Ό,τι τον δυσκόλευε δεν δίσταζε να το εκμηδενίζει. Από πεθαμένους πολίτες εκτός ΜΕΘ μέχρι σκοτωμένους επιβάτες τραίνων. Μια φορά Μητσοτάκης, για πάντα Μητσοτάκης.

Η περιφρόνηση που εκφράστηκε προς τα αισθήματα της κοινωνίας ήταν η τρίτη και φαρμακερή ασέβεια της χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού, που ούτως ή άλλως ήταν στο σύνολό της μια ύβρις.

Είθε οι συντελεστές της να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει.

Πηγή: koutipandoras

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 23 Μαρτίου 2023 06:59

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.