ενημέρωση 2:33, 23 July, 2024

Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου μπορεί σύντομα να εξαφανιστεί

Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου ξεβράστηκε στον Νότιο Ωκεανό

ΜΟΣΧΑ, 28 Νοεμβρίου – RIA Novosti. Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο A23a θα φτάσει σύντομα στη θάλασσα της Σκοτίας και ενδέχεται να εξαφανιστεί, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Ινστιτούτου Ερευνών Αρκτικής και Ανταρκτικής.
 
Οι επιστήμονες είπαν ότι στα μέσα Νοεμβρίου ξεβράστηκε σε καθαρό νερό στον Νότιο Ωκεανό. Μάλλον θα πάψει να υπάρχει σύντομα ή θα παραμείνει στο σύστημα Weddell Gyre και θα παρασυρθεί για αρκετά χρόνια ακόμα.
 
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το παγόβουνο θα παρασυρθεί από τα ωκεάνια ρεύματα που προέρχονται από το στενό Μπράνσφιλντ στα ανατολικά. Στη συνέχεια, το A23a θα ταξιδέψει κατά μήκος των Νοτίων Νήσων Όρκνεϊ πριν μεταφερθεί στη Θάλασσα της Σκωτίας. Σε αυτό το σενάριο, θα εξαφανιστεί αρκετά γρήγορα υπό την επίδραση του ανέμου, των κυμάτων και των ζεστών νερών του ωκεανού.
 
Το ινστιτούτο διευκρίνισε ότι τον περασμένο χειμώνα της Ανταρκτικής το παγόβουνο ταξίδεψε 2.070 χιλιόμετρα. Αυτό αντιστοιχεί στην απόσταση από την Αγία Πετρούπολη στο Κρασνοντάρ. Κατά τη διάρκεια του drift, το A23a δεν υπέστη σημαντικές απώλειες στην περιοχή - είναι περίπου 4170 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
 
Η ιστορία ενός από τα πιο γιγαντιαία παγόβουνα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1986, όταν έσπασε το εξωτερικό άκρο του ράφι πάγου Filchner. Για περισσότερα από 30 χρόνια, το A23a ήταν εγκλωβισμένο στην κεντρική Θάλασσα Weddell. Την άνοιξη του 2023, όταν ήταν χειμώνας στην Ανταρκτική , το παγόβουνο άρχισε να παρασύρεται ενεργά προς την άκρη του πάγου.
 
Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023 08:17

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.