ενημέρωση 12:54, 19 June, 2024

Jennifer Lawrence - «Bread and Roses» - Το ντοκιμαντέρ της για τις καταπιεσμένες γυναίκες του Αφγανιστάν

Η Jennifer Lawrence και η συνεργάτιδά της έφτιαξαν ταινία με πλάνα από τις ίδιες τις Αφγανές γυναίκες - «Δεν μας χωρίζουν πολλά από αυτές τις χώρες»

Φωνή στις καταπιεσμένες γυναίκες του Αφγανιστάν ευελπιστεί να δώσει η οσκαρική ηθοποιός του Hollywood Jennifer Lawrence, η οποία μαζί με την συνεργάτιδά της Justine Ciarrocchi δημιούργησαν το ντοκιμαντέρ “Bread andRoses”, το οποίο παρουσίασαν και στο Φεστιβάλ των Καννών.

 Πρόκειται για μια απόπειρα αποτύπωσης της ζωής και υποστήριξης των Αφγανών γυναικών, των οποίων τα δικαιώματα βρίσκονται στο στόχαστρο των Ταλιμπάν που -μεταξύ άλλων- τους έχουν απαγορεύσει να πηγαίνουν στο σχολείο και σε πάρκα, καθώς και να εργάζονται σε ΜΚΟ. Η δημιουργός του ντοκιμαντέρ Jennifer Lawrence, δήλωσε στο Variety πως «όλα κατέρρευσαν μέσα σε λίγες μέρες».
 
«Το παρακολουθούσα αυτό από την Αμερική, την ίδια περίοδο που εκεί γίνονταν οι συζητήσεις για τη νομοθεσία Roe v. Wade, που επρόκειτο να ανατραπεί. Νιώθαμε αβοήθητοι και απογοητευμένοι. Αναρωτιόμασταν πώς να βγάλουμε αυτές τις ιστορίες από τον κύκλο των ειδήσεων και να τις περάσουμε στην ψυχή των ανθρώπων. Για να τους βοηθήσουμε να κινητοποιηθούν και να ενδιαφερθούν για τη δύσκολη θέση αυτών των γυναικών», εκμυστηρεύτηκε η ίδια.

Η εταιρεία παραγωγής της Lawrence και της Ciarrocchi, προσέγγισε αρχικά την Αφγανή σκηνοθέτη Sahra Mani, ζητώντας την συνδρομή της για την καταγραφή των ιστοριών των καταπιεσμένων γυναικών στη χώρα.

Έτσι, το τελικό προϊόν της ταινίας αποτελείται κυρίως από βίντεο που τράβηξαν οι ίδιες οι πρωταγωνίστριές της, αποδίδοντας σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα τους και τις ρεαλιστικές προκλήσεις τους μέσα σε ένα εχθρικό απέναντι στις γυναίκες καθεστώς. Το έργο έκανε πρεμιέρα στην Κρουαζέτ σε κλίμα συγκίνησης. Μάλιστα, τα συνεργεία και η σκηνοθέτης της παραγωγής που κατέφυγε στο εξωτερικό μετά την ανάληψη εξουσίας από τους Ταλιμπάν, δεν κατάφεραν να μπουν με ασφάλεια στο Αφγανιστάν.

«Στη σκηνοθέτη δόθηκε υλικό από γυναίκες που χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα. Υπήρχε ένας έμπιστος κάμεραμαν που χρησιμοποιήθηκε περιστασιακά», εξήγησε η Lawrence. Όπως αποκάλυψε η Ciarrocchi, υπήρχαν μεγάλες ανησυχίες για την προστασία της Mani, αλλά και για τις ίδιες τις πρωταγωνίστριες που συμμετέχοντας στην παραγωγή, ρίσκαραν τις ζωές τους υπό τον φόβο για αντίποινα από το καθεστώς.

 «Αυτή η ταινία στέλνει ένα μήνυμα. Παρακαλώ γίνετε η φωνή αυτών των γυναικών που δεν μπορούν να ακουστούν λόγω του καθεστώτος», δήλωσε η Mani στην πρεμιέρα.

Η χρηματοδότηση για την ταινία βρέθηκε εύκολα και σχεδόν αμέσως, αφού η αποτύπωση της καθημερινότητας και του αγώνα των γυναικών στο Αφγανιστάν αποτέλεσε ένα ικανοποιητικό κίνητρο. «Θέλεις απλώς να κάνεις ό,τι μπορείς για να το αλλάξεις», δήλωσε η Jennifer Lawrence.

Η Lawrence και η Ciarrocchi παρατήρησαν πως ο αντίκτυπος που έχει ο εγκλεισμός και η απαγόρευση εξόδου από το σπίτι, για τις γυναίκες αυτές ήταν τεράστιος και αυτό φάνηκε μέσα από τα πλάνα που οι ίδιες τράβηξαν.

«Μια από τις πρωταγωνίστριές μας, η Sharifa, έπρεπε να γίνει μάρτυρας της ανίας της ίδιας της της ζωής. Πώς θα αισθανόταν μια γυναίκα που βρίσκεται στον εργασιακό χώρο και απολαμβάνει την ελευθερία της, ξαφνικά να πρέπει να ζήσει μόνο μέσα στο σπίτι της;», αναρωτήθηκε η Ciarrocchi.

«Με κάνει να σκέφτομαι πως όταν ήμουν μικρή μισούσα να πηγαίνω στο σχολείο. Θεωρούμε δεδομένο ότι η εκπαίδευση αποτελεί διέξοδο για αυτές τις γυναίκες. Οι πρωταγωνίστριές μας τα έχασαν όλα αυτά και δεν μπορούν καν να βγουν από το σπίτι χωρίς συνοδό. Είναι ένα δικαίωμα που πρέπει να έχεις ως άνθρωπος, να έχεις κάτι να κάνεις κάθε μέρα και να είσαι παραγωγικός στην κοινωνία», είπε η ηθοποιός και μητέρα ενός κοριτσιού.

«Δεν μας χωρίζουν πολλά από αυτές τις χώρες», συμπλήρωσε η ίδια. «Η δημοκρατία είναι το μόνο που έχουμε και ολισθαίνει προς τα πίσω. Πρέπει να κρατήσουμε το βλέμμα μας στον στόχο, που είναι οι ατομικές ελευθερίες».

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 24 Μαΐου 2023 06:46

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.