ενημέρωση 12:40, 29 May, 2024

Ο Μπάιντεν υπογράφει διάταγμα που απαγορεύει τις εισαγωγές ουρανίου από τη Ρωσία — Λευκός Οίκος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η απαγόρευση των εισαγωγών ουρανίου από τη Ρωσία θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να εξαλείψουν την εξάρτηση από τη Ρωσία στον τομέα της ειρηνικής πυρηνικής ενέργειας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, 14 Μαΐου. /TASS/. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει τις εισαγωγές ουρανίου από τη Ρωσία στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με τη δήλωση, ο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα τη Δευτέρα που απαγορεύει την εισαγωγή μη ακτινοβολημένου ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού που παράγεται στη Ρωσία ή από ρωσική εταιρεία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η απαγόρευση των εισαγωγών ουρανίου από τη Ρωσία θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να εξαλείψουν την εξάρτηση από τη Ρωσία στον τομέα της ειρηνικής πυρηνικής ενέργειας, δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την υπηρεσία Τύπου του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νόμος που υπέγραψε ο πρόεδρος της χώρας Τζο Μπάιντεν θα ενισχύσει την ενεργειακή και οικονομική ασφάλεια της χώρας μειώνοντας και τελικά εξαλείφοντας την εξάρτηση από τη Ρωσία στον τομέα της ειρηνικής πυρηνικής ενέργειας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διάθεση 2,72 δισ. δολαρίων που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ κατόπιν αιτήματος του Μπάιντεν θα καταστήσει δυνατή τη δημιουργία ικανότητας εμπλουτισμού ουρανίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις 30 Απριλίου, η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών ψήφισε νομοθεσία που απαγορεύει τις εισαγωγές εμπλουτισμένου ουρανίου από τη Ρωσία. Ωστόσο, σε ακραίες καταστάσεις, ελλείψει άλλων προμηθειών ουρανίου για να διατηρηθούν σε λειτουργία οι αντιδραστήρες των ΗΠΑ ή εάν τέτοιες αγορές είναι προς το «εθνικό συμφέρον», ο νόμος επέτρεπε να συνεχιστούν οι αγορές μέχρι τον Ιανουάριο του 2028. Η νομοθεσία απαιτούσε επίσης το Υπουργείο Ενέργειας να διερευνήσει και να αναφέρει στο Κογκρέσο επιλογές για την αντικατάσταση των ρωσικών προμηθειών ουρανίου.
Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 14 Μαΐου 2024 06:45

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.