ενημέρωση 2:15, 9 December, 2023

Η Meta αρχίζει να μπλοκάρει τις ειδήσεις στον Καναδά λόγω του νόμου περί πληρωμής εκδοτών

ΟΤΤΑΒΑ, 1 Αυγούστου (Reuters) - Η Meta Platforms (META.O) έχει ξεκινήσει τη διαδικασία τερματισμού της πρόσβασης σε ειδήσεις στο Facebook και το Instagram για όλους τους χρήστες στον Καναδά, ανέφερε την Τρίτη, ως απάντηση στον νόμο που απαιτεί από τους γίγαντες του Διαδικτύου να πληρώνουν τους εκδότες ειδήσεων. .

Η καναδική κυβέρνηση κατήγγειλε γρήγορα την κίνηση ως «ανεύθυνη» και είπε ότι ο κόσμος παρακολουθεί τη διαδικασία που εξελίσσεται στον Καναδά.

Ο νόμος για τις διαδικτυακές ειδήσεις, που ψηφίστηκε από το καναδικό κοινοβούλιο, θα αναγκάσει πλατφόρμες όπως η μητρική Alphabet της Google (GOOGL.O) και η Meta να διαπραγματεύονται εμπορικές συμφωνίες με καναδούς εκδότες ειδήσεων για το περιεχόμενό τους.

«Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μοιράζονται εθελοντικά περιεχόμενο στο Facebook και το Instagram για να διευρύνουν το κοινό τους και να βοηθήσουν τα αποτελέσματα τους», δήλωσε η Rachel Curran, επικεφαλής δημόσιας πολιτικής της Meta στον Καναδά. «Αντίθετα, γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες μας δεν έρχονται σε εμάς για νέα».

Ο Καναδός υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Pascale St-Onge, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις συναλλαγές της κυβέρνησης με τη Meta, δήλωσε σε δήλωση της Τρίτης: «Αυτό είναι ανεύθυνο».

«Προτιμούν να εμποδίσουν τους χρήστες τους να έχουν πρόσβαση σε καλής ποιότητας και τοπικές ειδήσεις αντί να πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί σε ειδησεογραφικούς οργανισμούς», είπε ο St-Onge.

"Θα συνεχίσουμε να σταθούμε στη θέση μας. Τελικά, εάν η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπερασπιστεί τους Καναδούς ενάντια στους τεχνολογικούς γίγαντες, ποιος θα το κάνει;" αυτή πρόσθεσε.

Σε μια εκστρατεία κατά του νόμου, η οποία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης παγκόσμιας τάσης να υποχρεώνονται οι εταιρείες τεχνολογίας να πληρώνουν για ειδήσεις, τόσο η Meta όσο και η Google δήλωσαν τον Ιούνιο ότι θα αποκλείσουν την πρόσβαση σε ειδήσεις στις πλατφόρμες τους στη χώρα.

Η δημόσια εκπομπή CBC του Καναδά χαρακτήρισε επίσης την κίνηση του Meta ανεύθυνη και ότι ήταν "κατάχρηση της ισχύος τους στην αγορά".

Ο καναδικός νόμος είναι παρόμοιος με έναν πρωτοποριακό νόμο που ψήφισε η Αυστραλία το 2021 και είχε προκαλέσει απειλές από την Google και το Facebook να περιορίσουν τις υπηρεσίες τους.

Και οι δύο εταιρείες τελικά έκλεισαν συμφωνίες με αυστραλιανές εταιρίες μέσων ενημέρωσης μετά την προσφορά τροποποιήσεων στη νομοθεσία.

Ωστόσο, σχετικά με τον καναδικό νόμο, η Google έχει υποστηρίξει ότι είναι ευρύτερος από αυτούς που έχουν θεσπιστεί στην Αυστραλία και την Ευρώπη, καθώς βάζει μια τιμή στους συνδέσμους ειδήσεων που εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης και μπορεί να ισχύει για καταστήματα που δεν παράγουν ειδήσεις.

 Η Meta είχε πει ότι οι σύνδεσμοι σε άρθρα ειδήσεων αποτελούν λιγότερο από το 3% του περιεχομένου στη ροή των χρηστών της και υποστήριξε ότι οι ειδήσεις δεν είχαν οικονομική αξία .

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είχε δηλώσει τον Μάιο ότι ένα τέτοιο επιχείρημα ήταν εσφαλμένο και «επικίνδυνο για τη δημοκρατία μας, για την οικονομία μας».

Αναφορά από τον Chavi Mehta στο Bengaluru και τους David Ljunggren και Ismail Shakil στην Οτάβα. Επιμέλεια από τον Arun Koyyur και την Aurora Ellis

Πηγή: RT VIA REUTERS

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 03 Αυγούστου 2023 05:32

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.