ενημέρωση 4:26, 31 May, 2020

Η Microsoft σταματά τα security updates των Windows 7 και ενημερώνει

Τη διανομή ενός patch που θα προειδοποιεί τους χρήστες του λειτουργικού συστήματος Windows 7 ότι οι αναβαθμίσεις ασφαλείας πολύ σύντομα θα τερματιστούν, ξεκίνησε η Microsoft.

Η αρχική εμφάνιση του εν λόγω patch εμφανίστηκε την Τετάρτη (20/3) και σύμφωνα με την ιστοσελίδα «TechCrunch» ενημερώνει τους χρήστες του λειτουργικού συστήματος Windows 7 ότι από τις 14 Ιανουαρίου 2020 δεν θα εκδίδονται από τη Microsoft επιδιορθώσεις κενών ασφαλείας και αδυναμιών του λογισμικού.

Η συγκεκριμένη τελική ημερομηνία έρχεται δέκα χρόνια από το αρχικό λανσάρισμα των Windows 7, το 2009, μία πενταετία πριν έρθει στα… χέρια μας το νεότερο λειτουργικό της εταιρείας, τα Windows 10. Η μαζική αποστολή των ειδοποιήσεων προς τους χρήστες Windows 7 θα ξεκινήσει από τις 18 Απριλίου.

Γιατί το κάνει αυτό η Microsoft; Η παύση έκδοσης ενημερώσεων ασφαλείας για τα Windows 7 αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού της εταιρείαςπου θέλει την μετακίνηση των χρηστών προς την τελευταία έκδοση του λογισμικού της. Θέλει μ’ αυτό τον τρόπο να προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία των δεδομένων από κυβερνοεπιθέσεις.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει η Net Applications, τα Windows 7 εξακολουθούν να κατέχουν υψηλή θέση στην αγορά των desktop λειτουργικών συστημάτων μ’ ένα μερίδιο που φτάνει έως και το 40%. Με το deadline που θέτει η Microsoft ουσιαστικά αρχίζει μία αντίστροφη μέτρηση διάρκειας 300 ημερών. Σημειώνεται ότι οι εταιρικοί χρήστες θα έχουν την δυνατότητα να επεκτείνουν τις αναβαθμίσειςασφαλείας των συστημάτων τους, έναντι αμοιβής βέβαια, έως και το 2023.

Να θυμίσουμε ότι για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα η Microsoft επέτρεπε στους κατόχους των Windows 7 να «αναβαθμιστούν» δωρεάν στο νεότερο Windows 10, σαν μια προσπάθεια ενθάρρυνσης της μετακίνησης στη νέα έκδοση. Είναι, πάντως, αλήθεια ότι σε περιόδους σοβαρών κυβερνοεπιθέσεων η Microsoft έχει προχωρήσει σε θωράκιση ακόμη και χρηστών παλαιότερων συστημάτων.

Βέβαια, μόλις το 2017 είχαν εκδοθεί αναβαθμίσεις ασφαλείας για τα Windows XP, τα οποία είχαν πάψει να υποστηρίζονται τρία χρόνια νωρίτερα. Ήταν η περίοδος των επιθέσεων του WannaCry, ενός εργαλείου επιθέσεων ransomware που είχε προσβάλει εκατομμύρια υπολογιστές παγκοσμίως. Ο άμεσος διάδοχος των Windows 7, το λειτουργικό σύστημα Windows 8, θα συνεχίζει να υποστηρίζεται με αναβαθμίσεις ασφαλείας έως και τις 10 Ιανουαρίου 2023…

Πολυμέσα

Τελευταία τροποποίηση στιςΔευτέρα, 25 Μαρτίου 2019 09:59

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.