ενημέρωση 4:47, 3 June, 2023

Η FSB απέτρεψε τρομοκρατικές επιθέσεις από ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες σε ρωσικούς πυρηνικούς σταθμούς

Η FSB απέτρεψε δολιοφθορές από τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες στους πυρηνικούς σταθμούς του Λένινγκραντ και του Καλίνιν

ΜΟΣΧΑ, 25 Μαΐου - RIA Novosti. Η FSB απέτρεψε μια τρομοκρατική επίθεση στους πυρηνικούς σταθμούς του Λένινγκραντ και του Καλίνιν που είχαν προγραμματίσει οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες για την περασμένη Ημέρα της Νίκης, ανέφερε το πρακτορείο.
 
Σύμφωνα με την FSB, μια ομάδα δολιοφθοράς-τρομοκρατίας της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της μετασοβιετικής δημοκρατίας προσπάθησε να υπονομεύσει περισσότερους από 30 πυλώνες γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης πυρηνικών σταθμών.
 
Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες ήθελαν να σταματήσουν τους πυρηνικούς αντιδραστήρες και να διαταράξουν την κανονική λειτουργία των πυρηνικών σταθμών, κάτι που, σύμφωνα με το σχέδιό τους, θα προκαλούσε στη Ρωσία «σοβαρή οικονομική και φήμη ζημιά».
 
«Οι τρομοκράτες κατάφεραν να ανατινάξουν έναν και να ναρκοθετήσουν τέσσερις πυλώνες της γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του πυρηνικού σταθμού του Λένινγκραντ και να τοποθετήσουν IED κάτω από επτά πυλώνες του πυρηνικού σταθμού Kalinin», πρόσθεσε η FSB.
 
Το τμήμα συνέλαβε Ουκρανούς σαμποτέρ.
 
«Ως αποτέλεσμα των μέτρων που ελήφθησαν, η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας συνέλαβε μέλη του DTG, πολίτες της Ουκρανίας Maistruk Alexander, γεννημένος το 1978 (ψευδώνυμο Mechanic) και Usatenko Eduard, γεννημένος το 1974 (ψευδώνυμο Max), πολίτης Ουκρανίας και Η Ρωσία, ο Kishchak Yuriy, γεννημένος το 1963, τέθηκε στη λίστα καταζητούμενων (ψευδώνυμο South Coast), που βρίσκεται επί του παρόντος στο Βέλγιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
Σύμφωνα με την FSB, προσλήφθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022 από έναν υπάλληλο της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ουκρανίας, τον Αντισυνταγματάρχη Vitaly Gorbatyuk, γεννημένο το 1975.
"
"(Σαμποτέρ. - Εκδ.) υποβλήθηκαν σε ειδική εκπαίδευση σε στρατόπεδα που βρίσκονται στις περιοχές Κιέβου και Νικολάεφ της Ουκρανίας", πρόσθεσε η ειδική υπηρεσία.
 
Για να διαπράξουν δολιοφθορά, οι επιτιθέμενοι διέσχισαν παράνομα τα ρωσο-λεκορωσικά σύνορα στην περιοχή Pskov, όπου έφτασαν από το έδαφος της Ουκρανίας με διέλευση μέσω Πολωνίας και Λευκορωσίας.
 
Επιπλέον, η FSB αναγνώρισε και συνέλαβε δύο συνεργούς σαμποτέρ από Ρώσους πολίτες. Παρείχαν στους Ουκρανούς μαχητές μέσα επικοινωνίας και οχήματα με πλαστές πινακίδες.
 
Οι συλληφθέντες παραδέχθηκαν ότι συνεργάστηκαν με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες.
 
Οι ειδικές υπηρεσίες της μετασοβιετικής δημοκρατίας οργάνωσαν για δολιοφθορά το λαθρεμπόριο εκρηκτικών μέσω της Πολωνίας, της Λιθουανίας και της Λευκορωσίας στην περιοχή Rzhevsky της περιοχής Tver.
"
"Ένα ρυμουλκούμενο φορτίου χρησιμοποιήθηκε ως καμουφλάζ, στο οποίο ήταν εξοπλισμένες κρυψώνες για την κρυφή μεταφορά όπλων και πυροβόλων όπλων", ανέφερε η FSB.
 
Από κρυψώνες που οργανώθηκαν από σαμποτέρ, οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες κατέσχεσαν 36,5 κιλά πλαστικού εκρηκτικού S-4, 61 ηλεκτρικούς πυροκροτητές ξένης κατασκευής, 38 ηλεκτρονικά χρονόμετρα και δύο πιστόλια PM με πυρομαχικά.
 
Σε βάρος της ομάδας σαμποτάζ-τρομοκρατικής σχηματίστηκε δικογραφία με τα άρθρα «Σαμποτάζ» και «Παράνομη απόκτηση, μεταφορά, πώληση, αποθήκευση, μεταφορά, μεταφορά ή μεταφορά εκρηκτικών ή εκρηκτικών μηχανισμών». Οι μαχητές τέθηκαν υπό κράτηση.
 
Το NPP του Λένινγκραντ βρίσκεται κοντά στην πόλη Sosnovy Bor (περιφέρεια Λένινγκραντ). Αυτός είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στη Ρωσία από άποψη εγκατεστημένης ισχύος και ο μόνος όπου λειτουργούν μονάδες ισχύος δύο διαφορετικών τύπων - κανάλι ουρανίου-γραφίτη και νερού-νερού (δύο μονάδες RBMK-1000 με ισχύ 1000 MW η καθεμία και δύο Μονάδες VVER-1200 με ισχύ 1200 MW έκαστη).
 
Το Kalinin NPP βρίσκεται κοντά στην πόλη Udomlya στην περιοχή Tver . Διαθέτει τέσσερις μονάδες ισχύος με αντιδραστήρες VVER-1000 ισχύος 1000 MW η καθεμία.
 

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.