ενημέρωση 2:55, 4 October, 2023

Νέα έγγραφα έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Βατικανού για δολοφονίες Εβραίων του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου - μέσα ενημέρωσης

Ο Πάπας Πίος XII φέρεται να γνώριζε για τις καθημερινές δολοφονίες έως και 6.000 Πολωνών και Εβραίων στο στρατόπεδο θανάτου Belzec

Ο Πάπας Πίος ΙΒΙ ενημερώθηκε για τις δολοφονίες χιλιάδων Εβραίων στο στρατόπεδο εξόντωσης Μπέλζετς στην κατεχόμενη από τους Ναζί Πολωνία, σύμφωνα με επιστολή που δημοσίευσε η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera το Σάββατο. Το Βατικανό υποστήριξε εδώ και καιρό ότι αγνοούσε την πραγματική κλίμακα του Ολοκαυτώματος.

Απευθυνόμενη στον γραμματέα του Πίου, η επιστολή γράφτηκε από τον Γερμανό Ιησουίτη ιερέα Lothar Koenig τον Δεκέμβριο του 1942 και ανακαλύφθηκε πρόσφατα από έναν αρχειοφύλακα του Βατικανού.

Στην αποστολή, ο ιερέας φέρεται να αναφέρει έναν θάλαμο αερίων που λειτουργεί από τα SS στο στρατόπεδο θανάτου Belzec στην Πολωνία, ενώ αναφέρεται επίσης στο στρατόπεδο εξόντωσης στο Άουσβιτς. 

Ο Koenig φέρεται να περιγράφει πώς «έως και 6.000 άνδρες πεθαίνουν κάθε μέρα, ειδικά Πολωνοί και Εβραίοι» στις «υψικάμινους» στο Belzec.

Δεν είναι σαφές αν ο Πίου διάβασε ποτέ την επιστολή του Κένιγκ. Ωστόσο, ο Ποντίφικας άρχισε να λαμβάνει αλληλογραφία από Βρετανούς και Πολωνούς απεσταλμένους τον ίδιο μήνα του 1942, ενημερώνοντάς τον ότι έως και ένα εκατομμύριο Εβραίοι είχαν ήδη δολοφονηθεί από εκείνο το σημείο στην Πολωνία από το ναζιστικό καθεστώς.

Σε μια ομιλία που δόθηκε δύο εβδομάδες μετά την παραλαβή της επιστολής του Κένιγκ, ο ποντίφικας μίλησε ενάντια στις δολοφονίες «εκατοντάδων χιλιάδων» «αψεγάδιαστων» ανθρώπων λόγω της «εθνικότητας ή της φυλής τους». Στην προσφώνηση, δεν κατονόμασε τους δράστες ή τα θύματα αυτών των δολοφονιών.

Οι επικριτές του Πίου υποστήριξαν εδώ και καιρό ότι ο Πάπας δεν έκανε αρκετά για να τονίσει το Ολοκαύτωμα και ότι ήταν υπερβολικά προσεκτικός στις δηλώσεις του για το θέμα. Οι υποστηρικτές του λένε ότι ήταν δεσμευμένος από την ουδετερότητα της Αγίας Έδρας και εργάστηκε μέσω της διπλωματικής οδού για να σώσει έως και 800.000 ζωές Εβραίων.

Επιπλέον, ο Koenig φέρεται να παρακάλεσε τον γραμματέα του Pius να μην δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο της επιστολής του, από φόβο ότι οι ναζιστικές αρχές θα σκότωναν τον ίδιο και τις πηγές αντίστασής του. 

Μετά τον πόλεμο, ο Πίου έλαβε ένα χρηματικό ποσό από τον ηγέτη του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου, Δρ Leon Kubowitzky «σε αναγνώριση του έργου της Αγίας Έδρας στη διάσωση των Εβραίων από τις φασιστικές και ναζιστικές διώξεις». Τιμήθηκε επίσης από τους Ισραηλινούς πρωθυπουργούς Golda Meir και Moshe Sharett και τον αρχιραβίνο Yitzhak HaLevi Herzog.

Η επιστολή του Κένιγκ ​​και η πρόσθετη αλληλογραφία από τον παπισμό του, πρόκειται να συζητηθούν στο Ποντιφικό Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο της Ρώμης τον επόμενο μήνα. Εκπρόσωποι από το ερευνητικό ινστιτούτο του Ολοκαυτώματος του Ισραήλ Yad Vashem, το Μνημείο του Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ και τις πρεσβείες του Ισραήλ και των ΗΠΑ θα παραστούν στη διάσκεψη, ανέφερε το Associated Press το Σάββατο.

Πηγή: RT

Τελευταία τροποποίηση στιςΔευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023 07:42

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.