ενημέρωση 6:07, 8 December, 2023

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξοργίστηκαν από την ανάπτυξη της Ρωσίας στην Αρκτική

οι Ν 1 «νταβατζήδες» παραπονιούνται

Η αρθρογράφος του Hill Diane Francie χαρακτήρισε εξωφρενικές τις διεκδικήσεις της Ρωσίας για την Αρκτική

ΜΟΣΧΑ, 22 Αυγούστου - RIA Novosti. Η Ρωσία αναπτύσσει πολύ ενεργά την Αρκτική και επεκτείνει την εξόρυξη φυσικών πόρων από τον πυθμένα του Αρκτικού Ωκεανού, γράφει η Νταϊάν Φράνσι, ανεξάρτητη ανώτερος συνεργάτης στο Ευρασιατικό Κέντρο του Ατλαντικού Συμβουλίου , σε άρθρο για την αμερικανική έκδοση του The Hill.
 

«Στα 20 χρόνια του Συμβουλίου (Αρκτικό - Εκδ.), η Μόσχα έκανε εξωφρενικές διεκδικήσεις γης και επιθετικές έρευνες πετρελαίου στην περιοχή» , γράφει.

 
Ο συγγραφέας του δημοσιεύματος εκφράζει την ανησυχία του ότι η επίσημη Ουάσιγκτον αγνοούσε εδώ και καιρό την Αρκτική και επέτρεψε στη Μόσχα να αποκτήσει έδαφος εκεί. «Ο παγωμένος Αρκτικός Ωκεανός, που έχει το μισό μέγεθος των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει αγνοηθεί για πολύ καιρό», παραπονιέται η Φράνσι.
 
Η Ρωσία , σημειώνει ο συντάκτης της δημοσίευσης, ποντάρει σοβαρά στη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας, η οποία παρέχει ναυτιλιακές συνδέσεις μεταξύ Ευρώπης και Ασίας . Επιπλέον, η χώρα έχει ξεκινήσει εξερεύνηση πετρελαίου και ισχυρίζεται ότι η βυθισμένη υφαλοκρηπίδα της εκτείνεται κάτω από μεγάλο μέρος του Αρκτικού Ωκεανού .
 
Νωρίτερα, οι Times δημοσίευσαν άρθρο επικαλούμενο ρεπορτάζ της δεξαμενής σκέψης Civitas, ο συγγραφέας του οποίου ισχυρίζεται ότι η Ρωσία αυξάνει την οικονομική και στρατιωτική δραστηριότητα στην Αρκτική για να τη μετατρέψει σε «πεδίο μάχης του μέλλοντος». Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα καλεί τη Δύση να «ξυπνήσει» λόγω της δραστηριότητας της Ρωσίας στη βόρεια περιοχή. Έτσι, το υλικό σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια, 50 ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις εμφανίστηκαν στην Αρκτική, γεγονός που, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, υποδηλώνει την επικείμενη μετατροπή της περιοχής σε τόπο γεωπολιτικού ανταγωνισμού.
 
Όπως τόνισε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν , η Ρωσία δεν βλέπει την Αρκτική ως πεδίο γεωπολιτικής ίντριγκας, αλλά ως ευκαιρία για σταθερή συνεργασία. «Βλέπουμε την Αρκτική όχι ως πεδίο γεωπολιτικών ίντριγκες, αλλά ως έδαφος διαλόγου, σταθερότητας και εποικοδομητικής συνεργασίας», είπε ο αρχηγός του κράτους.
 
Ταυτόχρονα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια αρκτική ή παναρκτική μορφή συνεργασίας χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας ως το μεγαλύτερο κράτος στην Αρκτική, ενώ η Ρωσική Ομοσπονδία παραμένει ανοιχτή σε συνεργασία, μεταξύ άλλων με μη -Αρκτικά κράτη.
Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 23 Αυγούστου 2022 10:06

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.