ενημέρωση 12:40, 29 May, 2024

Ορυκτά καύσιμα - Αγωγή της Καλιφόρνια στους γίγαντες της πετρελαιοβιομηχανίας

Δεκάδες προσφυγές για τις επιπτώσεις των ορυκτών καυσίμων έχουν κατατεθεί τα τελευταία χρόνια από πολιτείες και κοινότητες σε όλες τις ΗΠΑ.

Η πολιτεία της Καλιφόρνια προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατηγορώντας μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, όπως η Shell και η BP, ότι εξαπάτησαν το κοινό υποβάθμισαν τους κινδύνους των ορυκτών καυσίμων και προκάλεσαν ζημιές δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η αγωγή που υποβλήθηκε σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο στρέφεται επίσης κατά της ExxonMobil, της Chevron και της ConocoPlillips, ανέφεραν οι New York Times. Εναγόμενος είναι επίσης το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου, σύνδεσμος της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Καλιφόρνια σχεδιάζει τη δημιουργία ειδικού ταμείου για την αποκατάσταση των ζημιών από μελλοντικές καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

«Για περισσότερο από πενήντα χρόνια, οι Big Oil μάς έλεγαν ψέματα, κρύβοντας το γεγονός ότι ήξεραν από καιρό ότι τα ορυκτά καύσιμα που παράγουν είναι επικίνδυνα για τον πλανήτη μας» δήλωσε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ

Η προσφυγή έρχεται να προστεθεί σε δεκάδες άλλες που έχουν κατατεθεί τα τελευταία χρόνια από πολιτείες και κοινότητες σε όλες τις ΗΠΑ.

Τον Ιούλιο, η κομητεία του Όρεγκον Μαλτνόμα υπέβαλε αγωγή κατά μεγάλων εταιρειών ορυκτών καυσίμων αξιώνοντας αποζημίωση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις βλάβες που υπέστησαν οι κάτοικοι από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ο ιστορικός καύσωνας του 2021 που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους.

Από την πλευρά τους, οι εταιρείες και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου υποστηρίζουν ότι οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να έρθουν από την κυβέρνηση και το Κογκρέσο και όχι από μια ετερόκλητη συλλογή αποφάσεων από διάσπαρτα δικαστήρια.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, διαδηλώσεις με αίτημα την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων οργανώνονται σε εκατοντάδες πόλεις 54 χωρών.

Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2023 08:22

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.