ενημέρωση 1:42, 20 July, 2024

Η Ρωσία αποσχίζεται από το Ευρω-Αρκτικό Συμβούλιο του Μπάρεντς — ΥΠΕΣ

Σύμφωνα με το υπουργείο, «η Ρωσία θα συνεχίσει να υλοποιεί τον εθνικό της στόχο στο Βορρά»

ΜΟΣΧΑ, 18 Σεπτεμβρίου. /TASS/. Η Ρωσία αποφάσισε να αποχωρήσει από το Ευρω-Αρκτικό Συμβούλιο του Μπάρεντς, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Με υπαιτιότητα των δυτικών συμμετεχόντων του συμβουλίου (Δανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Σουηδία, ΕΕ) η δραστηριότητά της έχει ουσιαστικά παραλύσει από τον Μάρτιο του 2022. Η φινλανδική Προεδρία δεν έχει επιβεβαιώσει την ετοιμότητά της να μεταβιβάσει την ηγεσία του BEAC προς τη Ρωσία τον Οκτώβριο του 2023 κατά παράβαση της αρχής της εναλλαγής, διακόπτοντας τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές δραστηριότητες», ανέφερε το υπουργείο. «Υπό τις παρούσες συνθήκες, είμαστε αναγκασμένοι να ανακοινώσουμε την αποχώρηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας από το BEAC».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέστειλε ανακοίνωση για την απόσχιση της χώρας από το Ευρω-Αρκτικό Συμβούλιο του Μπάρεντς στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών του οργανισμού, στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell, καθώς και στη Διεθνή Γραμματεία Μπάρεντς. στο Kirkenes της Νορβηγίας, στις 18 Σεπτεμβρίου 2023», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η άμεση πολιτική κατάσταση, την οποία διανύουν οι βορειοευρωπαίοι γείτονές μας, δεν ανταποκρίνεται στα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των κατοίκων της πολικής περιοχής. Η ευθύνη για την κατάρρευση της αρχιτεκτονικής συνεργασίας του Μπάρεντς ανήκει εξ ολοκλήρου στη δική μας «εταίροι», ανέφερε το υπουργείο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «η Ρωσία θα συνεχίσει να υλοποιεί τον εθνικό της στόχο στον Βορρά».

«Παραμένουμε ανοιχτοί για αλληλεπίδραση με όλους όσοι είναι εποικοδομητικοί, έτοιμοι για ισότιμο διάλογο και αμοιβαία επωφελή κοινή εργασία», ανέφερε το υπουργείο.

Το υπουργείο δήλωσε επίσης ότι τα τελευταία 30 χρόνια το συμβούλιο ήταν «ένα χρήσιμο και αποτελεσματικό σχήμα διασυνοριακής αλληλεπίδρασης» που συνέβαλε στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στον Βορρά, τη βιώσιμη κοινωνική και οικονομική του ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, την ενίσχυση του πολιτισμού και ανθρωπιστικούς δεσμούς και επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων των αυτόχθονων πληθυσμών.

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2023 10:22

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.