ενημέρωση 12:54, 19 June, 2024

Apple - Παύση στην ανάπτυξη ενημερώσεων λογισμικού

Η παύση ανάπτυξης του λογισμικού έρχεται μετά τον πολλαπλασιασμό των σφαλμάτων στις πρώτες εκδόσεις
 
Η Apple σταμάτησε την ανάπτυξη ενημερώσεων λογισμικού για το επόμενο έτος για το iPhone, το iPad, υπολογιστές Mac και άλλες συσκευές. Οι συγκεκριμένες ενημερώσεις λογισμικού βοηθούν την εταιρεία να εξαλείψει σφάλματα στον κώδικα των συσκευών και προφανώς είναι μια τακτική που ακολουθείται από όλους τους κατασκευαστές.

Η παύση ανάπτυξης αυτού του λογισμικού, που ανακοινώθηκε εσωτερικά στους υπαλλήλους της Apple την περασμένη εβδομάδα, είχε σκοπό να βοηθήσει στη διατήρηση του ποιοτικού ελέγχου μετά τον πολλαπλασιασμό των σφαλμάτων στις πρώτες εκδόσεις, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την απόφαση τα οποία επικαλείται το Bloomberg.

Οι πηγές του δημοσιεύματος ανέφεραν ότι αντί να προσθέτουν νέες δυνατότητες, οι μηχανικοί της εταιρείας επιφορτίστηκαν με τη διόρθωση των ελαττωμάτων και τη βελτίωση της απόδοσης του λογισμικού. Επίσημα η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Το λογισμικό της Apple – ένα από τα βασικότερα προτερήματα της εμπορικής επιτυχίας των συσκευών της – είναι συγχρόνως από τα μεγαλύτερα «σημεία πώλησης» της εταιρείας, κάτι που καθιστά επιτακτικό τον ποιοτικό έλεγχο. Ωστόσο, η εταιρεία πρέπει να εξισορροπήσει την επιθυμία να προσθέσει νέες δυνατότητες, διασφαλίζοντας ότι τα λειτουργικά της συστήματα λειτουργούν όσο το δυνατόν πιο ομαλά.

 

Η παύση

Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία ολοκλήρωσε την πρώτη έκδοση των επόμενων λειτουργικών συστημάτων iPhone, iPad και Mac. Αυτή η επανάληψη είναι γνωστή ως M1, καθώς είναι το πρώτο σημαντικό ορόσημο. Το λογισμικό των iPhone και iPad, το οποίο θα γίνει iOS 18 και iPadOS 18, ονομάζεται «Crystal» εσωτερικά. Αντίστοιχα, το λογισμικό για Mac, macOS 15, ονομάζεται «Glow».

Αυτό που σταμάτησε με την απόφαση της Apple είναι η έναρξη των εργασιών για τη δεύτερη κυκλοφορία ορόσημο, γνωστή ως M2. Η διακοπή ισχύει επίσης για το επόμενο λειτουργικό σύστημα Apple Watch – watchOS 11, το οποίο ονομάζεται «Moonstone» – καθώς και μια ενημέρωση για το τρέχον iOS 17 που ονομάζεται iOS 17.4. Αυτό το λογισμικό, που χρησιμοποιείται από το iPhone και το iPad, αναμένεται να κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Μάρτιο.

Η κίνηση επηρέασε επίσης τις μελλοντικές εκδόσεις του visionOS, του λογισμικού για τη μάσκα μικτής πραγματικότητας Vision Pro της Apple, το οποίο αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους. Σε αυτό το σημείο, ωστόσο, οι καθυστερήσεις ανάπτυξης είναι απίθανο να αναβάλουν τις πραγματικές κυκλοφορίες σε επίπεδο καταναλωτών. Η Apple πρόκειται να άρει την παύση αυτή την εβδομάδα.

Η Apple λανσάρει συνήθως τις σημαντικές επισκευές λογισμικού της κάθε Σεπτέμβριο, αφού οι προεπισκοπήσεις παρουσιάζονται σε προγραμματιστές και καταναλωτές στο συνέδριό της τον Ιούνιο. Για το επόμενο έτος, η εταιρεία σχεδιάζει να επικεντρωθεί στην ενσωμάτωση δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης στα προϊόντα της.

 

Έμφαση στην ποιότητα

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια, η Apple έχει δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα — ακόμα και όταν πρόκειται να καθυστερήσει τις νέες δυνατότητες. Το 2018, ο επικεφαλής μηχανικής λογισμικού Κρεγκ Φεντερίγκι έβαλε στον… πάγο αρκετές ακυκλοφόρητες λειτουργίες του iPhone μέχρι το επόμενο έτος, εν μέσω ανησυχιών ότι το λογισμικό περιείχε πολλά σφάλματα.

Το 2019, η Apple αναθεώρησε τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσει λογισμικό σε μια περαιτέρω προσπάθεια να αποτρέψει προβλήματα. Σύμφωνα με τη νέα προσέγγιση, κάθε χαρακτηριστικό πρέπει να ενεργοποιηθεί χειροκίνητα – μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται «feature flags» – επιτρέποντας στους μηχανικούς που δοκιμάζουν το λογισμικό να απομονώσουν τον αντίκτυπο στο συνολικό σύστημα πριν το προσθέσουν.

Εκείνη τη χρονιά, υιοθέτησε επίσης αυτό που είναι γνωστό στην Apple ως «The Pact». Η «συμφωνία» καλεί τους υπαλλήλους να μην επιτρέπουν ποτέ εν γνώσει τους «παλινδρομήσεις» – όταν το λογισμικό που κάποτε λειτουργούσε σταματά να λειτουργεί σωστά – και να διορθώνουν γρήγορα τα λάθη. Οι πολιτικές του Φεντερίγκι βοήθησαν ώστε οι εκδόσεις λογισμικού της Apple να είναι λιγότερο προβληματικές τα τελευταία χρόνια και λιγότερες λειτουργίες χρειάστηκε να καθυστερήσουν την κυκλοφορία τους.

Παρόλα αυτά ο τελευταίος γύρος ανάπτυξης λογισμικού δεν εξελίχθηκε τόσο ομαλά σύμφωνα με το Bloomberg. Εξετάζοντας τα νέα λειτουργικά συστήματα που πρόκειται να κυκλοφορήσουν το επόμενο έτος, η ομάδα διαχείρισης μηχανικής λογισμικού βρήκε πάρα πολλές «διαφυγές» — ένας βιομηχανικός όρος για σφάλματα που χάθηκαν κατά τη διάρκεια των εσωτερικών δοκιμών. Έτσι, το τμήμα έκανε το ασυνήθιστο βήμα να σταματήσει την ανάπτυξη νέων χαρακτηριστικών για μια εβδομάδα ώστε να εργαστεί για την επιδιόρθωση των σφαλμάτων.

Με χιλιάδες διαφορετικούς υπαλλήλους της Apple που εργάζονται σε μια σειρά λειτουργικών συστημάτων και συσκευών — που πρέπει να συνεργάζονται απρόσκοπτα — είναι εύκολο να εμφανιστούν σφάλματα. «Είναι ένα πρόβλημα 10.000 ατόμων που πληκτρολογούν κώδικα και σπάζουν εντελώς το λειτουργικό σύστημα», δήλωσε στο Bloomberg άτομο που γνωρίζει την κατάσταση.

Πηγή ΟΤ

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2023 15:19

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.