ενημέρωση 7:33, 20 July, 2024

Apple - Έρχεται ψηφιακό αντίγραφο φωνής με το επόμενο iPhone

Το αντίγραφο θα ακούγεται ακριβώς σαν τη φωνή του κατόχου της συσκευής

Εν όψει του ετήσιου συνεδρίου της WWDC τον Ιούνιο, η Apple προχώρησε σε μία προεπισκόπηση σειράς λειτουργιών που θα κυκλοφορήσουν σαν μέρος της αναβάθμισης λογισμικού στο iPhone «αργότερα φέτος».

Η νέα λειτουργία Personal Voice, που αναμένεται ως μέρος του iOS 17, θα επιτρέπει στα iPhone και τα iPads να παράγουν ψηφιακές αναπαραγωγές της φωνής ενός χρήστη για συνομιλίες μέσω τηλεφώνου και μέσω FaceTime.

Σύμφωνα με την Apple το Personal Voice θα είναι σε θέση να δημιουργεί μία συνθετική φωνή που θα μοιάζει με του χρήστη. Η συγκεκριμένη λειτουργία θα απευθύνεται κυρίως σε χρήστες που λόγω ιατρικών συνθηκών ενδέχεται να έχει επηρεαστεί η ομιλία τους με την πάροδο του χρόνου.

Οι χρήστες θα μπορούν να δημιουργήσουν την «προσωπική φωνή» εγγράφοντας 15 λεπτά ήχου στη συσκευή τους, υπό τη μορφή δείγματος. Σύμφωνα με την Apple η λειτουργία θα χρησιμοποιεί τοπική τεχνολογία μηχανικής μάθησης, δηλαδή τοποθετημένη στη συσκευή και χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο, για να μεγιστοποιήσει το απόρρητο και την ασφάλεια του αποτελέσματος.

Βελτιωμένη προσβασιμότητα

Η νέα λειτουργία θα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης σειράς βελτιώσεων προσβασιμότητας για συσκευές iOS, συμπεριλαμβανομένου του Assistive Access, μίας υποβοηθητικής πρόσβασης δηλαδή, που θα βοηθά τους χρήστες με γνωστικές δυσλειτουργίες και τους φροντιστές τους να εκμεταλλεύονται ευκολότερα τις δυνατότητες των συσκευών iOS.

Η Apple προανήγγειλε επίσης μια ακόμα τεχνολογία που βασίζεται σε τεχνολογία μηχανικής μάθησης. Πρόκειται για την ενίσχυση του ήδη υπάρχοντος εργαλείου Magnifier (μεγεθυντικός φακός) με μια νέα λειτουργία ανίχνευσης (point-and-speak), το Detection Mode. Η νέα λειτουργία θα συνδυάζει την είσοδο δεδομένων από την κάμερα, τον αισθητήρα LiDAR και τεχνολογία μηχανικής μάθησης για να… ανακοινώνει το κείμενο στην οθόνη.

Πότε θα δούμε τις εφαρμογές

Το λογισμικό της Apple συνήθως ανακοινώνεται σε έκδοση beta (δοκιμαστική) κατά τη διάρκεια του WWDC, κάτι που σημαίνει ότι οι δυνατότητες είναι πρώτα διαθέσιμες στους προγραμματιστές και στα μέλη του κοινού που θέλουν να συμμετέχουν στη δοκιμαστική χρήση. Αυτές οι νέες δυνατότητες παραμένουν στην έκδοση beta όλο το καλοκαίρι και αφού ενσωματωθούν διορθώσεις, κυκλοφορούν το φθινόπωρο που ακολουθεί με τις νέες συσκευές iPhone που ανακοινώνονται κάθε χρόνο.

Το φετινό συνέδριο WWDC (Worldwide Developers Conference) θα ξεκινήσει στις 5 Ιουνίου και εκεί μεταξύ άλλων αναμένεται να παρουσιαστεί και η πρώτη μάσκα μικτής πραγματικότητας της εταιρείας.

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 17 Μαΐου 2023 16:04

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.