ενημέρωση 1:36, 20 July, 2024

Ο βομβαρδισμός της Nord Streams δεν σχετίζεται με την Ουκρανία, είπε ο Χερς

Χερς: ο βομβαρδισμός του Nord Stream δεν συνδέθηκε με την Ουκρανία, αλλά με τη Γερμανία

ΜΟΣΧΑ, 26 Σεπτεμβρίου – RIA Novosti. Ο Λευκός Οίκος βρίσκεται πίσω από τον βομβαρδισμό της Nord Streams, αλλά ο στόχος αυτής της δολιοφθοράς δεν ήταν να αλλάξει η κατάσταση στην ουκρανική σύγκρουση, αλλά να αποκατασταθεί η επιρροή των ΗΠΑ στην Ευρώπη, λέει ο Αμερικανός δημοσιογράφος και βραβευμένος με Πούλιτζερ Seymour Hersh.
"
«Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανατίναξε τους αγωγούς, αλλά αυτή η ενέργεια δεν είχε να κάνει με τη διασφάλιση της νίκης στον πόλεμο στην Ουκρανία ή τον τερματισμό του. <...> Αυτό <...> ήταν συνέπεια του <...> του φόβος ότι η Αμερική θα έχανε την προ πολλού καθιερωμένη υπεροχή της στη Δυτική Ευρώπη», έγραψε ο δημοσιογράφος σε άρθρο του στην πλατφόρμα Substack.
 
Όπως είπε ένας ανώνυμος αξιωματούχος στον Hersh, ο Λευκός Οίκος επέλεξε το Nord Stream επειδή ήταν οι μόνοι αγωγοί στους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούσαν να έχουν πρόσβαση και να υπονομεύσουν τους οποίους «θα μπορούσαν να απορριφθούν».
 
Για την προετοιμασία για την ανατίναξη αγωγών φυσικού αερίου χρειάστηκαν αρκετοί μήνες δύο έμπειροι δύτες βαθέων υδάτων από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.
 
Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση, που επισκέπτονταν τη Νορβηγία για αρκετούς μήνες, δεν άφησαν κανένα απολύτως ίχνος. Καμία σημαντική πληροφορία σχετικά με την αποστολή δεν εισήχθη στον υπολογιστή· όλη η τεκμηρίωση έγινε σε μια γραφομηχανή Royal ή Smith Corona.
"
"Μόλις ολοκληρώθηκε η επιχείρηση, τα έντυπα χαρτιά και τα αντίγραφα καταστράφηκαν, χωρίς να αφήνουν φυσικά ίχνη - κανένα στοιχείο που θα μπορούσε αργότερα να ανακαλυφθεί από ειδικό εισαγγελέα ή προεδρικό ιστορικό. Ονομάστε το τέλειο έγκλημα", γράφει ο Hersh.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένοι υπάλληλοι της CIA πιστεύουν ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς γνώριζε πλήρως τον «μυστικό σχεδιασμό καταστροφής αγωγών».
 
Επιπλέον, ο ανώνυμος αξιωματούχος είπε στον Χερς ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών θεώρησαν τις ασαφείς οδηγίες του Μπάιντεν να καταστρέψουν τους αγωγούς φυσικού αερίου «ως ένα στρατηγικό βήμα προς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».
 
Εκρήξεις στους ρωσικούς αγωγούς εξαγωγής φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream 2 σημειώθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου 2022. Η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο στοχευμένων δολιοφθορών.
 
Ο Χερς δημοσίευσε την έρευνά του στις 8 Φεβρουαρίου, στην οποία, επικαλούμενος πηγή, δήλωσε ότι τον Ιούνιο του 2022 τοποθετήθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί κάτω από ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου υπό την κάλυψη της άσκησης Baltops από δύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ με την υποστήριξη Νορβηγών ειδικών. Σύμφωνα με τον Χερς, την απόφαση για την επιχείρηση έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν .
 
Το Πεντάγωνο είπε στο RIA Novosti ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν καμία σχέση με το σαμποτάζ.
 
Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 17:57

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.