ενημέρωση 3:53, 25 June, 2024

Έλλειψη Prozac αναφέρθηκε στη Ρωσία

Το δημοφιλές αντικαταθλιπτικό που κατασκευάζεται στις ΗΠΑ έχει ουσιαστικά εξαφανιστεί από τα φαρμακεία σε μεγάλες ρωσικές πόλεις, ανέφεραν τα εθνικά μέσα ενημέρωσης

Η Ρωσία αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη του δημοφιλούς αντικαταθλιπτικού φαρμάκου Prozac, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο RBK το Σάββατο. Έρχεται έξι μήνες αφότου ο Αμερικανός κατασκευαστής του χαπιού, Eli Lilly and Company, ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσυρθεί από τη ρωσική αγορά.

Το αντικαταθλιπτικό ουσιαστικά απουσίαζε από τα φαρμακεία σε πολλές μεγάλες ρωσικές πόλεις, είπε η RBK, αποκαλύπτοντας ότι μόνο τέσσερα από τα 2.400 φαρμακεία στη Μόσχα ανέφεραν ότι είχαν το φάρμακο σε απόθεμα στις 15 Σεπτεμβρίου.

Στην Αγία Πετρούπολη, δύο από τα 1.300 φαρμακεία είπαν ότι είχαν το φάρμακο. Στο Καζάν και στο Νοβοσιμπίρσκ, δεν βρέθηκε πουθενά, ανέφερε το μέσο ενημέρωσης, επικαλούμενο στοιχεία που παρέχονται από έναν διαδικτυακό συνεργάτη που παρακολουθεί τα ρωσικά φαρμακεία.

Αρκετά μεγάλα ρωσικά δίκτυα φαρμακείων επιβεβαίωσαν επίσης την έλλειψη Prozac σε ανταποκριτή της RBK, δηλώνοντας ότι δεν είχαν το φάρμακο σε απόθεμα και ότι δεν γνώριζαν πιθανές μελλοντικές προμήθειες. Η Ένωση Ανεξάρτητων Φαρμακείων, ένας όμιλος που περιλαμβάνει 220 εταιρείες εμπορίας φαρμάκων, είπε στην RBK ότι τα μέλη της δεν μπορούσαν να αποκτήσουν το Prozac από τους συνήθεις προμηθευτές τους.

Το ρωσικό υπουργείο Υγείας δήλωσε το Σάββατο ότι δεν γνωρίζει καμία έλλειψη του αντικαταθλιπτικού, παρά τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Συνολικά 12 αντικαταθλιπτικά με βάση τη φλουοξετίνη, συμπεριλαμβανομένου του Prozac, έχουν εγγραφεί και εγκριθεί για κυκλοφορία στη Ρωσία, ανέφερε το υπουργείο στη δήλωσή του.

Σχεδόν 2 εκατομμύρια συσκευασίες αντικαταθλιπτικών έχουν εγκριθεί προς πώληση φέτος, είπε, προσθέτοντας ότι ο αριθμός αυτός περιελάμβανε περισσότερες από 41.000 συσκευασίες Prozac. Η τελευταία φορά που προμηθεύτηκε στην εθνική αγορά ήταν στα τέλη Ιουλίου, ανέφερε το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, ένας κατασκευαστής είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τη ρωσική υπηρεσία παρακολούθησης υγείας, Roszdravnadzor, σχετικά με την απόφασή του να αποσύρει φάρμακα από τη ρωσική αγορά τουλάχιστον 12 μήνες πριν από την έναρξη ισχύος μιας τέτοιας απόφασης. Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν λάβει τέτοιες ειδοποιήσεις σχετικά με το Prozac, δήλωσε ο Roszdravnadzor.

Η Eli Lilly ανακοίνωσε αρχικά τα σχέδιά της να αφαιρέσει ορισμένα «μη απαραίτητα» φάρμακα από τη ρωσική αγορά τον Μάρτιο του 2022 μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Η εταιρεία συνέχισε να πουλά τα περισσότερα από τα φάρμακά της, συμπεριλαμβανομένου του Prozac, αλλά είπε τον περασμένο Μάρτιο ότι θα αποσυρόταν πλήρως από τη ρωσική αγορά. Παρέδωσε τα δικαιώματα πώλησης των φαρμάκων της στη Ρωσία στην εταιρεία Swixx Biopharma με έδρα την Ελβετία.

Το Prozac είναι ένα δημοφιλές αντικαταθλιπτικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής, της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και της διαταραχής πανικού.

Πηγή: RT

Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2023 06:24

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.