ενημέρωση 4:18, 9 December, 2022

Αλάσκα - Ο διαγωνισμός της πιο… τροφαντής αρκούδας!

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθούν σε ζωντανή σύνδεση τη συμπεριφορά των αρκούδων που ζουν σε πάρκο στην Αλάσκα. Ετσι θα γίνουν μάρτυρες της προσπάθειάς τους να αποθηκεύσουν περισσότερο λίπος το οποίο τους είναι απαραίτητο για να αντέξουν την χειμερία νάρκη

Στο αμερικανικό εθνικό πάρκο και καταφύγιο του Κατμάι, «τρέχει» αυτές τις ημέρες, όπως αναφέρει σε άρθρο του, το BBC ο πιο περίεργος διαγωνισμός: Όσοι συμμετέχουν σε αυτόν, μπορούν να παρακολουθούν σε ζωντανή σύνδεση τη συμπεριφορά των αρκούδων μέσω αυτού του συνδέσμου και να αποφασίσουν στην πορεία, ποια από αυτές έχει προετοιμαστεί καλύτερα -αποθηκεύοντας, δηλαδή, περισσότερο λίπος – για την χειμερία νάρκη.

Πρόκειται για την λεγόμενη «Εβδομάδα της Παχιάς Αρκούδας», η οποία ξεκίνησε στις 5 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 11 Οκτωβρίου, περίπου έναν μήνα προτού οι καφέ αρκούδες πέσουν σε χειμερία νάρκη, μία αξιοπερίεργη φάση του βιολογικού τους κύκλου, κατά την οποία δεν τρέφονται καθόλου και καίνε από το ήδη αποθηκευμένο λίπος.Αυτό έχει ως προαπαιτούμενο, σύμφωνα με το BBC, τους προηγούμενους μήνες, οι καφέ αρκούδες να αναζητούν όσο περισσότερη τροφή μπορούν και πραγματικά να γίνονται αγνώριστες, έχοντας πολλές φορές, διπλασιάσει, μέσα σε λίγες εβδομάδες, το βάρος τους!

Σύμφωνα με τους κανόνες του πρωτότυπου αυτού διαγωνισμού, που ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια, όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος, μπορούν ακόμη και να επισκεφθούν το πάρκο και να συγκρίνουν φωτογραφίες των αρκούδων, τραβηγμένες πριν και μετά το καλοκαίρι, έτσι ώστε να ψηφίσουν την πιο παχιά αρκούδα, που πιθανότατα λόγω του βάρους της, θα έχει την πιο άνετη χειμερία νάρκη.Τελευταία, ωστόσο ο διαγωνισμός γίνεται και διαδικτυακά, με τους χρήστες να παρακολουθούν και να ψηφίζουν στο ίντερνετ την αγαπημένη τους αρκούδα που έχει πάρει τα περισσότερα κιλά.

Ο εικονιζόμενος Οτι είναι φαβορί για πρωταθλητής του Fat Bear Week (Katmai National Park & Preserve/NPS Photo/L. Law)

Μία από τις πιο γνωστές αρκούδες, που έχει κερδίσει τον διαγωνισμό τέσσερις φορές (τις μισές δηλαδή από το 2014 που άρχισε ο διαγωνισμός) , είναι ο 25χρονος Ότις: Μία τεράστια καφέ αρκούδα, το βάρος της οποίας αγγίζει τα 635 κιλά και μπορεί μέσα σε μόλις 7 εβδομάδες να διπλασιαστεί!

Ωστόσο, φέτος οι συνθήκες είναι πιο απαιτητικές για τον Ότις, καθώς είναι πολύ μεγάλος σε ηλικία, για τα δεδομένα των καφέ αρκούδων στην άγρια φύση, και δεν έχει καθόλου δόντια. Γι’ αυτό είναι πιο δύσκολο για εκείνον να κυνηγήσει και να πιάσει την τροφή του. Ωστόσο, ο πολύπειρος αρκούδος κάνει κάτι άλλο, αντικαθιστώντας τα δόντια με ένα τρικ: Αντί να κυνηγά τα ψάρια, απλά τα περιμένει να κολυμπήσουν απευθείας, μέσα στο στόμα του! Ο διαγωνισμός της «Πιο παχιάς αρκούδας» εκτός από την πλάκα του, έχει ακόμη έναν πολύ ιδιαίτερο σκοπό:

Στρέφει την προσοχή του ανθρώπου σε αυτά τα πανέμορφα θηλαστικά και στα οικοσυστήματα, όπου ζουν. «Οι 2.200 αρκούδες του Κατμάι είναι τόσο γεροδεμένες, επειδή τρέφονται από σολομούς, οι οποίοι ακολουθούν μία από τις πιο γνωστές διαδρομές, στον βορειοδυτικό Ειρηνικό», εξηγεί η Σάρα Γούλμαν, πρώην δασοφύλακας του καταφυγίου. Επτά διαφορετικά είδη σολομού κατοικούν στον Ειρηνικό Ωκεανό και όταν εκεί υπάρχει υπεραλίευση, η τροφική αυτή αλυσίδα – και αντίστοιχα η ποιότητα της χειμερίας νάρκης των καφέ αρκούδων, επομένως και η ζωή τους – μπορεί να απειληθούν. 

Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 08 Οκτωβρίου 2022 15:28

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.