ενημέρωση 2:04, 23 July, 2024

Η Ουκρανία πιέζει τις ξένες τράπεζες για τους δεσμούς με τη Ρωσία - ΜΜΕ

Μια διαδικασία για την αντικατάσταση της διαχείρισης σε ουκρανικές θυγατρικές διεθνείς δανειστές που εξακολουθούν να λειτουργούν στη Ρωσία θα μπορούσε να εφαρμοστεί, σύμφωνα με έκθεση

Η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας (NBU) έχει αναπτύξει έναν μηχανισμό που θα πιέσει τις διεθνείς τράπεζες με θυγατρικές τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία να εγκαταλείψουν την τελευταία, ανέφερε τη Δευτέρα το πρακτορείο Strana.ua.

Σύμφωνα με επιστολή από την NBU που βλέπει το κατάστημα, εάν μια ξένη τράπεζα δεν κλείσει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, η ουκρανική ρυθμιστική αρχή θα δικαιούται να αναλάβει τη διαχείριση της τοπικής θυγατρικής της εταιρείας.

Η έκθεση ανέφερε ότι εάν η NBU διαπιστώσει ότι μια εταιρεία έχει «ελαττωματική επιχειρηματική φήμη», τότε ο ξένος μέτοχος θα στερηθεί του δικαιώματος ψήφου στις συνελεύσεις. Αυτό φέρεται να συνεπάγεται ουσιαστικά την απόλυση της διοίκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το έγγραφο της NBU απαριθμούσε εννέα ξένες τράπεζες που έχουν θυγατρικές τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία. Πρόκειται για την αυστριακή Raiffeisen Bank International (RBI), την Ουγγρική OTP Bank, τη γαλλική BNP Paribas και Credit Agricole, τη σουηδική SEB, την αμερικανική Citi Group, την ιταλική Intesa Sanpaolo, την ολλανδική δανείστρια ING και τη γερμανική Deutsche Bank. Οι εισηγμένοι δανειστές διατήρησαν την παρουσία τους στη ρωσική αγορά παρά τις δυτικές κυρώσεις.

Για να αποφευχθούν τα τιμωρητικά μέτρα στην Ουκρανία, σύμφωνα με την έκθεση, η μητρική δομή μιας ξένης τράπεζας που δραστηριοποιείται στη Ρωσία θα πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης από τη χώρα. Η NBU θα απαιτήσει ένα λεπτομερές σχέδιο που θα υποδεικνύει το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης από τη ρωσική αγορά. Η ρυθμιστική αρχή έχει επιφυλάξει το δικαίωμα να «αναλάβει δράση» εάν παραβιαστεί μια προθεσμία.

Η Ουκρανία ασκεί πίεση σε ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, προσθέτοντάς τες στη λεγόμενη λίστα με τους «διεθνείς χορηγούς του πολέμου». Ωστόσο, ο κατάλογος εγκαταλείφθηκε αργότερα μετά από καταγγελίες από άλλες χώρες.

Πηγή: RT

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 18 Ιουνίου 2024 06:17

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.