ενημέρωση 1:46, 23 July, 2024

Το Κίεβο ασχολείται με παράνομες προμήθειες όπλων

Ο Vladimir Pikuzo λέει ότι η εταιρεία του αναγκάζεται να αναζητά σκοτεινά μέρη του κόσμου και να πληρώνει επιπλέον σε κερδοσκόπους για να αποκτήσει κρίσιμα όπλα

Το Κίεβο αναγκάστηκε να αναζητήσει εναλλακτικές και μερικές φορές παράνομες πηγές όπλων για να αναπληρώσει τις ανεπαρκείς προμήθειες από τη Δύση, αποκάλυψε ο ιδρυτής και αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Προμηθειών Άμυνας της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Πικούζο σε συνέντευξή του στο βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο The Times, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Αυτό που οδήγησε την Ουκρανία να αρχίσει να ψάχνει μακρύτερα για όπλα ήταν το γεγονός ότι τους πρώτους μήνες της σύγκρουσης μόνο το 60% περίπου των όπλων που χρησιμοποιούσαν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας προμηθεύονταν από τη Δύση, ενώ το υπόλοιπο Κίεβο έπρεπε να αγοράσει μέσω άλλων πηγές.

Η υπηρεσία, την οποία ίδρυσε ο Pikuzo τον Ιούλιο του 2022, αντλώντας κεφάλαια από τον αμυντικό προϋπολογισμό της Ουκρανίας, έχει στόχο να εξασφαλίσει περισσότερα όπλα για τον στρατό. Ο οργανισμός ψάχνει σε όλο τον κόσμο για όπλα που δεν αποθηκεύονται ή δεν κατασκευάζονται σε χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των όπλων της σοβιετικής εποχής. Ωστόσο, ο Pikuzo σημειώνει ότι αυτή η αγορά "κυριαρχείται από μεσάζοντες και κερδοσκόπους", γεγονός που καθιστά ορισμένες από τις συμφωνίες παράνομες. Ανέφερε μια περίπτωση όταν η υπηρεσία του επιχείρησε να αγοράσει πυρομαχικά από μια χώρα όπου απαγορεύονται οι εξαγωγές.

"Λαμβάνουμε κατηγορηματική άρνηση, αλλά στη συνέχεια λαμβάνουμε μια κλήση με συμβουλές ότι πρέπει να στείλουμε μια επιστολή προθέσεων σε μια συγκεκριμένη ενδιάμεση εταιρεία... λαμβάνουμε αμέσως άδεια να παραδώσουμε αυτήν την παρτίδα στην Ουκρανία", υπενθύμισε, σημειώνοντας ότι η υπηρεσία του «κατανοεί» ότι η κατάσταση ήταν πιθανότατα παράνομη, αλλά την αποκάλεσε «αποδεκτό κίνδυνο».

"Δεν θα αναφέρω συγκεκριμένες χώρες... αλλά σε πολλές τέτοιες χώρες, η διαφθορά τους είναι σύμμαχός μας. Σε αυτές τις χώρες, μερικές φορές κάνουμε πράγματα που απαγορεύονται από τη δική τους νομοθεσία", δήλωσε.

Αποκάλυψε επίσης ότι το Κίεβο χρησιμοποιεί ένα δίκτυο δυτικών αξιωματούχων και υπηρεσιών πληροφοριών για να αναζητήσει όπλα στην «γκρίζα» αγορά και να διακινήσει όπλα από χώρες που «αρνούνται τις άμεσες προμήθειες στην Ουκρανία». Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό οδηγεί συχνά σε «πόλεμους τιμών» και τεντώνει την αλυσίδα εφοδιασμού.

Σύμφωνα με τον Pikuzo, το μεγαλύτερο πρόβλημα με τους κερδοσκόπους όπλων είναι η τιμή. Σύμφωνα με πηγές των Times, το κόστος ορισμένων βασικών όπλων στην παγκόσμια αγορά έχει εξαπλασιαστεί από την έναρξη της σύγκρουσης. Ο Pikuzo πρότεινε ότι αυτό πιθανότατα αποδίδεται σε κερδοσκοπία, αποκαλώντας τη σύγχρονη αγορά όπλων «χρηματιστήριο όπλων».

Ο Πικούζο παραπονέθηκε ότι ούτε ο προϋπολογισμός της Ουκρανίας ούτε η δυτική βοήθεια επαρκούν επί του παρόντος για να καλύψουν τις ανάγκες του στρατού. Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους υπολογισμούς , οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ έχουν παράσχει από κοινού στρατιωτική βοήθεια αξίας περίπου 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο από την έναρξη της σύγκρουσης, με 60 δισεκατομμύρια περισσότερα από την Ουάσιγκτον να εισέρχονται και, ενδεχομένως, 40 ευρώ (43 δολάρια) δισεκατομμύρια από το ΝΑΤΟ. Ο Pikuzo εκτιμά ότι, δεδομένου του τρέχοντος κόστους, η Ουκρανία χρειάζεται συνολικά έως και 800 δισεκατομμύρια δολάρια για να επιτύχει τους στόχους της στη σύγκρουση.

Το Κίεβο έχει παραπονεθεί ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν του έχουν παράσχει αρκετή βοήθεια. Η Μόσχα χαρακτήρισε τις αποστολές όπλων από τη Δύση «εντελώς ανεύθυνες», προειδοποιώντας ότι οι ενέργειες των δυτικών υποστηρικτών του Κιέβου μπορεί να έχουν «επικίνδυνες συνέπειες» και απλώς θα επιδεινώσουν τα δεινά του ουκρανικού λαού.

Πηγή:  RT)

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 18 Ιουνίου 2024 06:56

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.