ενημέρωση 7:11, 24 March, 2019

Μέλλον - Ο Θύμιος φεύγει, τα taxi drones έρχονται;

Την επόμενη δεκαετία θα δούμε τον παροπλισμό των πετρελαιοκίνητων και την εξάπλωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αλλά υπάρχει και κάτι που φαίνεται ως επιστημονική φαντασία αλλά ίσως, είναι πιο κοντά από όσο νομίζουμε: τα ιπτάμενα αυτοκίνητα. Ο Economist γράφει για αυτά με αφορμή τα εκθέματα που παρουσιάστηκαν στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης.

Το όνειρο των «ιπτάμενων αμαξιδίων» που θα έμπαιναν σε κίνηση με ατμό χρονολογείται από το πρώτο μισό του 19ου αιώνα, όταν τα αυτοκίνητα δεν είχαν καν εφευρεθεί. Οι μη πειραματικοί κινητήρες εσωτερικής καύσης θα έκαναν την εμφάνιση μόλις στα τέλη του αιώνα χάρη στις Daimler, Benz και Otto, το πρώτο αεροσκάφος το 1903 με τους αδελφούς Ράιτ. Αλλά ήδη ο Χένρι Φορντ στη δεκαετία του ’20 πιθανολογούσε ότι την εξάπλωση των ιπτάμενων αυτοκινήτων θα ερχόταν «αργά ή γρήγορα».

Το γεγονός είναι ότι τα ιπτάμενα αυτοκίνητα δεν «απογειώθηκαν» ποτέ επειδή είχαν μέτριες επιδόσεις τόσο ως αυτοκίνητα όσο και ως αεροπλάνα – τόσο από πλευράς κινητήρα όσο και από αεροδυναμικής. Τώρα, όμως, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας που προέρχεται από τα drones και τους ηλεκτροκινητήρες, τα πράγματα αλλάζουν ραγδαία. Ορισμένοι κατασκευαστές ενδιαφέρονται για τα ιπτάμενα αυτοκίνητα και ο στόχος είναι να κατασκευαστεί ένα drone με επιβάτες που θα περιμένει μπροστά από το σπίτι, ή θα μπορούμε να το καλέσουμε με την εφαρμογή για smartphone ως ταξί.

Ακόμη και ο Λάρι Πέιτζ, συνιδρυτής της Google, έχει χρηματοδοτήσει ένα έργο που μοιάζει με ιπτάμενη μοτοσικλέτα. Από την άλλη η Boeing, η Airbus, η Bell (ελικόπτερα) και άλλοι παρουσίασαν έργα που επί του παρόντος είναι ακόμη στα σχέδια. Εκείνο, όμως, που είναι έτοιμο είναι Pal-V Liberty: παρουσιάστηκε στη Γενεύη, έλαβε το πράσινο φως από την ΕΕ και τις ΗΠΑ και θα βγει στις αγορές το επόμενο έτος, στην τιμή των 299.000 δολαρίων. Λίγο αλμυρουτσικη η τιμή ε;

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 13 Μαρτίου 2018 12:52

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.