ενημέρωση 12:40, 29 May, 2024

Η Διάρροια κατά την Άνοιξη

   Γράφει η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Κατά την διάρκεια της Άνοιξης, η περιβαλλοντική θερμοκρασία αυξάνεται, το φαγητό σε ταβέρνες καταναλώνεται συχνότερα, οι ταξιδιωτικές δραστηριότητες πολλαπλασιάζονται, ποικίλα αλλεργιογόνα κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα. Ως αποτέλεσμα, τα επεισόδια διάρροιας γίνονται πιο συνήθη. Με τον όρο διάρροια καλούμε το σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από αύξηση της συχνότητας ή της μαλακότητας των κοπράνων (ανάπτυξη υδαρών κενώσεων).

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ναυτία

Έμετο

Φούσκωμα

Κοιλιακό πόνο ή κράμπες

Αίμα στα κόπρανα

Αίσθημα κόπωσης

Πυρετό

Συνήθεις μορφές διάρροιας που συνδέονται με την Άνοιξη:

•          Η διάρροια λόγω συνήθων αναπνευστικών ιώσεων της Άνοιξης

Ποικίλοι αναπνευστικοί ιοί κυκλοφορούν στην κοινότητα κατά την Άνοιξη. Αρκετοί από αυτούς εκτός από συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα, ενδέχεται να εμφανίσουν διάρροια. Οι ρινοιοί και οι κορονοιοί, αποτελούν σημαντικά αίτια ρινικής συμφόρησης, παρουσιάζουν σημαντική έξαρση κατά την Άνοιξη, με μπούκωμα που διαρκεί γενικώς σε μη επιπεπλεγμένες περιπτώσεις τέσσερις με εννέα ημέρες και ενίοτε συνοδεύεται από διάρροια. Οι αδενοιοί επίσης εμφανίζουν εξάρσεις την Άνοιξη και μπορεί να προκαλέσουν σε μη επιπεπλεγμένες περιπτώσεις, μπούκωμα, διαρροϊκά σύνδρομα, επιπεφυκίτιδα.

•          Η διάρροια από βρώση εαρινών αλλεργιογόνων

Εαρινά αλλεργιογόνα που μεταφέρονται με τον αέρα όπως γύρη, τρίχες ζώων επικάθονται σε λαχανικά ή φρούτα και στη συνέχεια όταν το τρόφιμο είναι ανεπαρκώς πλυμένο προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα. Εξάλλου, δημοφιλή εδέσματα κατά την Άνοιξη (π.χ. φράουλες, θαλασσινά) αποτελούν συχνά αίτια αλλεργίας σε ασθενείς με αντίστοιχη δυσανεξία . Τα συμπτώματα εμφανίζονται άμεσα μετά την κατάποση του αλλεργιογόνου και μπορεί να περιλαμβάνουν εξάνθημα, διάρροια, κοιλιακό πόνο, φούσκωμα. Σπάνια οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι σοβαρές με ανάπτυξη αναπνευστικής δυσχέρειας, βήχα, βράγχους φωνής, οιδήματος λάρυγγα, βρογχόσπασμου, αγγειακής κατάρρευσης, φαινόμενα που μπορεί να οδηγήσουν ταχέως, εντός λεπτών ή ωρών στον θάνατο.

  • Η διάρροια του ταξιδιώτη

Η αλλαγή καθιερωμένων διατροφικών συνηθειών κατά τα ταξίδια, η δυσανεξία στις τοπικές κουζίνες, η προσβολή εντέρου κατά την κολύμβηση σε μολυσμένα ύδατα ή κατά την άσκηση σεξουαλικών πρωκτικών ή μη πρακτικών με μολυσμένους ερωτικούς συντρόφους (π.χ. με aids, neisseria gonorrhoeae), η βρώση μολυσμένων από παθογόνους μικροοργανισμούς (π.χ. Staphylococcus , Campylobacter jejuni, Shigella spp. , Escherichia coli , Salmonella spp) τροφίμων αποτελούν συχνά αίτια της διάρροιας κατά τα ταξίδια. Η ανεπαρκής ηλεκτρική ισχύς μπορεί να οδηγήσει σε κακή λειτουργία ψύξης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μη ασφαλή αποθήκευση τροφίμων. Η έλλειψη καθαρού νερού στα ταξίδια μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση τροφίμων ή ποτών που παρασκευάζονται με βάση το νερό και η ανεπαρκής παροχή νερού σε πλημμελή καθαρισμό χεριών, επιφανειών, σκευών και τροφίμων. Επιπλέον, η οικονομική κρίση συνδέεται με πλημμελή χρήση σαπουνιού σε εστιατόρια και ξενοδοχεία.

  • Η διάρροια μετά από κατανάλωση φαγητού σε ταβέρνες, fastfood

Κοινά αίτια διάρροιας που εισέρχονται στο σώμα μέσω νερού και τροφής είναι η Shigella, το Campylobacter, η Salmonella,η Aeromonas, το Escherichia coli, ορισμένοι ιοί, ο παράγων Norwalk, ορισμένα παράσιτα. Τα φαγητά, οι σάλτσες που παραμένουν επί ώρες στην κουζίνα, το ανεπαρκές πλύσιμο των σκευών, το πλημμελές ψήσιμο των τροφίμων, η χρήση μη εμφιαλωμένων ποτών, οι κακές συνθήκες υγιεινής είναι παράγοντες που σε συνδυασμό με τις θερμότερες συνθήκες περιβάλλοντος ευθύνονται για τον πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροοργανισμών στο τρόφιμο. Το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών έχει ζωτική σημασία. Τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά τουλάχιστον επί εικοσιπέντε δευτερόλεπτα, σε όλη την επιφάνεια, χωρίς να αμελούνται τόσο οι πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα, όσο και η περιοχή κάτω από τα νύχια. Στη συνέχεια ξεπλένετε με άφθονο νερό και στεγνώνετε με καθαρή πετσέτα ή ξηρό αέρα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις εαρινής διάρροιας, τα συμπτώματα διαρκούν λιγότερο από μία εβδομάδα.

Θεραπεία

Η επαρκής λήψη νερού, το τσάι, το χαμομήλι οι ζωμοί, τονώνουν τον οργανισμό σε απλές περιπτώσεις διάρροιας και συντελούν στην αναπλήρωση χρήσιμων ιχνοστοιχείων. Σπανιότερα το σύνδρομο είναι σοβαρό και απαιτείται εργαστηριακός έλεγχος, φαρμακευτική αγωγή, νοσηλεία.

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 08 Μαΐου 2024 06:48

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.