ενημέρωση 6:07, 8 December, 2023

Sy Hersh - Η CIA θεώρησε το Blast of Nord Stream του Μπάιντεν ως στρατηγικό βήμα προς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανατίναξε τους αγωγούς Nord Stream για να μην χάσει τη μακροχρόνια πρωτοκαθεδρία της στη Δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με τον βραβευμένο με Πούλιτζερ ερευνητή δημοσιογράφο Σέιμουρ Χερς.
 
Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, τρεις από τους τέσσερις αγωγούς Nord Stream, σχεδιασμένοι να μεταφέρουν 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως στην Ευρώπη, καταστράφηκαν από μια σειρά ισχυρών εκρήξεων.
 
Λιγότερο από μισό χρόνο αργότερα, στις 8 Φεβρουαρίου, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ ερευνητής δημοσιογράφος Seymour Hersh αποκάλυψε το προφανές μυστικό σχέδιο της ομάδας Μπάιντεν να καταστρέψει τους αγωγούς, επικαλούμενος μια ενημερωμένη ανώνυμη πηγή.
 
Την πρώτη επέτειο της δολιοφθοράς, ο Χερς αποκάλυψε ότι το σημαντικό ελάττωμα της μυστικής επιχείρησης, που είχε ως αποτέλεσμα τη διαρροή της συγκάλυψης, ήταν ότι η ομάδα Μπάιντεν έκρυψε τον πραγματικό σκοπό της πλοκής ακόμη και από τους δικούς της πράκτορες πληροφοριών.
 
«Υπήρχε ένα ελάττωμα – ένα χάσμα στην κατανόηση μεταξύ αυτών που πραγματοποίησαν την αποστολή και του προέδρου [Τζο] Μπάιντεν, ως προς το γιατί διέταξε την καταστροφή των αγωγών όταν το έκανε», έγραψε ο ερευνητής την Τρίτη. «Αυτός είναι ο πρώτος απολογισμός αυτού του ελαττώματος, στην επέτειο ενός έτους από τις εκρήξεις, και είναι κάτι που δεν θα αρέσει στον Πρόεδρο Μπάιντεν και στην ομάδα εθνικής ασφάλειας του».
 
Θέση διαρροής αερίου στο Nord Stream 2 - Sputnik International, 1920, 26.09.2023
 
«Αποτροπή» για την πρόληψη της σύγκρουσης στην Ουκρανία
 
Τον Δεκέμβριο του 2021, όταν η Ρωσία παρέδωσε τα σχέδια των συμφωνιών ασφαλείας στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σχετικά με τη μη διεύρυνση του στρατιωτικού μπλοκ και την ουδετερότητα του Κιέβου, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν συγκάλεσε μια σειρά από υψηλού επιπέδου συναντήσεις εθνικής ασφάλειας στις οποίες συμμετείχαν εκπρόσωποι της CIA. Η ιδέα ήταν να βρεθεί ένας αποτρεπτικός παράγοντας που θα εμπόδιζε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να «εισβάλει» στην Ουκρανία.

Αποφασίστηκε ότι η καταστροφή των αγωγών Nord Stream θα ήταν τέλειος αποτρεπτικός παράγοντας. Σύμφωνα με τον Χερς, αυτοί οι αγωγοί επιλέχθηκαν από την ομάδα Μπάιντεν επειδή έτρεχαν απευθείας από τη Ρωσία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας στη Γερμανία, γεγονός που τους έκανε προσβάσιμους στους συνωμότες και « εντελώς αμφισβητούμενους». Οι πράκτορες πληροφοριών των ΗΠΑ που επιφορτίστηκαν με την εφαρμογή του σχεδίου πίστευαν ότι «ο πρόεδρος θα χρησιμοποιούσε την απειλή κατά του Nord Stream ως αποτρεπτικό μέσο για να αποφύγει τον πόλεμο», είπε η πηγή στον Hersh.

Αφού συμφωνήθηκε το σχέδιο, τότε η υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων Victoria Nuland και δύο εβδομάδες αργότερα ο Joe Biden δήλωσαν ότι εάν η Ρωσία ξεκινούσε στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, οι αγωγοί Nord Stream θα σταματούσαν «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».
 
Στις 7 Φεβρουαρίου 2022, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο Μπάιντεν σηματοδότησε: «Εάν η Ρωσία εισβάλει — αυτό σημαίνει ότι τανκ και στρατεύματα θα περάσουν ξανά… τα σύνορα της Ουκρανίας, δεν θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2. Θα βάλουμε ένα τέλος».
 
Οι κυβερνήσεις Ομπάμα, Τραμπ και Μπάιντεν είχαν επανειλημμένα εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους στην ανάπτυξη του έργου Nord Stream. Το 2021, η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε πίεση στο Βερολίνο, με τον Όλαφ Σολτς να αναστείλει τον αγωγό Nord Stream 2, ο οποίος ήταν έτοιμος να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2021.
 
Θέση διαρροής αερίου στο Nord Stream 2 - Sputnik International, 1920, 26.09.2023
 
Ποιο ήταν το πραγματικό σχέδιο της ομάδας Μπάιντεν;
 
Ο ερευνητής τόνισε ότι πρόσφατα του είπαν ότι μετά την έκτακτη δημόσια απειλή του Μπάιντεν για ανατίναξη του Nord Stream 2, «η ομάδα σχεδιασμού της CIA ενημερώθηκε από τον Λευκό Οίκο ότι δεν θα υπάρξει άμεση επίθεση στους δύο αγωγούς». Η ομάδα κατευθύνθηκε να τοποθετήσει τις απαραίτητες βόμβες και να είναι έτοιμη να τις πυροδοτήσει «κατ' απαίτηση» — μετά την έναρξη της σύγκρουσης.
 
