ενημέρωση 12:54, 19 June, 2024

Νέα έρευνα - ισχυρίζεται ότι ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ήταν γιος σκλάβου απ' το Καύκασο

Ένα νέο έγγραφο που ανακαλύφθηκε έριξε νέο φως στην προέλευση της αναγεννησιακής εικόνας Ο πίνακας της Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι παρουσιάζεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, Γαλλία στις 6 Ιουλίου 2019 © Getty Images / Jakub Porzycki/NurPhoto μέσω Getty Images

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο κορυφαίος ζωγράφος της Μόνα Λίζα και διάσημος καλλιτέχνης του κινήματος της Αναγέννησης, ήταν γιος ενός Ιταλού πατέρα και μιας σκλάβας μητέρας που διακινήθηκαν στην Ιταλία από τον Καύκασο, σύμφωνα με έρευνα που αποκαλύφθηκε πρόσφατα.

«Η μητέρα του Λεονάρντο ήταν μια Κιρκάσια σκλάβα [την οποία] πήραν από το σπίτι της στα βουνά του Καυκάσου, πουλήθηκε και μεταπωλήθηκε πολλές φορές στην Κωνσταντινούπολη και μετά στη Βενετία, πριν φτάσει στη Φλωρεντία», είπε ο Carlo Vecce, ειδικός του da Vinci από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης. , την Τρίτη.

Στη Φλωρεντία, πρόσθεσε ο Βέτσε, η μητέρα του καλλιτέχνη γνώρισε τον Πιέρο ντα Βίντσι, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο, τον Λεονάρντο. Προηγουμένως, οι ειδικοί είχαν συμφωνήσει γενικά ότι η μητέρα του Ντα Βίντσι ονομαζόταν Κατερίνα και ότι ο γιος της γεννήθηκε το 1452.

Το κλειδί για τα ευρήματα του Vecce ήταν η ανακάλυψη ενός εγγράφου στα κρατικά αρχεία της Φλωρεντίας, το οποίο χρονολογείται το 1452 και το οποίο εννοείται ότι γράφτηκε από τον πατέρα του ντα Βίντσι – ο οποίος εργαζόταν ως συμβολαιογράφος – στο οποίο ζητούσε νομική χειραφέτηση από τη δουλεία για μια γυναίκα που ονομαζόταν Κατερίνα προκειμένου να «ανακτήσει την ελευθερία της και να ανακτήσει την ανθρώπινη αξιοπρέπειά της».

Ο Βέτσε δήλωσε ότι «ο άντρας που αγαπούσε την Κατερίνα… της έδωσε αυτό το παιδί που λέγεται Λεονάρντο».

Η έκκλησή του για χειραφέτηση δείχνει ότι η Κατερίνα στην οποία αναφερόταν ήταν σκλάβα. Αμφισβητεί τη μακροχρόνια θεωρία ότι ο ντα Βίντσι ήταν προϊόν μιας σχέσης μεταξύ του Πιέρο ντα Βίντσι και μιας Τοσκάνης αγρότισσας ονόματι Caterina di Meo Lippi. Παρά τη ριζική αλλαγή της κατανόησης στην υποτιθέμενη καταγωγή του Ντα Βίντσι, οι ισχυρισμοί του Βέτσε έχουν υποστηριχθεί από συναδέλφους ιστορικούς.

Ένας τέτοιος ακαδημαϊκός, ο Paolo Galluzzi της επιστημονικής ακαδημίας Lincei της Ρώμης, περιέγραψε τα ευρήματα ως «μακράν την πιο πειστική» απόδειξη της πραγματικής καταγωγής του καλλιτέχνη. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες «επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε τεστ DNA».

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ήταν ένας πολυμαθής που άνοιξε νέο έδαφος σε πολλά καλλιτεχνικά και επιστημονικά πεδία πριν από το θάνατό του στη Γαλλία το 1519. Θεωρείται ως βασικό πρόσωπο της Αναγέννησης - μια περίοδος στην ευρωπαϊκή ιστορία που επέβλεψε μια μετάβαση από τον Μεσαίωνα σε συγγενή νεωτερισμός.

Η περιοχή του Καυκάσου βρίσκεται μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας Θάλασσας.

Πηγή: RT

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 16 Μαρτίου 2023 06:03

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.