ενημέρωση 1:46, 16 September, 2019

Ελπιδοφόρα η πρώτη κλινική δοκιμή εμβολίου για τον καρκίνο του μαστού

Ουάσινγκτον
Θετικά είναι τα αποτελέσματα από την πρώτη κλινική δοκιμή εμβολίου κατά του καρκίνου του μαστού που έγινε στις ΗΠΑ. Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Clinical Cancer Research, το εμβόλιο κατάφερε να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστμα των ασθενών, με αποτέλεσμα την καλύτερη καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων και την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου. 

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον, με επικεφαλής τον Δρ Ουίλιαμ Γκιλάντερς, δοκίμασαν το εμβόλιο σε 14 ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του μαστού. 

Αν και ο βασικός στόχος αυτής της πρώτης φάσης της κλινικής δοκιμής ήταν να ελέγξει την ασφάλεια του εμβολίου, ήδη τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι το εμβόλιο «φρενάρει» την πρόοδο της ασθένειας, ακόμη και σε ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, λόγω του προχωρημένου σταδίου της νόσου και της έκθεσής τους στη χημειοθεραπεία.

Το εμβόλιο εστιάζει τη δράση του στην πρωτεΐνη mammaglobin-A, που υπάρχει σχεδόν αποκλειστικά στον ιστό των μαστών και η οποία παράγεται από τους καρκινικούς όγκους σε αφύσικα μεγάλα επίπεδα. 

Το εμβόλιο ωθεί ένα είδος λευκοκυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος να βρίσκουν και να καταστρέφουν τα κύτταρα με την εν λόγω πρωτεΐνη. Συνεπώς, το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό για το 20% των ασθενών, των οποίων οι καρκινικοί όγκοι δεν παράγουν την πρωτεΐνη mammaglobin-A. 

Σε κάθε περίπτωση όμως, από τις 14 ασθενείς που έκαναν το εμβόλιο, οι μισες δεν είχαν εμφανίσει επιδείνωση της νόσου έναν χρόνο μετά. 

Να σημειωθεί ότι, καταγράφηκαν λίγες παρενέργειες, αλλά καμία δεν ήταν απειλητική για τη ζωή των ασθενών.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα μεγαλύτερη κλινική δοκιμή σε ασθενείς που μόλις έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού και οι οποίες, θεωρητικά τουλάχιστον, έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, σε σχέση με εκείνες έχουν ήδη υποβληθεί σε αντικαρκινική θεραπεία.

Τελευταία τροποποίηση στιςΔευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2014 19:53

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.