ενημέρωση 2:10, 23 March, 2023

Η NASA προειδοποιεί για πιθανό χτύπημα αστεροειδών την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Ένας διαστημικός βράχος 50 μέτρων θα μπορούσε να χτυπήσει τη Γη το 2046, αλλά οι πιθανότητες είναι "πολύ μικρές", δήλωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία © NASA

Η NASA παρακολουθεί έναν πρόσφατα ανακαλυφθέντα αστεροειδή στο μέγεθος μιας Ολυμπιακής πισίνας που θα μπορούσε να πέσει στη Γη την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σε 23 χρόνια, αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα η διαστημική υπηρεσία. Ωστόσο, οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι ο κίνδυνος σύγκρουσης είναι ελάχιστος.

Σε ένα tweet την Τετάρτη, το Γραφείο Συντονισμού Πλανητικής Άμυνας της NASA ανέφερε ότι ο αστεροειδής - που ονομάζεται 2023 DW - "έχει πολύ μικρές πιθανότητες να προσκρούσει στη Γη", προσθέτοντας ότι οι αναλυτές τροχιάς θα συνεχίσουν να παρακολουθούν το αντικείμενο και να ενημερώνουν τις προβλέψεις τους καθώς θα είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες .

Τα δεδομένα της διαστημικής υπηρεσίας υποδηλώνουν ότι το πλησιέστερο 49 μέτρων διαστημικού βράχου που θα έρθει στη Γη είναι 1,8 εκατομμύρια χιλιόμετρα, κάτι που θα συμβεί στις 14 Φεβρουαρίου 2046.

Η NASA υπολόγισε τις πιθανότητες πρόσκρουσης ως 1 στις 560, ενώ η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία τις έβαλε σε 1 στις 625. Και οι δύο διαστημικές υπηρεσίες κατέταξαν τον αστεροειδή 1 στα 10 στην κλίμακα κινδύνου πρόσκρουσης του Τορίνο, ένα εργαλείο για τη μέτρηση της απειλής από πιθανά συμβάντα πρόσκρουσης .

Το πρώτο επίπεδο σημαίνει ότι «η πιθανότητα σύγκρουσης είναι εξαιρετικά απίθανη χωρίς αιτία για την προσοχή του κοινού ή την ανησυχία του κοινού», σύμφωνα με το Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA. Αναφερόμενος στο επίπεδο ένα, αναφέρει επίσης ότι «οι νέες τηλεσκοπικές παρατηρήσεις είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε εκ νέου ανάθεση στο Επίπεδο 0», που σημαίνει ότι η πιθανότητα σύγκρουσης με το διαστημικό αντικείμενο είναι ουσιαστικά μηδενική.

Ωστόσο, ακόμη και μια απειλή επιπέδου 1 είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη, καθώς όλοι οι άλλοι αστεροειδείς έχουν μηδενική βαθμολογία.

Η ανακάλυψη της NASA έρχεται αφότου άλλαξε επιτυχώς την τροχιά ενός αστεροειδούς τον περασμένο Οκτώβριο πέφτοντας σκόπιμα έναν πύραυλο πάνω του. Η αποστολή, που ονομάστηκε Double Asteroid Redirection Test (DART), χαιρετίστηκε ως μια σημαντική ανακάλυψη για την πλανητική άμυνα.

Πηγή: RT

 

Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 12 Μαρτίου 2023 06:09

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.