ενημέρωση 2:55, 4 October, 2023

Η διάρροια μετά την επάνοδο απο τις διακοπές

  Γράφει η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Η διάρροια, μετά την επάνοδο από τις διακοπές αποτελεί συχνό παθολογικό πρόβλημα που χαρακτηρίζεται από αύξηση της συχνότητας ή της μαλακότητας των κοπράνων (υδαρείς κενώσεις). Άλλα συμπτώματα εκτός της διάρροιας που μπορεί να συνυπάρχουν με διάρροια είναι το φούσκωμα, η ναυτία, το κοιλιακό άλγος, η ευαισθησία στην κοιλιά, οι κοιλιακές κράμπες, ο πυρετός, η κόπωση, το αίμα στα κόπρανα, οι ερυγές, τα αέρια, το αίσθημα αυγουλίλας. Το σύνδρομο υποστρέφει συνήθως εντός πενθημέρου. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών πρόκειται για προσβολή από λοιμώδη αίτια ή σε ψυχοσωματικές παραμέτρους που αφορούν την επανένταξη στην δύσκολη καθημερινότητα.

A. ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ ΑΙΤΙΑ

Το stress προκαλεί αρκετές φορές διαταραχή των ανατανακλαστικών της αφόδευσης, με αποτέλεσμα την εμφάνιση δυσκοιλιότητας ή διάρροιας. Η πρόληψη του συμπτώματος είναι δυσχερής. Ορισμένα άτομα επωφελούνται από την αποφυγή της υπερβολικής κατανάλωσης οσπρίων, τυποποιημένων τροφών, μπαχαρικών, αλκοόλ και καφέ για μερικές ημέρες μετά την επάνοδο. Το νερό είναι ωφέλιμο, αλλά πρέπει να καταναλώνεται μακριά από τα γεύματα και τον ύπνο (όχι υγρά μισή ώρα πριν έως και δύο ώρες μετά το γεύμα), για να μην επιβαρύνεται η διαδικασία της πέψης. Η άσκοπη χρήση φαρμάκων επιδεινώνει τα συμπτώματα από το έντερο. Υιοθετείστε καθημερινώς την συνήθεια, να πηγαίνετε καθημερινά στην τουαλέτα συγκεκριμένη ώρα, ακόμη και εάν δεν έχετε τάση προς αφόδευση. Κάθε φορά που αισθάνεστε τάση για αφόδευση, πηγαίνετε άμεσα στην τουαλέτα χωρίς αναβολή. Η σταδιακή επανένταξη στις συνήθειες της καθημερινότητας είναι σημαντικό μέτρο. Η ήπια άσκηση (πχ. περπάτημα), παράγει ενδορφίνες και έχει ωφέλιμη δράση στην λειτουργία του εντέρου.

B. ΛΟΙΜΩΔΗ ΑΙΤΙΑ

Τα περισσότερα λοιμώδη αίτια εισέρχονται στον οργανισμό από την στοματική πρωκτική οδό μέσω νερού και τροφίμων που επιμολύνθηκαν από παθογόνα ανθρώπινων ή ζωικών περιττωμάτων. Σπανιότερα πρόκειται για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα αίτια ή αίτια που μεταδίδονται με μολυσμένα πισίνες ή θάλασσα.

Τα βακτήρια οι ιοί και τα παράσιτα που επιμολύνουν τρόφιμα είναι τα πιο κοινά αίτια του προβλήματος. Παθογόνοι μικροοργανισμοί που προκαλούν το πρόβλημα είναι το Campylobacter jejuni, η Shigella spp. η Escherichia coli , ο Staphylococcus , η σαλμονέλα κ.α.

Μέτρα κατά τα ταξίδια που συντελούν στην πρόληψη της διάρροιας της επανόδου είναι:

  • Η χρήση προφυλακτικού κατά τα ταξίδια και οι καλές συνθήκες υγιεινής κατά τη συνουσία.
  • Η χρήση εμφιαλωμένου νερού σε περιοχές με αμφίβολη ποιότητα συστημάτων ύδρευσης και η χρήση παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων.
  • Το καλό πλύσιμο των χεριών: Να πλένετε καλά τα χέρια σας με υγρό σαπούνι οπωσδήποτε προ φαγητού. Πλένετε καλά με το αντισηπτικό τα χέρια παλάμη – παλάμη πάνω – κάτω, δάκτυλο – δάκτυλο, χωρίς να αμελήσετε τις πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα την επιφάνεια των παλαμών και των καρπών και την περιοχή κάτω από τα νύχια, τουλάχιστον επί είκοσι δευτερόλεπτα και ιδανικά πάνω από 25 δευτερόλεπτα. Χρησιμοποιήστε απολυμαντικά με βάση το οινόπνευμα (που περιέχουν ≥70% αλκοόλ) σε περίπτωση που δεν έχετε πρόσβαση σε καθαρό νερό και σαπούνι.
  • Η αποφυγή κατανάλωσης αμφιβόλου ποιότητας φαγητών και ποτών.
  • Η αποφυγή κολύμβησης σε ακάθαρτες θάλασσες πισίνες.

Πότε η σωστή ιατρική εξέταση πρέπει να πραγματοποιείται άμεσα σε περιπτώσεις της διάρροιας της επανόδου

Η σωστή ιατρική εξέταση επιβάλλεται άμεσα σε σύνδρομα που παρουσιάζουν έντονο κοιλιακό πόνο, έντονη διάρροια, αίμα στα κόπρανα ή εμφανίζουν συστηματικά συμπτώματα (π.χ. πυρετό).Επίσης άμεσα ιατρική

εξέταση επιβάλλεται σε διάρροια που διαρκεί πάνω από πέντε ημέρες,αφορά χρονίως πάσχοντες ηλικιωμένους, άτομα με πτώση της αμυντικής ικανότητας ή άτομα που έχουν λάβει προσφάτως αντιβιοτικά. Σε ορισμένες

περιπτώσεις επιβάλλεται διερεύνηση με εξετάσεις κοπράνων και αίματος και χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Σπανιότερα πρέπει να αποκλειστούν μη λοιμώδη σοβαρά αίτια διάρροιας όπως, ορμονικές

διαταραχές, φάρμακα, ισχαιμική κολίτιδα, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, τοξίνες, αλλεργία κ.λπ. ή να απαιτηθεί νοσοκομειακή εισαγωγή.

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2023 07:57

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.