ενημέρωση 7:07, 23 March, 2023

Ο ιδιοκτήτης του Facebook Meta θα περικόψει 10.000 θέσεις εργασίας στον δεύτερο γύρο των απολύσεων

Η Meta περικόπτει θέσεις εργασίας σε μια προσπάθεια να ανακάμψει από τις απώλειες και να επενδύσει στο «μεταβέρσα».

Η Meta Platforms ανακοίνωσε ότι θα περικόψει άλλες 10.000 θέσεις εργασίας σε έναν δεύτερο γύρο μαζικών απολύσεων καθώς η βιομηχανία της Μεγάλης τεχνολογίας προετοιμάζεται για μια βαθιά οικονομική ύφεση.

Η μητρική εταιρεία του Facebook δήλωσε την Τρίτη ότι θα μειώσει το μέγεθος της ομάδας στρατολόγησης της και θα κάνει περαιτέρω περικοπές στους τεχνολογικούς ομίλους της στα τέλη Απριλίου και στη συνέχεια στους επιχειρηματικούς της ομίλους στα τέλη Μαΐου.

Η Meta έχει συμμετάσχει σε μια ευρύτερη αναδιάρθρωση που θα οδηγήσει επίσης στην εταιρεία με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες να καταργήσει τα σχέδια προσλήψεων για 5.000 ανοίγματα, να ακυρώσει έργα χαμηλότερης προτεραιότητας και να ισοπεδώσει τα επίπεδα της μεσαίας διοίκησης.

«Θα είναι δύσκολο και δεν υπάρχει τρόπος να το παρακάμψουμε», είπε ο διευθύνων σύμβουλος Mark Zuckerberg σε ένα μήνυμα προς το προσωπικό. «Θα σημαίνει αντίο σε ταλαντούχους και παθιασμένους συναδέλφους που ήταν μέρος της επιτυχίας μας».

Ο Ζούκερμπεργκ είπε ότι πιστεύει ότι «αυτή η νέα οικονομική πραγματικότητα θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια».

Οι ανησυχίες για μια οικονομική ύφεση λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων έχουν πυροδοτήσει μια σειρά από μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας σε όλη την εταιρική Αμερική: από τράπεζες της Wall Street όπως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley μέχρι τις εταιρείες Big Tech, όπως η Amazon και η Microsoft.

Η Meta, η οποία χύνει δισεκατομμύρια δολάρια για να χτίσει το φουτουριστικό μετασύμπαντο , έχει αγωνιστεί με μια μεταπανδημική πτώση στις διαφημιστικές δαπάνες από εταιρείες που ανησυχούν για τις οικονομικές προοπτικές.

Στις αρχές του περασμένου μήνα, η εταιρεία σημείωσε πτώση κερδών και το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο με μείωση των εσόδων της.

Σε απάντηση, ο Zuckerberg υποσχέθηκε να μετατρέψει το 2023 σε «Έτος Αποδοτικότητας». Με την τελευταία κίνηση, η Meta αναμένει ότι τα έξοδα το 2023 θα κυμανθούν μεταξύ 86 και 92 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χαμηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις 89 έως 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν άλμα 6 τοις εκατό στις αρχές της διαπραγμάτευσης με την είδηση ​​των ευρέως αναμενόμενων περικοπών θέσεων εργασίας.

«Καθώς μίλησα για την αποτελεσματικότητα φέτος, είπα ότι μέρος της δουλειάς μας θα περιλαμβάνει την κατάργηση θέσεων εργασίας – και αυτό θα εξυπηρετήσει τόσο την οικοδόμηση μιας πιο ευέλικτης, πιο τεχνικής εταιρείας όσο και τη βελτίωση της επιχειρηματικής μας απόδοσης για να επιτρέψουμε τη μακροχρόνια όρος όραμα», είπε ο Ζούκερμπεργκ.

Τον Νοέμβριο, η Meta μείωσε το εργατικό δυναμικό της κατά 11.000 στις πρώτες μαζικές απολύσεις στη 18χρονη ιστορία της. Ο αριθμός των εργαζομένων της ανήλθε σε 86.482 στο τέλος του 2022, αυξημένος κατά 20 τοις εκατό σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Η Meta και άλλες εταιρείες τεχνολογίας προσέλαβαν επιθετικά για τουλάχιστον δύο χρόνια, αλλά τους τελευταίους μήνες άρχισαν να αφήνουν ορισμένους από αυτούς τους εργαζόμενους να φύγουν.

Η βιομηχανία τεχνολογίας έχει απολύσει σχεδόν 290.000 εργαζομένους από τις αρχές του 2022, με περίπου το 40% από αυτούς να έρχονται φέτος, σύμφωνα με ιστότοπους παρακολούθησης απολύσεων.

Αυτόν τον μήνα, η Amazon διέκοψε την κατασκευή της δεύτερης έδρας της στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ μετά τον μεγαλύτερο γύρο απολύσεων στην ιστορία της εταιρείας και τα μεταβαλλόμενα σχέδιά της σχετικά με την απομακρυσμένη εργασία.

Το Twitter έχει επίσης πραγματοποιήσει τεράστιες περικοπές θέσεων εργασίας από τότε που η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης αγοράστηκε από τον Έλον Μασκ πέρυσι για 44 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι τελευταίες περικοπές περίπου 200 θέσεων εργασίας τον περασμένο μήνα μείωσαν τον αριθμό εργαζομένων της εταιρείας σε λιγότερους από 2.000 εργαζομένους, σύμφωνα με τους New York Times.

Η εφημερίδα βρήκε το Twitter χαμένους διαφημιστές από τότε που ανέλαβε ο Μασκ, με τις διαφημίσεις να ευθύνονται για περισσότερο από το 90 τοις εκατό των εσόδων της εταιρείας.

Πηγή: RT

 

Πολυμέσα

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 15 Μαρτίου 2023 05:58

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.