ενημέρωση 2:15, 9 December, 2023

Η Ουκρανία θα έχει το χαμηλότερο ποσοστό γονιμότητας στον κόσμο – WSJ

Τα φτωχά δημογραφικά στοιχεία πιθανότατα θα παρεμποδίσουν σημαντικά τις προσπάθειες αποκατάστασης του Κιέβου, προέβλεψε το πρακτορείο ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Μια μητέρα κρατά το νεογέννητο μωρό της στο Κίεβο της Ουκρανίας. © Jan Husar / SOPA Images / LightRocket μέσω Getty Images

Η Ουκρανία οδεύει σε μια άλλη δημογραφική σπείρα, με το ποσοστό γονιμότητάς της να αναμένεται να πέσει στο χαμηλότερο στον κόσμο εν μέσω της σύγκρουσής της με τη Ρωσία, ανέφερε τη Δευτέρα η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πληθυσμός της Ουκρανίας συρρικνώνεται όχι μόνο λόγω των εχθροπραξιών που έχουν αφήσει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, αλλά και λόγω ενός «baby bust», μια τάση που ξεκίνησε πολύ πριν τον Φεβρουάριο του 2022 όταν ξέσπασε η σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Η WSJ σημείωσε ότι ο αριθμός των γεννήσεων το πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν 28% χαμηλότερος από ό,τι κατά την ίδια περίοδο πριν από τη σύγκρουση. «Οι Ουκρανοί δημογράφοι προβλέπουν τώρα [ότι το ποσοστό γονιμότητας] θα γίνει το χαμηλότερο στον κόσμο», αναφέρει η έκθεση.

Το ποσοστό γονιμότητας της Ουκρανίας ήταν ήδη το χαμηλότερο στην Ευρώπη πριν από το 2022, με μόλις 1,2 παιδιά να γεννιούνται ανά γυναίκα. Πρέπει να είναι περίπου 2,1 για να διατηρήσει η χώρα το μέγεθος του πληθυσμού της.

Η τρέχουσα δημογραφική κρίση επιδεινώθηκε από τη μαζική έξοδο Ουκρανών προσφύγων, κυρίως γυναικών και παιδιών, σε γειτονικές χώρες, με σχεδόν 10 εκατομμύρια ανθρώπους να καταφεύγουν μόνο στην ΕΕ, σύμφωνα με τον Επίτροπο της ΕΕ Τιερί Μπρετόν.

Ενώ οι ουκρανικές αρχές αυτό το καλοκαίρι παρότρυναν τις γυναίκες της χώρας να επιστρέψουν στο σπίτι, το WSJ επικαλέστηκε τον Alexandr Gladun, έναν Ουκρανό δημογράφο, ο οποίος είπε ότι δεν είναι γνωστό εάν θα επιλέξουν να το κάνουν. Σε ένα χειρότερο σενάριο, ο πληθυσμός της Ουκρανίας θα μπορούσε να πέσει κάτω από τα 30 εκατομμύρια μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, πρόσθεσε, περιγράφοντας τη συνολική κατάσταση ως «τεράστια απειλή».

«Λιγότερες γεννήσεις σημαίνει λιγότερους Ουκρανούς για να ανοικοδομήσουν τη χώρα και να την υπερασπιστούν ενάντια στη Ρωσία», ανέφερε η WSJ, υποδηλώνοντας ότι η Μόσχα πιθανότατα θα παραμείνει «μια μακροπρόθεσμη απειλή» για το Κίεβο σε οποιοδήποτε σενάριο.

Τη συνολική ζοφερή εκτίμηση των δημογραφικών προοπτικών της χώρας μοιράστηκε το Ουκρανικό Ινστιτούτο για το Μέλλον, το οποίο τον Ιούνιο ζήτησε από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Ζελένσκι να λάβει «επείγοντα μέτρα» για να σταματήσει το κύμα. Ανέφερε ότι από τον Μάιο του 2023, ο μόνιμος πληθυσμός της Ουκρανίας ήταν 29 εκατομμύρια, σε σύγκριση με περισσότερα από 41 εκατομμύρια το 2021.

Εκείνη την εποχή, το ινστιτούτο είπε ότι με εκατομμύρια Ουκρανούς ακόμα στο εξωτερικό, μόνο 9,1 – 9,5 εκατομμύρια Ουκρανοί εργάζονταν, προσθέτοντας ότι χωρίς να ληφθούν υπόψη οι κρατικοί υπάλληλοι, ο αριθμός αυτός ήταν ακόμη χαμηλότερος – περίπου 6-7 εκατομμύρια άνθρωποι. Με το ποσοστό γονιμότητας να πέφτει, «δεν θα υπάρχει κανένας να δημιουργήσει το ΑΕΠ στην Ουκρανία» αν δεν αλλάξει τίποτα, προειδοποίησε.

πηγή: RT

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023 07:18

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.