ενημέρωση 12:54, 19 June, 2024

Φλώρινα - Αλλαγή περιβάλλοντος για παραβατική αρκούδα με προτίμηση στα κοτέτσια

Το ζώο, ηλικίας περίπου 8 χρόνων και βάρους 130 κιλών, ναρκώθηκε με βελάκι και μεταφέρθηκε σε άλλη περιοχή,

Αρκούδα που είχε γίνει εξπέρ στο να ρημάζει κοτέτσια αλλά και έναν περιστερώνα στο Βαρικό Φλώρινας μεταφέρθηκε σε δάσος μακριά από τον οικισμό και θα παρακολουθείται με ραδιοπομπό στο κολλάρο για να διαπιστωθεί αν σωφρονίστηκε.

Σε συνεργασία με τις οργανώσεις Αρκτούρος και Καλλιστώ και την κυνηγετική ομοσπονδία της περιοχής, οι τοπικές αρχές κατάφεραν να παγιδεύσουν τη θηλυκή αρκούδα σε κλουβί έπειτα από μια εβδομάδα προσπαθειών.

Το ζώο, ηλικίας περίπου 8 χρόνων και βάρους 130 κιλών, ναρκώθηκε με βελάκι και μεταφέρθηκε σε άλλη περιοχή, μια πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς σε άγρια ζώα που συχνάζουν σε κατοικημένες περιοχές.

Η αρκούδα πιάστηκε τα ξημερώματα της 27ης Ιουνίου και ραδιοσημάνθηκε από συνεργάτες της Καλλιστώ και κτηνιάτρων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρουσία στελεχών της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας.

Η αρκούδα θα παρακολουθείται καθημερινά χάρη στον ραδιοπομπό στο κολάρο (Αρκτούρος / Καλλιστώ)

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Καλλιστώ και ο Αρκτούρος είναι εταίροι του ευρωπαϊκού έργου «LIFE Bear-Smart Corridors» για τη δημιουργία διαδρόμων μέσω των οποίων μπορούν να επικοινωνούν οι επιμέρους πληθυσμοί αρκούδων.

Το έργο αποτελεί συνεργασία μεταξύ φορέων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ολλανδία και υλοποιείται στον Δήμο Αμυνταίου και στους Δήμους Τρικκαίων και Μετεώρων.

Η εγκατάσταση ηλεκτροφόρας περίφραξης είναι ένα από τα μέτρα που προτείνονται για την προστασία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από τις απειλούμενες καφέ αρκούδες.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 01 Ιουλίου 2023 09:14

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.