Τότε ήταν που η μικρή ομάδα σχεδιασμού των ΗΠΑ που εργαζόταν στο Όσλο με το Βασιλικό Ναυτικό της Νορβηγίας και τις ειδικές υπηρεσίες για το έργο κατάλαβε ότι η επίθεση στους αγωγούς δεν ήταν αποτρεπτικός, γιατί όταν ξεκίνησε η σύγκρουση, δεν πήραν την εντολή, έγραψε ο Χερς, επικαλούμενος την πηγή του.
 
«Συνειδητοποιήσαμε ότι η καταστροφή των δύο ρωσικών αγωγών δεν σχετιζόταν με τον πόλεμο της Ουκρανίας […] αλλά ήταν μέρος μιας νεοσυντηρητικής πολιτικής ατζέντας για να κρατήσουν τον Σολτς και τη Γερμανία, με τον χειμώνα να πλησιάζει και τους αγωγούς να κλείνουν, να μην κρυώνουν και ανοίγοντας [το κλειστό Nord Stream 2]», είπε ο συνομιλητής του δημοσιογράφου.
 
Επιπλέον, η ηγεσία της ομάδας της CIA θεώρησε τις «παραπλανητικές οδηγίες της κυβέρνησης Μπάιντεν για την εντολή της να καταστρέψει τους αγωγούς» ως «ένα στρατηγικό βήμα προς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», σύμφωνα με τον Χερς.
 
Σε αυτήν την εικόνα που παρέχεται από τη Σουηδική Ακτοφυλακή, η διαρροή αερίου στη Βαλτική Θάλασσα από το Nord Stream φωτογραφήθηκε από το αεροσκάφος του Λιμενικού Σώματος την Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2022 - Sputnik International, 1920, 25.09.2023
 
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις γνώριζαν για το σχέδιο του Nord Stream
 
"Μέσα σε λίγες μέρες από τον βομβαρδισμό, αξιωματούχοι στη Δανία και τη Σουηδία ανακοίνωσαν ότι θα διεξαγάγουν έρευνα. Ανέφεραν δύο μήνες αργότερα ότι υπήρξε όντως έκρηξη και είπαν ότι θα γίνουν περαιτέρω έρευνες. Δεν έχει προκύψει καμία. Η γερμανική κυβέρνηση διεξήγαγε έρευνα, αλλά ανακοίνωσε ότι μεγάλα τμήματα των ευρημάτων της θα διαβαθμιστούν», έγραψε ο ερευνητής.
 
Ο Χερς επεσήμανε ότι παρόλο που Σουηδοί και Δανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να επιμένουν ότι δεν έχουν ιδέα τι συνέβη στα χωρικά τους ύδατα , είδαν ξεκάθαρα τις δραστηριότητες αμερικανικών και νορβηγικών πληρωμάτων, αλλά έκλεισαν τα μάτια σε αυτό:
«Η αμερικανική ομάδα δυτών και το προσωπικό υποστήριξης στο μητρικό πλοίο της αποστολής - ένα νορβηγικό ναρκαλιευτικό - θα ήταν δύσκολο να κρυφτεί ενώ οι δύτες έκαναν τη δουλειά τους», παρατήρησε.
 
Επιπλέον, ο Χερς αποκάλυψε ότι ο Καγκελάριος Σολτς «θεωρούνταν τότε – και τώρα – από ορισμένα μέλη της ομάδας της CIA ότι γνώριζε πλήρως τον υπό εξέλιξη μυστικό σχεδιασμό για την καταστροφή των αγωγών».
 
"Τον περασμένο χειμώνα οι γερμανικές αρχές διέθεσαν 286 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις σε μεγάλες εταιρείες και ιδιοκτήτες κατοικιών που αντιμετώπισαν υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας για να λειτουργήσουν την επιχείρησή τους και να ζεστάνουν τα σπίτια τους. Ο αντίκτυπος είναι ακόμα αισθητός σήμερα, με έναν πιο κρύο χειμώνα να αναμένεται στην Ευρώπη", υπογράμμισε ο ερευνητής. .
 
Εκλογές Bundestag - Sputnik International, 1920, 24.08.2023
 
Ποιος το έκανε?
 
Ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει να αρνείται την επίθεση δολιοφθοράς στους αγωγούς Nord Stream, όλα τα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένης της απροθυμίας της κυβέρνησης Μπάιντεν να διερευνήσει το θέμα, παραπέμπουν στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο. Και ο λόγος για να γίνει αυτό ήταν να ενισχυθεί ο έλεγχος στους ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ, οι οποίοι τώρα υποφέρουν από τον πληθωρισμό, την οικονομική επιβράδυνση και την ενεργειακή αβεβαιότητα.
 
«Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανατίναξε τους αγωγούς, αλλά η δράση δεν είχε να κάνει με τη νίκη ή τη διακοπή του πολέμου στην Ουκρανία. Προέκυψε από φόβους στον Λευκό Οίκο ότι η Γερμανία θα αμφιταλαντευόταν και θα ενεργοποιούσε τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου – και ότι η Γερμανία και μετά Το ΝΑΤΟ, για οικονομικούς λόγους, θα έπεφτε στην κυριαρχία της Ρωσίας και των εκτεταμένων και φθηνών φυσικών πόρων της. Και έτσι ακολουθούσε ο απόλυτος φόβος: ότι η Αμερική θα έχανε τη μακροχρόνια πρωτοκαθεδρία της στη Δυτική Ευρώπη», κατέληξε ο Χερς.
Πηγή: sputnik
Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023 06:13

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.