ενημέρωση 12:54, 19 June, 2024

Η ρωσική ρυθμιστική αρχή του Διαδικτύου εξηγεί την αύξηση των επιθέσεων χάκερ

Η κλοπή δεδομένων ξεκίνησε σοβαρά αφού η Μόσχα περιόρισε τα δυτικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ο επικεφαλής της Roskomnadzor

Ο αποκλεισμός των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης που ανήκουν στη Silicon Valley από τη συλλογή δεδομένων Ρώσων χρηστών έχει προκαλέσει μια ξαφνική έξαρση σε απροκάλυπτες επιθέσεις hacking και κλοπή ταυτότητας από εξωτερικούς παράγοντες, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής Roskomnadzor, Andrey Lipov.

«Η κλοπή προσωπικών πληροφοριών έχει εκτοξευθεί από τότε που αποκλείσαμε τα κοινωνικά δίκτυα που ανήκουν σε Αμερικανούς», είπε ο Λίποφ κατά τη διάρκεια μιας στρογγυλής τραπέζης για την ψηφιακή ασφάλεια στο φόρουμ «Army-2023» στη Μόσχα. «Μπορείς να το δεις καθαρά. Είναι πολύ εύκολο να το εξηγήσουμε, γιατί μόλις τους μπλοκάραμε, στερήσαμε από τους Αμερικανούς τη δυνατότητα να κάνουν ανάλυση συμπεριφοράς των πολιτών μας».

«Έτσι πήγαν κατά μέτωπο να επιτεθούν στα συστήματα πληροφοριών μας, στις βάσεις δεδομένων μας», προκειμένου να λάβουν στοιχεία για τα αναλυτικά τους συστήματα που συνήθιζαν να έχουν άμεσα διαθέσιμα, πρόσθεσε ο Lipov.

Οι επιθέσεις «λιγότερο ή περισσότερο μειώνονται» τώρα που οι ρωσικές εταιρείες τεχνολογίας πληροφοριών έχουν εισαγάγει άμυνες, αλλά το επίπεδο απειλής είναι ακόμα «αρκετά υψηλό» , σημείωσε η ρυθμιστική αρχή.

Η Ρωσία ανακήρυξε τη Meta, τη μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram, «εξτρεμιστική οργάνωση» τον Μάρτιο του 2022, αφού η εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια επέτρεψε στους χρήστες της «να εύχονται θάνατο στους Ρώσους», υπενθύμισε ο Λίποφ στο φόρουμ. Η πρόσβαση και στις δύο πλατφόρμες αποκλείστηκε σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, με το Twitter να εμφανίζεται σύντομα στη λίστα. Ο Λίποφ είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ρώσων συμφώνησε με την απαγόρευση και τους λόγους για αυτήν. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Roskomnadzor, οι πιο σοβαρές επιθέσεις δεν περιλαμβάνουν διακοπή των διακομιστών τηλεπικοινωνιών ή διανεμημένη άρνηση παροχής υπηρεσιών (DDOS), αλλά κλοπή προσωπικών πληροφοριών.

«Αυτές οι πληροφορίες είναι αναπαλλοτρίωτες από ένα άτομο και, έχοντας πέσει σε λάθος χέρια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον αυτού για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε ο Λίποφ, σημειώνοντας ότι ο πιο προφανής φορέας θα ήταν οι προσπάθειες στρατολόγησης ατόμων για την υπηρεσία ξένων πληροφοριών ή διάπραξη εγκλημάτων εκτός σύνδεσης.

Σύμφωνα με στοιχεία που αποκάλυψε ο αναπληρωτής του Lipov, Milos Wagner τον Ιούνιο , υπήρξαν 75 μεγάλες παραβιάσεις δεδομένων και έως και 200 ​​εκατομμύρια διαρροές προσωπικών αρχείων Ρώσων πολιτών από τον Ιανουάριο του 2023. Αυτό ήταν μικρότερο από 600 εκατομμύρια διαρροές που καταγράφηκαν από τη ρυθμιστική αρχή το 2022. 

Η Roskomnadzor κατηγόρησε το γεγονός ότι εταιρείες και οργανισμοί στη Ρωσία βασίζονται για πολύ καιρό σε ξένο υλικό και λογισμικό, χωρίς να αναπτύσσουν εγχώριες εναλλακτικές.

Πηγή: RT

 

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 18 Αυγούστου 2023 05:13

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.