ενημέρωση 4:40, 10 July, 2020

Google - Θύματα χάκερ χρήστες iPhones

Επιχείρηση χωρίς προηγούμενο πραγματοποίησαν χάκερ με στόχο προσωπικά δεδομένα και κωδικούς χρηστών και ιδιοκτητών των τηλεφώνων της εταιρείας Apple, σύμφωνα με την Google, η οποία αποκάλυψε ότι αρκούσε η επίσκεψη σε συγκεκριμένα sites για να «μολυνθούν» τα τηλέφωνα με κακόβουλο λογισμικό.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η εταιρεία Google, η οποία έχει ενημερώσει την εταιρεία Apple για την επίθεση των χάκερ στα iPhones, η επιχείρηση διήρκεσε περίπου δυόμισι χρόνια και σταμάτησε τον περασμένο Ιανουάριο, όταν εντοπίστηκε από το σύστημα ασφαλείας της Google.

Όπως αναφέρεται, οι χάκερ μόνο με την επίσκεψη σε συγκεκριμένα sites που είχαν παγιδευτεί, και χωρίς να χρειαστεί καν κάποια αλληλεπίδραση, παγίδευαν το τηλέφωνο του αυτόματα και αποκτούσαν πλήρη πρόσβαση σε στοιχεία όπως ο τόπος όπου βρισκόταν οποιαδήποτε στιγμή ο χρήστης, τα κλειδιά ασφαλείας του τηλεφώνου, οι κωδικοί πρόσβασης, οι συμμετοχές σε τσατ, οι λίστες τηλεφώνων και η βάση δεδομένων του gmail. 

Ο μόνος τρόπος για να απεγγραφεί ένα τηλέφωνο από τη λίστα των χάκερ ήταν να γίνει επανεκκίνηση, ωστόσο σύμφωνα με τους συμβούλους ασφαλείας της Google, μέχρι να συμβεί αυτό, μπορούσε να έχει γίνει ήδη μεγάλη ζημιά στους χρήστες.

Η ομάδα ασφαλείας της Google, εντόπισε 14 κακόβουλα λογισμικά, τα οποία λειτουργούσαν «συνεργατικά» ώστε ο χάκερ να μπορεί να μετακινείται από το ένα πρόγραμμα στο άλλο και να αυξάνει την πρόσβασή του στα δεδομένα των ιδιοκτητών των τηλεφώνων.

Η Google προειδοποιεί ότι μπορεί να έχει αποκαλυφθεί η υπόθεση, αλλά ακόμη δεν έχει σταματήσει η εκμετάλλευση των στοιχείων στα οποία έχουν αποκτήσει πρόσβαση η χάκερ και οι ιδιοκτήτες iPhone θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, διότι κανείς δεν γνωρίζει ποιος έχει αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα τους και πότε ή πώς θα τα χρησιμοποιήσει.

Η Apple ενημερώθηκε για το πρόβλημα την 1η Φεβρουαρίου και υποστηρίζει ότι έχει αναβαθμίσει τα συστήματα ασφαλείας των τηλεφώνων ήδη από τις 7 Φεβρουαρίου.

Πηγή: The Guardian

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 30 Αυγούστου 2019 19:38

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.