ενημέρωση 3:34, 31 January, 2023

SVR - Η Βρετανία σκόπιμα δεν βιαζόταν να βοηθήσει την ΕΣΣΔ το καλοκαίρι του 1941

ΜΟΣΧΑ, 18 Δεκεμβρίου - RIA Novosti. Η Βρετανία το καλοκαίρι του 1941 σκόπιμα δεν βιαζόταν να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στη Σοβιετική Ένωση αφού μπήκε στον πόλεμο με τη Γερμανία και το Λονδίνο δεν σκόπευε να μεταφέρει στη Μόσχα τις τεχνικές πληροφορίες που διέθετε η ίδια, όπως προκύπτει από το αποχαρακτηρισμένο αρχειακό υλικό της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών.
 
Αυτά τα υλικά δημοσιεύτηκαν στη συλλογή "Foreign Intelligence Service of the Russian Federation . 100 Years. Documents and Evidence". Μεταξύ των δημοσιευμένων εγγράφων είναι ένα κρυπτογραφημένο τηλεγράφημα που στάλθηκε στις 2 Ιουλίου 1941 από το Λονδίνο στη Μόσχα από έναν εξαιρετικό αξιωματικό πληροφοριών, κάτοικο της Μεγάλης Βρετανίας Ανατόλι Γκόρσκι με το επιχειρησιακό ψευδώνυμο «Βαντίμ».
 
Επρόκειτο για τις οδηγίες που σκόπευε να δώσει η βρετανική στρατιωτική ηγεσία στον αρχηγό της αποστολής της στην ΕΣΣΔ, Φρανκ Νόελ Μέισον-ΜακΦάρλαν.
 
«Μετά από συζήτηση του μηνύματος της αποστολής από τη Μόσχα, αποφασίστηκε ότι ο στρατηγός ΜακΦάρλαν θα πρέπει να ενημερωθεί για την τρέχουσα θέση (γ) σε σχέση με την ικανοποίηση των ρωσικών απαιτήσεων για στρατιωτικές προμήθειες και τη γραμμή που πρέπει να ακολουθήσει στις απαντήσεις του Ρώσοι», ανέφερε ο Γκόρσκι.
 
«Σε ό,τι αφορά την προμήθεια υλικών, ο στρατηγός ΜακΦάρλαν πρέπει να καθυστερήσει τον χρόνο, με βάση την υπόθεση ότι η πρόσβαση στη Ρωσία μέσω του Αρχάγγελσκ θα κλείσει σύντομα από τους Γερμανούς. έχουν, όπως, για παράδειγμα, εμπρηστικές βόμβες. Πληροφορίες για τον μυστικό ραδιοεξοπλισμό των νυχτερινών μαχητικών μπορούν να δοθούν μόνο με τους πιο γενικούς όρους», πρόσθεσε ο κάτοικος.
 
Η συλλογή "Foreign Intelligence Service of the Russian Federation. 100 Years. Documents and Evidence" για πρώτη φορά, χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό, μιλάει για τα κύρια ορόσημα στην ιστορία της ρωσικής ξένης υπηρεσίας πληροφοριών από τη στιγμή που δημιουργήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1920 μέχρι σήμερα. Τα περισσότερα από τα έγγραφα που περιλαμβάνονται στη συλλογή εισάγονται στην επιστημονική κυκλοφορία για πρώτη φορά. Το βιβλίο χρησιμοποιεί υλικό από τα αρχεία του SVR , το Κεντρικό
Αρχείο του FSB , το Αρχείο του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το Ρωσικό Κρατικό Αρχείο Κοινωνικο-Πολιτικής Ιστορίας και άλλα.
 
Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2022 06:03

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.