ενημέρωση 7:33, 20 July, 2024

Μπορεί η Tracey Emin να βοηθήσει στην αποκατάσταση της φήμης του Βρετανικού Μουσείου;

«Λατρεύω ό,τι είναι αιγυπτιακό», είπε η καλλιτέχνις μετά την ένταξή της στο διοικητικό συμβούλιο του ταλαιπωρημένου μουσείου.

«Είναι ένα από τα αγαπημένα μου μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε η καλλιτέχνης Tracey Emin για το Βρετανικό Μουσείο όταν έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του αυτή την εβδομάδα. «Λατρεύω κάθε τι αιγυπτιακό».

Η εικαστικός έγραψε ιστορία χθες, 15 Νοεμβρίου, όταν έγινε η πρώτη γυναίκα Βασιλικός Ακαδημαϊκός (μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών του Λονδίνου) που ορίστηκε διαχειριστής στο ίδρυμα.

Η γραμμή της Emin σχετικά με το να αγαπάς «ό,τι αιγυπτιακό» μπορεί να είναι απαράδεκτη για ορισμένους αναγνώστες, λαμβάνοντας υπόψη τη θολή κατάσταση της αμφιλεγόμενης σχέσης του Βρετανικού Μουσείου με τον μακροπρόθεσμο χορηγό του, British Petroleum (BP), η οποία διατηρεί στενούς δεσμούς με τον σημερινό αυταρχικό Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El- Σίσι προς το συμφέρον της περαιτέρω εξερεύνησης των αποθεμάτων πετρελαίου της χώρας . Εκτός από τη συνεχή αποδοχή της χρηματοδότησης από το πετρέλαιο, το μουσείο έχει επικριθεί συστηματικά για την άρνησή του να επαναπατρίσει πολιτιστικά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των μαρμάρων του Παρθενώνα της Ελλάδας και των χαλκού του Μπενίν.

Μέλος των Νέων Βρετανών Καλλιτεχνών, η Emin έγινε γνωστή στα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέσα από το αμφιλεγόμενο και εξομολογητικό έργο της. Μερικά από τα πιο εμβληματικά κομμάτια της περιλαμβάνουν το "My Bed" (1998), μια εγκατάσταση που αποτελείται από το πραγματικό της λεκιασμένο και ατημέλητο κρεβάτι που περιβάλλεται με αντικείμενα όπως άδεια μπουκάλια αλκοόλ, λερωμένα εσώρουχα και προφυλακτικά μετά από ένα τετραήμερο καταθλιπτικό επεισόδιο. και «Everyone I've Ever Slept With, 1963–1995» (1995), μια σκηνή από ραμμένο ύφασμα με εσωτερική επένδυση με τα ονόματα όλων των ατόμων που η Emin μοιράστηκε ποτέ ένα κρεβάτι κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Ίσως το Βρετανικό Μουσείο έχει κάτι να μάθει από την ικανότητα του Emin να αρχειοθετεί, δεδομένου ότι μόλις πρόσφατα ανακοίνωσε τη δέσμευσή του να ψηφιοποιήσει ολόκληρη τη συλλογή του, αφού αποκαλύφθηκε ότι περίπου 2.000 αντικείμενα κλάπηκαν από ένα μέλος του προσωπικού - μερικά από τα οποία εμφανίστηκαν για μεταπώληση στο eBay.

Η Emin δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα της Hyperallergic για σχόλιο σχετικά με το τρέχον κλίμα στο μουσείο, αν και εξέφρασε στη δήλωσή της ότι ελπίζει η παρουσία της «να είναι μια θετική συμβολή».

 

Τελευταία τροποποίηση στιςΔευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023 08:38

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.