ενημέρωση 12:40, 29 May, 2024

Δεκάδες iPhone εργαζομένων που έχουν μολυνθεί από λογισμικό υποκλοπής spyware στη Ρωσία - Διευθύνων Σύμβουλος της Kaspersky Lab

ΜΟΣΧΑ. 1 Ιουνίου (Interfax) - Ο διευθύνων σύμβουλος της Kaspersky Lab, Yevgeny Kaspersky, δήλωσε ότι σε δεκάδες υπαλλήλους του παραβιάστηκαν οι συσκευές Apple τους και μολύνθηκαν με spyware.

«Οι ειδικοί της εταιρείας μας εντόπισαν μια εξαιρετικά εξελιγμένη, επαγγελματική στοχευμένη κυβερνοεπίθεση με τη χρήση κινητών συσκευών που κατασκευάζονται από την Apple», ανέφερε ο Kaspersky στο blog του.

Ο στόχος των επιθέσεων ήταν να εισαχθεί κρυφά μια μονάδα κατασκοπείας στα iPhone εργαζομένων της Kaspersky Lab, τόσο ανώτατων όσο και μεσαίων στελεχών, είπε.

«Η επίθεση πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός αόρατου iMessage με ένα επιβλαβές συνημμένο το οποίο, χρησιμοποιώντας μια σειρά από ευπάθειες iOS, εκτελείται στη συσκευή και εγκαθιστά το λογισμικό κατασκοπείας», είπε ο Kaspersky, σημειώνοντας ότι η διαδικασία εγκατάστασης ήταν απαρατήρητη για τον χρήστη. .

«Στη συνέχεια, το λογισμικό κατασκοπείας περνά, παρομοίως απαρατήρητα, ιδιωτικά δεδομένα όπως ηχογραφήσεις μικροφώνου, φωτογραφίες σε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, την τοποθεσία και πληροφορίες για μια σειρά από άλλες δραστηριότητες του κατόχου μιας μολυσμένης συσκευής, σε απομακρυσμένους διακομιστές», είπε η Kaspersky.

Αρκετές δεκάδες iPhone εργαζομένων της εταιρείας «αποδείχτηκε ότι είχαν μολυνθεί με το νέο, εξαιρετικά πολύπλοκο τεχνολογικά λογισμικό υποκλοπής που ονομάζεται Triangulation», είπε.

Επειδή το iOS είναι ένα κλειστό λειτουργικό σύστημα, δεν υπάρχει τυπικό εργαλείο για τον εντοπισμό και την αφαίρεση αυτού του spyware, είπε.

"Ένα έμμεσο σημάδι ότι υπάρχει τριγωνισμός σε μια συσκευή είναι μια αποκλεισμένη δυνατότητα ενημέρωσης του iOS", είπε η Kaspersky.

Οι ειδικοί της εταιρείας δεν έχουν ακόμη βρει έναν αποτελεσματικό τρόπο διαγραφής του λογισμικού κατασκοπείας χωρίς απώλεια δεδομένων χρήστη.

"Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη βοήθεια της επαναφοράς ενός μολυσμένου iPhone στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, εγκατάστασης της πιο πρόσφατης έκδοσης του iOS και ολόκληρου του περιβάλλοντος χρήστη από την αρχή. Διαφορετικά, ακόμη και αν διαγραφεί από τη μνήμη μιας συσκευής μέσω επαναφοράς, το Trojan spy Triangulation είναι ικανό για επαναλαμβανόμενη μόλυνση μέσω τρωτών σημείων σε ένα παλιό iOS», είπε η Kaspersky.

Την Πέμπτη, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) δήλωσε ότι είχε αποκαλύψει μια επιχείρηση αμερικανικών ειδικών υπηρεσιών, η οποία αφορούσε τη χρήση κακόβουλου λογισμικού εγκατεστημένο στο υλικό της Apple. Αρκετές χιλιάδες συσκευές Apple στη Ρωσία μολύνθηκαν, ανέφερε η FSB.

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 02 Ιουνίου 2023 06:45

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.