ενημέρωση 4:20, 1 June, 2020

To Facebook απόκτησε παρουσία στο 'Dark Web'

Η πρώτη από τους 'μεγάλους' της Silicon Valley που δημιουργεί σάιτ για το Tor

To Facebook γίνεται πλέον πλήρως προσβάσιμο από τους χρήστες του Tor, διευκολύνοντας την πρόσβαση κυρίως σε όσους ζουν σε καθεστώτα λογοκρισίας. 43 Τη δική του παρουσία στο επονομαζόμενο 'Dark Web' απέκτησε, σύμφωνα με το The Verge, το Facebook, αφού σε μια ασυνήθιστη κίνηση ως προς την πολιτική του περι ανωνυμίας, επιτρέπει στους χρήστες του λογισμικού Tor, να έχουν πλήρη πρόσβαση στις σελίδες του μέσω της διεύθυνσης https://facebookcorewwwi.onion/.  

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Tor είναι ένα project λογισμικού ανοιχτού κώδικα (open source) που κυκλοφόρησε το 2002 για να βοηθήσει όσους χρήστες του Internet το επιθυμούν να σερφάρουν στο δίκτυο χωρίς να μπορεί κανείς να αναγνωρίσει την διεύθυνση IP και άλλες λεπτομέρειες όπως η τοποθεσία και ο τύπος υπολογιστή τους.  

Με απλά λόγια, το Tor, μετά την δωρεάν εγκατάστασή του στους browsers, επιτρέπει στον καθένα να περιδιαβαίνει το διαδίκτυο εν πλήρη ανωνυμία. Όμως, το Tor έχει υπάρξει η πέτρα του σκανδάλου για πολλές υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών και διακίνησης παράνομου πορνογραφικού υλικού, ιδίως μέσω του -ανενεργού πλέον- Silk Road, αφού η ανωνυμία που εξασφαλίζει βοηθά κακοποιά στοιχεία να δρουν με μια σχετική ελευθερία στο internet, παραμένοντας μή-ανιχνέυσιμοι.  

Με τα παραπάνω ως δεδομένο πολλοί αναρωτήθηκαν τι οδήγησε το Facebook, με την αυστηρή πολιτική όσον αφορά στην ανωνυμία, να αποκτήσει παρουσία στο λεγόμενο 'Dark Web', αποτελώντας την πρώτη από τις γιγαντιαίες εταιρείες της Silicon Valley, που προβαίνει σε μια τέτοια κίνηση.   Όπως αναφέρει το WIRED, ο λόγος ήταν ότι ήθελε να διευκολύνει όσους χρήστες του Tor επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στις σελίδες του μέσω κρυπτογραφημένης σύνδεσης, κάτι που μέχρι τώρα ήταν πάρα πολύ δύσκολο, εξαιτίας της ασυμβατότητας μεταξύ των αμυντικών μέσων του Facebook και των μεθόδων απόκρυψης στοιχείων του Tor.  

Μάλιστα το δημοσίευμα του WIRED, επικαλούμενο την Runa Sandvik, μια από τις πρωτεργάτριες του Tor, που βοήθησε το Facebook στην είσοδό του στο 'Dark Web', αναφέρει ότι η κίνηση του Facebook είναι πρωτοποριακή αφού διευκολύνει την πρόσβαση στο Facebook σε χρήστες του Tor που ζουν σε χώρες με καθεστως λογοκρισίας.  

"Ίσως τελικά η χρήση του Tor από το Facebook και τα πρόσθετα μέτρα ασφάλειας που παρέχει στους χρήστες, να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να κάνουν το ίδιο. Θα βοηθήσω με χαρά σε αυτή τους την προσπάθεια", τονίζει η Sandvik στο WIRED.  

Πηγή: lifo

Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 01 Νοεμβρίου 2014 19:41

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.