ενημέρωση 12:54, 19 June, 2024

Τεστ αίματος ανιχνεύει 50 τύπους καρκίνου!

Ελπιδοφόρα τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης έρευνας στο είδος της που έγινε από το βρετανικό ΕΣΥ σε χιλιάδες ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα για καρκίνο

Αξιόπιστο αποδείχθηκε ένα τεστ αίματος για περισσότερους από 50 τύπους καρκίνου σε μια μεγάλη δοκιμή του βρετανικού ΕΣΥ. Το τεστ αποκάλυψε σωστά δύο στους τρεις καρκίνους μεταξύ 5.000 ατόμων που είχαν επισκεφθεί τον παθολόγο τους με ύποπτα συμπτώματα, στην Αγγλία ή την Ουαλία. Στο 85% αυτών των θετικών περιπτώσεων, εντόπισε επίσης το σημείο όπου εκδηλώθηκε αρχικά ο καρκίνος. Το τεστ, που ονομάζεται Galleri, αναζητά διακριτές αλλαγές σε τμήματα γενετικού κώδικα που διαρρέουν από διαφορετικούς καρκίνους. Ο έγκαιρος εντοπισμός μπορεί να σώσει ζωές.

Το τεστ παραμένει σε εξέλιξη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οι οποίοι επισημαίνουν ότι θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των καρκίνων που εντοπίζονται. Συχνά, οι ασθενείς έχουν συμπτώματα, όπως απώλεια βάρους, που μπορεί να προκαλούνται από διάφορες παθήσεις και για να βρεθεί η αιτία χρειάζονται πολλαπλές εξετάσεις και επισκέψεις στο νοσοκομείο. Περισσότεροι από 350 από αυτούς που συμμετείχαν στη μελέτη -τη μεγαλύτερη του είδους της σε ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα- διαγνώστηκαν στη συνέχεια με καρκίνο, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους, όπως αξονικές και βιοψίες.

Το 75% όσων βρέθηκαν θετικοί στην εξέταση αίματος, διαπιστώθηκε ότι είχαν καρκίνο. Αντίθετα, μόλις το 2,5% όσων βρέθηκαν αρνητικοί στην εξέταση αίματος είχαν καρκίνο. Το τεστ ήταν πολύ χρήσιμο για τους ασθενείς, είπε στο BBC ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Μαρκ Μίντλετον και θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανίχνευση περισσσότερων καρκίνων και στην επιβίωση των ασθενών. «Το τεστ ήταν κατά 85% ακριβές στην ανίχνευση της πηγής του καρκίνου -και αυτό μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο, διότι πολλές φορές δεν είναι άμεσα προφανές όταν έχεις τον ασθενή μπροστά σου ποια εξέταση χρειάζεται για να δεις αν τα συμπτώματά του οφείλονται στον καρκίνο», είπε.

Βασιζόμενοι στο τεστ, οι γιατροί μπορούν να ζητήσουν τη σωστή εξέταση, πρόσθεσε. Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, στο Σικάγο, και θα δημοσιευτούν στο περιοδικό The Lancet Oncology. Το βρετανικό ΕΣΥ έχει επίσης χρησιμοποιήσει το τεστ Galleri, που αναπτύχθηκε από την καλιφορνέζικη εταιρεία Grail, σε χιλιάδες άτομα χωρίς συμπτώματα, για να δει αν μπορεί να ανιχνεύσει κρυμμένους καρκίνους. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται το επόμενο έτος – και, αν είναι επιτυχημένα, το NHS στην Αγγλία σχεδιάζει να επεκτείνει την εφαρμογή σε ένα ακόμη εκατομμύριο ανθρώπους το 2024 και το 2025.

Το τεστ είναι ιδιαίτερα καλό στην ανεύρεση καρκίνων που εντοπίζονται δύσκολα, όπως ο καρκίνος της κεφαλής και του λαιμού, του εντέρου, του πνεύμονα, του παγκρέατος και του φάρυγγα. Ο Ντέιβιντ Κρόσμπι από το Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο, της Βρετανίας, επισήμανε ότι τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, αλλά χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα, σε μια μεγαλύτερη δοκιμή, «για να δούμε αν θα μπορούσε να βελτιώσει την ιατρική γνωμάτευση». 

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 02 Ιουνίου 2023 16:12

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.